Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Kada galima į lauką vesti darželinukus

Kada galima į lauką vesti darželinukus

Žiemos pramogos ne tik suteikia vaikams daug džiaugsmo, bet ir grūdina vaikus bei stiprina jų imunitetą. Atšalus orams nemažai tėvų teiraujasi apie vaikų, ypač mažamečių, lankančių ikimokyklines grupes, buvimą bei dažnumą lauke.

Lietuvos higienos norma HN 75:2016 „Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programų vykdymo bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2016 m. sausio26 d. įsakymu Nr. V-95  nurodo, kad aktyvi fizinė veikla turi būti organizuojama kasdien, atsižvelgiant į vaikų amžių ir sveikatos būklę.

Vaikai kasdien du kartus šviesiu paros metu turi būti išvedami į lauką, išskyrus tuos atvejus, kai oro sąlygos kelia riziką vaikų sveikatai: oro temperatūra lauke žemesnė kaip minus 12 ˚C; oro temperatūra lauke žemesnė kaip minus 8 ˚C, o vėjo greitis didesnis kaip 2 m/sek; esant kitoms sudėtingoms oro sąlygoms (pavyzdžiui, esant labai smarkiam vėjui, labai smarkiam lietui, labai smarkiam snygiui, pūgai, krušai ir panašiai).

Šaltuoju metu laikotarpiu tėveliams reikia pasirūpinti tinkama vaikų apranga. Rengiant vaikus į lauką turi būti uždengtos visos, greičiausiai galinčios nušalti kūno dalys – kojos, rankos, kaklas ir saugomasi drėgmės.

Kita Lietuvos higienos norma HN 21:2011 „Mokykla, vykdanti bendrojo ugdymo programas. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ taip pat reglamentuoja mokinių ugdymo proceso higieną. Šios higienos normos X skyriaus 90 punkte nurodoma, kad kūno kultūros pratybos lauke gali būti organizuojamos esant ne žemesnei kaip minus 8°C temperatūrai (mokiniams vilkint tinkamą sportinę aprangą ir avint tinkamą avalynę). Lyjant, sningant bei esant nepatenkinamoms sąlygoms sporto aikštynuose (esant šlapiai ir (ar) slidžiai aikštelių paviršiaus dangai) kūno kultūros pratybos negali vykti lauke.

Šaltuoju metu laikotarpiu padaugėja peršalimo ligų, todėl labai svarbi rankų higiena. Ikimokyklinių įstaigų ir bendrojo lavinimo mokyklų tualeto su prausykla patalpose turi būti asmens higienos priemonių: tualetinio popieriaus, muilo, vienkartinių rankšluosčių (rankų džiovintuvų). Reikėtų dažniau vėdinti patalpas (turi būti užtikrinta natūralaus vėdinimo per atidaromus langus galimybė). Mokymo klasės ir mokymo kabinetai, kuriuose neįrengta mechaninė vėdinimo sistema, turi būti išvėdinami po kiekvienos pamokos.

Elvyra Noreikienė
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Utenos departamento
Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyresnioji specialistė
Tel. (8 389) 61 941
El. p. elvyra.noreikiene@nvsc.lt

Kontaktai žiniasklaidai  
Elvyra Sabalytė
Tel. (8 389) 61 941
El. p. elvyra.sabalyte@nvsc.lt

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰