Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Dviejų dienų nemokama (dalinai) pažintinė kelionė „Paveldo galia: piliakalniai“ pėsčiomis, plaustu ir automobiliu

Dviejų dienų nemokama (dalinai) pažintinė kelionė „Paveldo galia: piliakalniai“ pėsčiomis, plaustu ir automobiliu

Europos paveldo dienų metu, rugsėjo 16-17 dienomis, kviečiame Jus priimti nepamirštamą iššūkį!
2 dienos – 22 piliakalniai tarp Vilniaus ir Kernavės. Kaip juos aplankysi? Pėsčiomis, plaustu ar automobiliu?

VISO RENGINIO FB EVENTO KOVERIS

RUGSĖJO 16 D., ŠEŠTADIENĮ, kviečiame piliakalnius pažinti:
PĖSČIOMIS: Žygeiviams bus nužymėtos net 3 trasos vaizdingame Neries slėnyje, kur jie galės įveikti 15 km (ir aplankys 4 piliakalnius), 22 km (5 piliakalniai!) ar 38 km (oho net 6 piliakalniai!). Žiediniai maršrutai prasidės Dūkštose (Pijorų g. 1), kur dalyvius kviesime palikti automobilius ir toliau keliauti pėsčiomis. Ant piliakalnių žygeivių lauks paveldo pristatymo specialistai, o žygio pabaigoje prie Bradeliškių piliakalnio vyks žygio uždarymo renginys. Daugiau informacijos apie žygį, registracija.

PLAUSTU: Norintys keliauti vandeniu galės jungtis į plaukimą plaustais kartu su parko gidu. Pramogų organizatorius „Plaustu Nerimi“ šio renginio dalyviams dovanoja net 40 nemokamų vietų plauste! Keliaujantys plaustu įveiks 15 km vandeniu bei 5 km pėsčiomis (grįžimas prie automobilių pasibaigus plaukimui). Pradžia – 10 val. Pugainiuose (Pugainių g. 126A, Pugainiai, Eletrėnų sav.). Grįžimas prie automobilių numatomas 17-18 val. Plaukimo metu numatomi du išlipimai į krantą – prie Karageliškių ir Karmazinų piliakalnių (prie pastarojo lauks gyvosios istorijos klubo „Leitgiris“ amatininkės). Plaukime gali dalyvauti vaikai nuo 12 m. (lydimi suaugusiojo).

SVARBU! Registracija į nemokamas vietas plaukimui plaustu jau uždaryta, nes rezervuotos visos vietos. Tačiau tiems, kas vis vien labai nori prisijungti, siūlome individualiai susisiekti su pramogų organizatoriumi www.plaustunerimi.lt ir palankiomis, būtent šiam renginiui skirtomis kainomis išsinuomoti papildomą plaustą (6 vietų plausto kaina – 55 €). Su savo plaustu galėsite jungtis prie parko gido vedamo plaukimo ir kartu su visais keliauti didžiąja Neries kilpa!

SVARBU!  Plaukimas plaustais ir pėsčiųjų žygis vyks tą pačią dieną (šeštadienį, rugsėjo 16 d.), tad norintys dalyvauti vienoje iš veiklų, kitoje tądien dalyvauti nebegalės.

Verkšionių Užkeiktų vestuvių akmenys

RUGSĖJO 16 D. ir 17 D., kviečiame piliakalnius pažinti:

AUTOMOBILIU:

Tuos, kurie nori pažinti ir aplankyti didesnį kiekį piliakalnių, kviečiame nuo vieno prie kito vykti automobiliu. Siūlome laiką planuoti taip, kad prie piliakalnių atvyktumėte tuomet, kai ten lankytojų lauks paveldo pristatymo specialistai, vyks edukacinės programos ar nemokamos ekskursijos.

Rugsėjo 16 d., šeštadienį:

9-13 val. Velniakampio piliakalnį pristatys ir karštos arbatos puodeliu pavaišins vyr. leitenantas Arvydas Čepukėnas.

10-12 val. Pilaitės piliavietę, Gudelių ir Vilkeliškių piliakalnius bei Pilaitės mikrorajono istoriją atrasti kvies nemokama „Gatvės gyvos“ ekskursija su gidu Albertu Kazlausku. Daugiau informacijos apie nemokamą ekskursiją.

10-15 val. ant Naujosios Rėvos piliakalnio gyvosios istorijos klubo „Leitgiris“ kariai papasakos apie X-XIII a. ginklus ir šarvus, leis pakilnoti kalaviją, pasimatuoti šalmą, o galbūt net trumpam pavirsti baltų kariais ir patirti kovos įniršį.

13:30 – 17 val. prie Karmazinų piliakalnio Leitgirio“ amatininkės parodys senovinio siūlų dažymo alchemiją, papasakos kokias spalvas galima gauti iš mūsų augalų ir paneigs mitą, kad viduramžiai buvo tik pilkai rudi. Taip pat susipažins su senovinėmis vertikaliomis audimo staklėmis bei parodys, kaip verpstuku verpiami ploniausi siūlai ir kaip miklios rankos kuria margiausius vytinių juostų raštus.

16:30-17:30 val. – prie Bradeliškių piliakalnio vyks mėsos, iškeptos duobėje, degustavimas ir proistorės kulinarijos pristatymas su archeologu, prof. dr. Rimvydu Laužiku.

17:30 – 18 val. – ten pat istorikas ir kultūros tyrinėtojas, prof. habil. dr. Egidijaus Aleksandravičius savo pasakojimu analizuos istoriją, mus ir piliakalnius.

18 – 18:30 val. ten pat aktorius Petras Venslovas skaitys rašytojo ir mokslininko G. Beresnevičiaus kūrybą.

Rugsėjo 17 d., sekmadienį:

10-18 val. Kernavės archeologinės vietovės muziejus atvers duris – ekspozicijos lankymas tądien visiems bus NEMOKAMAS! Taip pat šiomis valandomis 13 ir daugiau piliakalnių aplankę dalyviai muziejaus registratūroje galės atsiimti laimėtas knygas (taisykles žr. apačioje).

10-12 val. Pilaitės piliavietęGudelių ir Vilkeliškių piliakalnius bei Pilaitės mikrorajono istoriją atrasti kvies nemokama „Gatvės gyvos“ ekskursija su gidu Albertu Kazlausku. Daugiau informacijos apie nemokamą ekskursiją.

13-15:30 val. vyks archeologų vedama nemokama ekskursija po Kernavės piliakalnių kompleksą bei archeologinės vietovės muziejaus ekspoziciją. Pradžia – 13 val. prie muziejaus įėjimo (Kerniaus g. 4A, Kernavė). PAPILDYTA: registracija į nemokamą ekskursiją Kernavėje jau uždaryta, nes rezervuotos visos galimos vietos. Siūlome kelionę po Kernavę sekmadienį organizuoti savarankiškai, ir būtinai 10-18 val. užsukti į muziejų, kurio lankymas visą dieną bus nemokamas!

14-16 val. prie Maišiagalos piliakalnio su XIII a. karyba, buitimi ir žaidimais supažindins patyrimų muziejus „Vikingų kaimas“.

KONKURSAS! Visus keliautojus kviečiame „kolekcionuoti“ per dvi dienas aplankytus piliakalnius nusifotografuojant (ar pasidarant asmenukę) prie ant kiekvieno piliakalnio lauksiančios vėliavėlės. Konkurse dalyvauja visi 22 žemėlapyje pažymėti piliakalniai. Aplankiusių 13 ir daugiau piliakalnių laukia prizas – knyga „Atrask Lietuvą“ ir/ar „Neris tarp Vilniaus ir Kernavės“. Ar aplankyti 13 piliakalnių per dvi dienas įmanoma? Tikrai taip! Šeštadienį dalyvaujant pėsčiųjų žygyje galite apeiti 4, 5 ar 6 piliakalnius, sekmadienį ryte prisijungę prie „Gatvės gyvos“ ekskursijos – dar tris, o atvykę į Kernavę iškart apeisite net 5 piliakalnius! Laimėtas knygas atsiimti bus galima sekmadienį, rugsėjo 17 d., Kernavės archeologijos muziejuje (Kerniaus g. 4A, Kernavė), muziejaus registratūroje parodžius prie vėliavėlių padarytas nuotraukas (asmenukes).

Projektą organizuoja: Neries regioninio parko direkcija
Projekto partneris: Kernavės kultūrinio rezervato direkcija
Projektą dalinai finansuoja: Lietuvos Kultūros taryba, Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija Projekto rėmėjas: Pramogų organizatorius „Plaustu Nerimi“

http://neriesparkas.lt/dvieju-dienu-pazintine-kelione-paveldo-galia-piliakalniai-pesciomis-plaustu-ir-automobiliu/

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰