Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Nemokami pozityvios tėvystės įgūdžių užsiėmimai ir mokymai Vilniaus miesto savivaldybėje (2)

Nemokami pozityvios tėvystės įgūdžių užsiėmimai ir mokymai Vilniaus miesto savivaldybėje

Vilniaus miesto savivaldybės biudžetinė įstaiga Vilniaus miesto socialinės paramos centras (toliau – Centras) organizuoja pozityvios tėvystės įgūdžių užsiėmimus tėvams, auginantiems vaikus nuo gimimo iki 18 metų amžiaus. Šie užsiėmimai vyksta du kartus per savaitę (pirmadieniais ir trečiadieniais), užsiėmimo trukmė – 1 val. 30 min. Užsiėmimų ciklą sudaro 10 susitikimų.

Pozityvios tėvystės įgūdžių užsiėmimų metu tėvai mokomi tinkamai atliepti vaiko poreikius – jie supažindinami su vaiko amžiaus tarpsnių ypatumais ir jų įtaka vaiko elgesiui, taip pat mokomi veiksmingų bendravimo su vaikais būdų (jausmų supratimas, jų valdymas, aktyvus klausymas, pagyrimai, konfliktų sprendimai), lavinami tėvų pozityvios disciplinos taikymo įgūdžiai (taisyklės, ribų nustatymas, draudimai). Užsiėmimų metu vyksta diskusijos, dirbama porose ir mažose grupelėse, rodomi ir aptariami video siužetai, aptariamos probleminės situacijos, naudojamas „minčių lietaus“ metodas, informacijos įsisavinimui ir žinių įtvirtinimui tėvai atlieka praktines užduotis.

Centre pozityvios tėvystės įgūdžių grupės nuolat užpildytos, tačiau esant galimybei, priimame naujus dalyvius. Didžioji dauguma užsiėmimų dalyvių – tėvai iš socialinių įgūdžių stokojančių bei socialinės rizikos šeimų.

Taip pat Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras organizuoja “Tėvų grupes” – tai psichoedukacinė tėvystės įgūdžių lavinimo programa tėvams, paremta Individualiosios psichologijos teoriniu pagrindu. Programos efektyvumo analizė, grindžiama gausiais moksliniais tyrimais, patvirtina, kad Tėvų grupės programos lankymas tėvams padeda rečiau naudoti prievartą vaikų atžvilgiu, tėvų požiūris į vaikus tampa pozityvesnis, pakinta auklėjimo stilius demokratiškumo linkme, tėvai pastebi, kad vaikų pageidaujamas elgesys tampa dažnesnis, o ir patys vaikai pradeda save vertinti pozityviau.

Pagrindinis programos tikslas – ugdyti sveiką, tradicines šeimos vertybes puoselėjančią šeimą, skatinant efektyvesnį tėvų bendravimą su vaikais, papildant jau turimas tėvų žinias apie vaiko auklėjimą, lavinant atitinkamus įgūdžius, padedančius kasdieniame bendravime su vaikais.

Susitikimų metu tėvai gauna žinių apie įvairius žmogaus elgesio aspektus, mokosi atidaus klausymosi bei konfliktų sprendimų įgūdžių, ugdosi gebėjimą padrąsinti vaiką. Kalbama apie tai kaip efektyviai drausminti vaiką jo nebaudžiant, o kuo dažniau leidžiant jam susidurti su loginėmis elgesio pasekmėmis. Stiprinamas tėvų pasitikėjimas savimi, savo mintimis ir gebėjimais auklėti vaikus.

Programos pagrindinės idėjos yra šios:

-Visi žmonės yra lygūs, ir nors jie gali skirtis savo amžiumi, visi yra verti žmogiškos pagarbos.

-Bet koks žmogaus elgesys yra tikslingas. Svarbiausias kiekvieno žmogaus, vaiko ir tėvo gyvenimo tikslas yra priklausyti.

-Būtent šeimoje formuojasi vaiko įsitikinimai pasireiškiantys tarpasmeniniuose santykiuose: šeimoje, mokykloje, o vėliau darbo aplinkoje. Šie įsitikinimai yra vaiko asmenybės pagrindas. Didžiausią įtaką formuojantis šiems įsitikinimams lemia šeimos atmosfera, vaiko auklėjimo metodai bei gimimo eiliškumas. Remdamasis šiais įsitikinimais vaikas formuoja savo asmenybės bruožus ir kuria tam tikrus elgesio modelius, peraugančius į jo gyvenimo stilių (arba asmenybę). Programą sudaro 10 kassavaitinių užsiėmimų. Vieno susitikimo trukmė 2 val. Maksimalus dalyvių skaičius vienoje grupėje – 14 žmonių. Tai praktiniai užsiėmimai, kuriuose aktyviai dalyvauja visi tėvai. Programos metu dalyviai gauna visą reikalingą medžiagą – „Tėvų skaitinius” bei kiekvienam užsiėmimui turi atlikti namų darbus. Programos vadovas privalo būti susipažinęs su individualiosios psichologijos principais. Šiuo metu yra svarstomas veiklos apimčių didinimas.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuras taip pat vykdo programą „Šeimų mokyklėlė“, skirtą nėščiųjų ir pagimdžiusių moterų švietimui bei sveikatinimui. Būsimos ir esamos mamos konsultuojamos aktualiais klausimais. Į paskaitas kviečiamos šeimos, besilaukiančios arba jau auginančios vaikučius.  Šiuo metu svarstome veiklos apimčių didinimą, paskaitų online transliacijų galimybę.

Vilniaus miesto savivaldybė bendradarbiauja su įvairiomis nevyriausybinėmis organizacijomis sveikatinimo srityje. Kasmet Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšomis yra finansuojamas sveikatinimo priemonių įgyvendinimas Savivaldybės teritorijoje. Viena iš prioritetinių sveikatinimo krypčių yra psichinės sveikatos stiprinimo ir savižudybių prevencija, alkoholio, tabako ir kitų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencija. Finansuojamos priemonės, skirtos vaikų, jaunimo bei suaugusiųjų psichikos sveikatai stiprinti, emocinių ir elgesio sutrikimų prevencijai, tėvystės įgūdžiams ugdyti šeimose. Taip pat finansuojamos tokios tęstinės priemonės kaip psichologinės pagalbos teikimas telefonu ir internetu, vykdoma vaikų elgesio sutrikimų prevencija, pozityvaus bendravimo šeimoje mokymai tėvams ir vaikams (vykdytojai: Vilniaus arkivyskupijos Caritas; BĮ Vilniaus miesto psichologinė-pedagoginė tarnyba; VšĮ „GEBU“)  ir kt.

Vilniaus miesto savivaldybės informacija

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

2022-10-28
Švietimo gidas: Daugiau informacijos Jums suteikti galėtų organizatoriai ar savivaldybes atstovai. Mes tik viešiname
2022-10-28
Labas rytas! Norėčiau užsiregistruoti į kursus. Kaip galėčiau? Kartu su vyrų. Ačiū

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰