Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

„Mamyte, nueik pas gydytoją ir pasitikrink" arba tam, kas svarbiausia, skirkime daugiausia dėmesio

„Mamyte, nueik pas gydytoją ir pasitikrink" arba tam, kas svarbiausia, skirkime daugiausia dėmesio

„Brangi Mamyte,

šiandien ryte atsikėliau ir nusišypsojau saulytei. Ji švelniai pakuteno man skruostą. Lygiai kaip Tu, kai prie tavęs prisiglaudžiu. Bet tada atslinko tamsus debesėlis ir uždengė saulę. Kaip piktos ir klastingos ligos. Jos tyko ir puola netikėtai.

Mamyte, labai tave myliu. Esi man pati gražiausia ir brangiausia visame pasaulyje. Sveikinu Tave su Mamytės diena. Prašau, kad visada būtum laiminga ir sveika. Nueik pas gydytoją ir pasitikrink, o aš Tave apkabinsiu ir pabučiuosiu.

Saulytė vėl šviečia. Ir aš šypsausi, kai Tau viskas gerai.

Myliu tave. Tavo …“.

Šį jautrų sveikinimą, skirtą atkreipti dėmesį į sergamumą onkologinėmis ligomis ir į jų prevencijos svarbą, šiandieną gaus daugiau negu 7800 Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono mamyčių, kurių vaikučiai noriai dalyvavo Vilniaus visuomenės sveikatos biuro organizuojamoje švietėjiškoje akcijoje ir rašė jau tradicija tapusį diktantą, virstantį gražiausiu laišku Mamai ir Tėčiui.

Ir mes, Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistai, sveikiname savo ir visas mamytes su pačia gražiausia pavasario švente – Motinos diena! Primename, jog Lietuvoje šiuo metu yra vykdomos 3 onkologinių susirgimų prevencijos programos moterims:

–    gimdos kaklelio vėžio prevencinė programa, skirta moterims nuo 25 iki 60 metų. Pagal ją kartą per 3 metus atliekamas citologinio tepinėlio tyrimas. Kol normalios gimdos kaklelio ląstelės dėl įvairiausių veiksnių virsta vėžinėmis, praeina ne vienas mėnuo ir net ne vieni metai. Pakitimų pradžios moterys dažnai nejaučia, tačiau tik anksti juos nustačius galima išvengti ligos, pasveikti. Pagal citologinio tepinėlio rezultatus gali būti nemokamai atliekama biopsija, leidžianti objektyviai patvirtinti arba paneigti ligos diagnozę.

–    atrankinės mamografijos patikros dėl krūties vėžio programa, skirta moterims nuo 50 iki 69 metų. Pagal programą kartą per 2 metus atliekamas mamografinis tyrimas, leidžiantis tiksliai nustatyti vėžį ar iki tol įvykusius pakitimus. Gavus šeimos gydytojo siuntimą atlikti mamografinį tyrimą, galima iš anksto užsiregistruoti (ir telefonu) mamografijos įrenginį turinčioje sveikatos priežiūros įstaigoje, atliksiančioje tyrimą.

–    storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos finansavimo programa, skirta asmenims nuo 50 iki 75 metų. Kartą per 2 metus atliekamas imunocheminis testas. Jei gaunamas neigiamas testo atsakymas, vadinasi, pacientas yra sveikas ir pakartotinai turės pasitikrinti po dvejų metų. Jei atsakymas teigiamas, šeimos gydytojas duos siuntimą kolonoskopijai atlikti. Prireikus kolonoskopijos metu gali būti atliekama ir biopsija.

Dėl vėžio prevencinių programų reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Nebūtina laukti kvietimo pasitikrinti, reikia rodyti ir savo iniciatyvą!

Informaciją parengė:
Dovilė Jakubavičiūtė
Visuomenės stiprinimo skyriaus vedėja
dovile.jakubaviciute@vvsb.lt
Tel. 8 5 205 3417

http://www.vvsb.lt/mamyte-nueik-pas-gydytoja-ir-pasitikrink-arba-tam-kas-svarbiausia-skirkime-daugiausia-demesio/

Renginiai/mokymai: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai http://svietimogidas.lt/events.
Atsiliepimai apie mokyklas: http://svietimogidas.lt/schools
Atsiliepimai apie vaikų darželius: http://svietimogidas.lt/kindergartens
Atsiliepimai apie mokytojus: http://svietimogidas.lt/teachers

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰