Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Kaip pasiruošti tėvystei?

Kaip pasiruošti tėvystei?

Nėštumas – žinia, kuri dažniausiai užklumpa žmones netikėtai, nesvarbu ar tau 18 metų ir tai tavo pirmas vaikas ar 43 metai ir laukiesi trečiojo. Atsakomybė už naują gyvybę ir nežinia, ar pavyks tinkamai susidoroti su iškilusiais sunkumais bent trumpam išmuša iš vėžių, o reikia suspėti tiek daug...

            Vienos bendros formulės, kaip reikia auginti vaiką nėra ir negali būti. Visi mes skirtingi ir savo vaikams perduodam skirtingą patirtį. Tačiau yra keli principai apie kuriuos kalba dauguma psichologų ir į kuriuos galima atsižvelgti siekiant, kad vaikas užaugtų drąsus ir pasitikintis savimi.

1. Meilė yra besąlygiška. Ko gero esminis dalykas, kurį tėvai turėtų perteikti savo vaikams. Mes mylim vaikus ne todėl, kad jie mūsų klauso ar padeda – mes mylim juos paprasčiausiai todėl, kad jie yra ir palaikysim visus jo interesus. Nesvarbu, kas benutiktų, mes visada būsime šalia savo vaikų ir juos mylėsim. Tačiau ką daryti, jeigu vaikas mūsų neklauso?

2. Vaikas yra geras, bet jis gali blogai elgtis. Augant vaikui neišvengiamai kyla situacijos, kada tyrinėdamas pasaulį vaikas pradeda piešti ant sienų, neklausyti ir krėsti išdaigas. Tačiau bendraudami su vaiku, mes turime akcentuoti ne tai, kad jis yra blogas, o kreipti dėmesį į jo poelgį ir aiškinti, kas mums nepatinka konkrečioje situacijoje.

3. Vaikams reikalingas autoritetas bei taisyklės. Ko gero pats sudėtingiausias tėvystės momentas, būti autoritetu savo vaikams. Psichologai pataria: "Vietoj to, kad draustumėt vaikams kažką daryti, sukurkite taisykles, kurių laikosi visi šeimos nariai".

4. Vaikas yra išskirtinis, mums įdomi jo nuomonė ir mes juo pasitikim. Norėdami ugdyti savarankišką, savimi pasitikinti žmogų nuo pat mažens turime palaikyti vaiką. Jeigu vaikas nori padėti mums ką nors padaryti, turėtume jam leisti tai padaryti. Tegul jis tai darys lėčiau negu mes tai padarytume, svarbiausia, kad jis rodo savo susidomėjimą.

5. Dar vienas dalykas, kurį svarbu atsiminti norint, kad vaikas užaugęs ramiai reaguotų į pralaimėjimus – jeigu kažką atimame iš vaiko, turim duoti jam pakaitalą.

            Tai tik paprastos gairės, kurios gali padėti suprasti, ką reiškia auginti vaiką. Vaikui daug nereikia, todėl visi mes, galim tinkamai susitvarkyti su tėvystės rūpesčiais. Kiekviena situacija bei šeima yra skirtingos. Svarbu atsiminti, kad labiausiai vaikui reikia tik Jūsų dėmesio bei meilės.

Daiva - "Švietimo gidas" savanorė

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰