Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Jaunimo rubrika. Tikrai noriu dirbti! Nuo kelerių metų Lietuvoje galima dirbti jaunimui ir kokie darbai yra leidžiami?

Jaunimo rubrika. Tikrai noriu dirbti! Nuo kelerių metų Lietuvoje galima dirbti jaunimui ir kokie darbai yra leidžiami?

Žinojau, kad studijuosiu. Ilgokai apie tai galvojusi pasirinkau ir aukštąją mokyklą. Ji yra Vilniuje. Su tėvais apie tai irgi buvo kalbėta ne kartą ir nors jie ir  žadėjo padėti, bet aš mąsčiau  apie, nors ir pusiau, bet savarankišką gyvenimo kitame mieste pradžią. Iš savojo mąstymo, patirties ir tuometinių pokalbių su bendramoksliais supratau, kad savarankiškas pinigų uždirbimas skatina protingesnį jų išleidimą. Manau, kad darbas ugdo atsakomybės jausmą, padeda geriau planuotis laisvalaikį bei tobulina socialinius įgūdžius. Taip pat mano patirtis rodo, kad jaunas žmogus neturėtų pulti į neviltį, jeigu nepasisekė iš karto rasti norimą darbą.         

               Kai pradėjau mąstyti apie darbo paieškas tuo pačiu teko ir sukaupti jėgas ties mokyklos baigiamaisiais egzaminais. Teko skambinti įvairioms įmonėms, buvau kviečiama į pokalbius, tačiau labiausiai įsiminė ir atmintyje ilgokai išliko pokalbis su vienu darbdaviu, kuris ilgokai daug ko klausinėjęs galiausiai pasakė, kad jis nepasiryžęs priimti į darbą jauno žmogaus, nes apskritai nepasitiki jaunimu. Po tokių jo žodžių nenukabinau nosies ir man galiausiai pavyko rasti darbą!

               Kalbant apie jaunimą darbo srityje yra svarbu paminėti ir nepilnamečius, kurių vis didėjantį norą dirbti matome vis dažniau.  Oficialiai įsidarbinti galima nuo keturiolikos metų. Asmenys nuo keturiolikos iki šešiolikos metų yra laikomi vaikais, o nuo šešiolikos iki aštuoniolikos- paaugliais. Kaip įstatymiškai yra prižiūrimas nepilnamečių darbas? Per tam tikras darbo sutartis, kurių dėka galima gauti ir darbo garantijas, kurios yra labai reikalingos, ypač jei darbe atsitiktų nelaimingas atsitikimas.  Asmenims nuo keturiolikos iki šešiolikos metų tokiai sutarčiai sudaryti yra reikalingas bent vieno iš tėvų (ar kito vaiko atstovo pagal įstatymą) raštiškas sutikimas, vaiko sveikatą prižiūrinčio gydytojo leidimo su išvada apie vaiko sveikatą ir tinkamumą dirbti konkrečius numatytus darbus, mokslo metų laikotarpiu- ir mokyklos, kurioje vaikas mokosi, raštiško sutikimo. Taip pat svarbu paminėti ir tai, jog vaikai nuo keturiolikos iki šešiolikos metų gali dirbti tik lengvus darbus- tokius, kurie dėl atitinkamų užduočių pobūdžio ir atlikimo sąlygų nekenkia vaiko saugai, sveikatai, vystymuisi, netrukdo lankyti mokyklos ir mokytis pagal privalomojo švietimo ir profesinio mokymo programas, gauti švietimo pagalbą.

Žiūrint į šią, jaunų žmonių įsidarbinimo, tendenciją yra tikrai labai svarbu žinoti ir suprasti įsidarbinimo taisykles bei jų laikytis. Skatiname ir džiaugiamės už visus jaunuosius maksimalistus bei linkime sėkmės!

Rubrikos koordinatorė Laura

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰