Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Nauji metai: 11 žingsnių link svajonės įgyvendinimo

Nauji metai: 11 žingsnių link svajonės įgyvendinimo

Man patinka Nauji metai. Ach… Tas senųjų metų išlydėjimas ir naujųjų pasitikimas – skatina sustoti, persmąstyti, ką nuveikei, padėkoti už suteiktas dovanas ir apmąstyti, ką dar nori nuveikti kitąmet. Tas naujos pradžios pojūtis suteikia lengvumo ir daug vilties.

O tai patvirtina ir mokslininkų atlikti tyrimai, kurie parodė, kad 62,9% žmonių linkę išsikelti naujus tikslus savaitės pradžioje, 23,6% – mėnesio pradžioje, 145.3% – metų pradžioje ir 55,1% – per įvairias šventes. Tuomet jie dažniausiai kelia tikslus susijusius su savęs tobulinimu, santykiais ar reikšmingais įvykiais, kurie gali pakeisti visą jų gyvenimą. Be to tyrėjai atskleidė, kad tik 10% žmonių įgyvendina savo naujametinius tikslus, o 50% net neprisimena savo naujametinių tikslų įpusėjus metams. Tačiau daugiau nei puse žmonių išsikelia tuos pačius tikslus ne vienerius metus iš eilės. Vadinasi, šie tikslai jiems svarbūs, bet jie dar neatrado būdų, kaip juos įgyvendinti.

Štai ir aš, šį tekstą ryžausi užbaigti tik Naujiesiems beldžiantis į duris. Tačiau jį pradėjau ruošti dar vasaros pradžioje. Tuomet sugalvojau, kad noriu pamilti sportą ir sportuoti su gera „chebra“. Tik grįžusi iš vaikų stovyklos, pradėjau domėtis, kur galėčiau sportuoti ir atradau man priimtiniausią būdą – sportą po atviru dangumi. Tačiau kiekviena treniruotė kėlė ne tik malonius jausmus, ne kartą teko su savimi diskutuoti ar perlipti per savo baimes. Tuomet buvo vieni tų kartų, kai ir kūnu, ir siela pajaučiau, ką reiškia išlipti iš savo komforto zonos, lipti per savo baimes. Tada supratau, kad siekiant kiekvieno tikslo reikia tiek fizinių jėgų, tiek psichologinio nusiteikimo BŪTI:

Būti konkrečiu

Siekiant, kad tikslas taptų tikrove, svarbu, kad jis taptų kuo labiau apčiuopiamas ir konkretus. Todėl pirmiausiai turite labai stebėti savo kalbą, žodžius ir kuo konkrečiau įvardinti, ko norite. Jei norite turėti jaukius namus, tai svarbu pagalvoti, kas slypi už tų žodžių „jaukumas“ ir „namai“. Kokios spalvos jie turi būti? Kokio dydžio jie turi būti? Kiek kambarių? Kas juose gyvena? Ir visas šias mintis apgyvendinkite užrašų knygelėje, piešinyje, nuotraukų koliaže ar minčių žemėlapyje. Svarbiausia, kad mąstydami apie šį savo tikslą išgyventumėte tuos jausmus, kuriuos patirsite jau įgyvendinę savo svajonę.

Būti ryžtingu

Išsikėlus tikslą svarbu nedelsti su jo įgyvendinimu. Jei jau nusprendėte, kad norite išvykti atostogauti, tai nuo sprendimo priėmimo dienos ir turite atidėti pinigus atostogoms. Jei jau nusprendėte eiti sportuoti, tai tą pačią dieną ir turite pradėti ieškoti tinkamo sporto klubo ar sporto šakos. Kuo greičiau ryšitės, tuo greičiau įgyvendinsite.

Būti nuosekliu

Kartais sunku imtis įgyvendinti tikslus, nes jie atrodo per sudėtingi ir sunkūs. Šiuo atveju padėtų tikslo išskaidymas į daug mažų veiksmų. Tuomet belieka pasidaryti planą, kaip ir kada bus atliekami tie maži veiksmai. O tuomet kas rytą, per pietus ar kiekvieną šeštadienį prisiminti tai padaryti. Kaip jau aš trečia savaitė stengiuosi, kad blogo įrašai būtų patalpinti trečiadienį, nes žinau, kad nuolat pasikartojantys poelgiai kuria įpročius, o kurį laiką atliekamas veiksmas formuoja poreikį.

Būti drąsiu

O jei vieną dieną, savaitę ar mėnesį apleisite savo svajonę ar tikslą, tik jį prisiminę, iš karto vėl grįžkite prie jo. Tikslus pasiekia ne tie, kurie niekada jų neapleidžia, o tie, kurie apleidę atranda drąsos vėl imtis veiksmų link savo svajonės. Tad jei jau apsisprendėte išmokti japonų kalbos ir apleidote mokslus kelias savaites, nesidrovėdami vėl grįžkite į pamokas pasiėmę savo užrašus.

Būti atviru

Pamenu, besimokydama magistre susipažinau su dėstytoju, kuris jaunystėje svajojo nukeliauti į Tibetą. Tuo metu nei pinigų, nei galimybių keliauti jis neturėjo. Tačiau jis atvirai su kiekvienu draugu dalijosi šia savo svajone. Nepraėjus pusei metų, jis keliavo į Tibetą ir jame praleido net du mėnesius. Ši istorija man primena, kad kuo atviresni būsite aplinkiniams, tuo labiau jie padės mums siekti savo tikslų. Galite kartais net nustebti, kokios paramos, supratimo ir palaikymo galite sulaukti.

Būti smalsiu

Tyrinėkite viskas, kas yra susiję su jūsų tikslu. Jei jau nusprendėte parašyti knygą, tai skaityti tinklaraščius, knygas apie rašymą. Kalbėkitės su kitais rašytojais ar kūrėjais apie rašymą. Dalyvaukite paskaitose apie rašymą. Dalinkitės savo atradimais ir įžvalgomis apie rašymą. Kuo labiau domėsitės, tuo stiprės noras siekti tikslo, turėsite daugiau energijos ir viskas taps įmanoma.

Būti kategorišku

Jei jau labai norite pasiekti tikslą, susitaikykite, teks išmokti pasakyti ir „ne“. Ne, ne visur reikės sakyti tą dviejų raidžių žodelį, bet kartasi teks pasakyti. Jei jau norėsite pradėti sveikiau gyventi, teks dažniau sakyti „ne“ kolegoms, kurie pasiūlys dar vieną pyrago gabalėlį. „Ne“ teks išmokti sakyti ir antrajai pusei, kuris sekmadienio rytą pusryčiams jums gamina blynelius su šokoladu. Trumpai tariant, „ne“ teks pasakyti pagundoms, kurios vilios jus išklysti iš kelio.

ahr0ccuzqsuyriuyrmjsb2cuag9syw1hbweuzxmlmkz3cc1jb250zw50jtjgdxbsb2fkcyuyrjiwmtmlmkyxmiuyrjuuanbn

Būti tinginiu

Tinginiavimas ir dykaduoniavimas kartais gali būti tiek pat naudingi, kiek ir aktyvumas bei veiklumas. Jei nuolat galvosite tik kaip įgyvendinti tikslą – perdegsite. Dykinėjimo diena per savaitę ar mėnesį gali padėti atsijungti nuo visko nors trumpam. Tą dieną leiskite daryti viską, ko jums norisi spontaniškai, neplanavus. Pamatysite, praėjus tai dienai gali aplankyti įžvalgos, ką darote tinkamai, o ką ne, siekdami savo svajonių.

Būti jausmingu

Leiskite sau džiaugtis dar vienu žingsniu priartėjus prie tikslo. Leiskite liūdėti dėl ką tik įvykusios nesėkmės. Leiskite sau pykti už tai, kad netikėti įvykiai neleido skirti dėmesio savo svajonei. Leiskite sau nusivilti, būti euforijoje, stebėtis, mylėti, išsigąsti. Jei jaučiate, vadinasi esate gyvi. O gyvybė ir padeda pasiekti to, ko labiausiai trokštate.

Būti dėkingu

Nepamirškite padėkoti sau ir apdovanoti savęs už paprastus pasiekimus ir skirtą laiką savo tikslams. Kartais tai gali būti malonus pasivaikščiojimas. Kartais seniai trokštama suknelė. Kartais valanda skirta mėgstamai knygai ar filmui. Kartais tiesiog skanios arbatos puodelis. Svarbiausia, kad pajaustumėte savo sėkmės skonį ne tik burnoje, bet ir vaikščiojant visu kūnu.

Būti įvairiapusišku

Geriausiai siekti savų tikslų sekasi tada, kai gerai pažįstame save. Kai žinome tiek savo trūkumus, tiek savo sugebėjimus. Kai rizikuojate, keičiate ir darote tai, ką jūs manote jog turite, net jei kiti juoksis ar kritikuos už tai. Kai leidžiate sau būti kartais jausmingu, kartais kategorišku, kartais atviru, kartais smalsiu, kartais drąsiu ir nei už vieną savo poelgį nebaudžiate nei savęs, nei kitų. O išliekate savimi.

Man išlikti savimi labai padeda rašymas. Tad berašydama apie šiuos vienuolika žingsnių, palengvinančių tikslų siekimą, pati užsirašiau dar aštuonis tikslus, kuriuos noriu įgyvendinti. Daug ar mažai, nežinau. Bet suprantu, kad visų neįveiksiu vienu metu. Tačiau pats metas išsirinkti vieną ir vadovaujantis šiais vienuolika žingsnių pradėti judėti link jo įgyvendinimo.

O jums metas užsimerkti. Giliai įkvėpti ir iškvėpti. Vidiniu žvilgsniu peržvelgti savo kūną ir užduoti sau klausimą: „Kas jus daro ar padarys laimingais?“ Atradus atsakymą atsimerkti ir užsirašyti tą atsakymą. Manau, tai pats svarbiausias tikslas ateinantiems metams. Tai koks jis?

AURELIJA ANANJEVAITĖ
https://augantipsichologija.wordpress.com/2016/12/28/nauji-metai-11-zingsniu-link-svajones-igyvendinimo/

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰