Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Rugsėjo 15-17 dienomis kviečiame nemokamai pažinti Lietuvos istorinio kultūrinio kraštovaizdžio įvairovę, suprasti jo unikalumą ir vertę

Rugsėjo 15-17 dienomis kviečiame nemokamai pažinti Lietuvos istorinio kultūrinio kraštovaizdžio įvairovę, suprasti jo unikalumą ir vertę
Rugsėjo 15-17 dienomis visoje Lietuvoje 24-ąjį kartą vyks Europos paveldo dienos (EPD) ─ bene didžiausias kasmetinis nekilnojamojo kultūros paveldo populiarinimui skirtas renginys šalyje. Šių metų tema „Kultūrinis kraštovaizdis: nuo piliakalnių iki miesto bokštų” kvies pažinti Lietuvos istorinio kultūrinio kraštovaizdžio įvairovę, suprasti jo unikalumą ir vertę. 
 
Kultūriniu yra laikomas žmogaus sukurtas ir jo sambūvį su aplinka atspindintis kraštovaizdis. Anot architektės Giedrės I.Laukaitytės-Malžinskienės, kultūrinis kraštovaizdis ─ tai savotiška erdvinė istorinio laiko projekcija, kur į gausybę linijų susipynę priežastiniai objektų, vietovių ir žmonių tarpusavio ryšiai. Juos perskaityti šiandien nėra lengva, bet be emocinio ir intelektualaus ryšio su sava vieta negalėtume reflektuoti ir savęs pačių.
 
Nekilnojamojo kultūros paveldo objektai, Lietuvoje lankomi per Europos paveldo dienas, yra tapę kultūrinio kraštovaizdžio dalimi ir mūsų savastimi. Tuo bus galima įsitikinti daugiau nei šešiasdešimtyje Lietuvos vietovių vyksiančiuose virš 120 EPD renginių. Jų metu didelis dėmesys bus skiriamas piliakalniams ir kitiems panoraminius vietovių vaizdus atskleidžiantiems objektams, kuriems kultūriniame kraštovaizdyje tenka ypatingas erdvinis kompozicinis ir semantinis vaidmuo. Akcija „Globokime piliakalnius“ šių Europos paveldo dienų metu jungs 49 renginius visoje Lietuvoje. Nuo bažnyčių, varpinių, pilių ir kitų kraštovaizdyje išsiskiriančių pastatų bei vietų atsiversiantys vaizdai kvies susiburti ir savo krašto grožį pamatyti visuose Lietuvos kampeliuose.
 
Kultūros paveldo departamentas tradiciškai organizuos pažintinius pasivaikščiojimus po Vilnių ir jo centre esančius piliakalnius bei kultūrinį kraštovaizdį aptariančią paskaitą.  Vilniečiai taip pat bus kviečiami pasivaikščioti po Pilaitės, Gudelių, Vilkeliškių piliakalnius, Gudelių-Lenkiškių pilkapyną, jiems bus pasiūlytos Vilniaus universiteto Botanikos sodo Vilniaus skyriaus ir Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros organizuojamos pažintinės ekskursijos. Energetikos ir technikos muziejus pristatys paskaitą „Kaip viešasis transportas keitė Vilniaus veidą“. Rugsėjo 16-17 d. organizuojama dviejų dienų kelionė pėsčiomis, plaustais ir automobiliais tarp Vilniaus ir Kernavės „Paveldo galia: piliakalniai“. Rugsėjo 17 d. numatomas dviračių žygis Trakų rajone, kuris atskleis kraštovaizdį kaip pasakojimą ir mokys jį išgirsti. Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija pakvies į kelionę po neatrastą Užutrakio dvarą. 
 
Kaune vyksiančios ekskursijos lietuvių ir anglų kalbomis “Miesto bokštų istorijos” siūlys aplankyti nuostabias miesto panoramines vietas. Per ekskursiją autobusu bus supažindinama su Eigulių, Vilijampolės, Veršvų, Jiesios, Aukštųjų Šančių ir Vieškūnų piliakalniais. Jaunuosius Kauno kultūros paveldo mylėtojus nustebins edukacinė popietė - protų mūšis pradinių klasių moksleiviams “Ką byloja miesto bokštai ir kalneliai”.  Kauno rajonas pakvies į piliakalniams skirtą renginį, EPD dalyviams pasiūlys pažintinę ekskursiją dviračiais, mokinių konferenciją, nuotraukų parodą bei piešinių konkursą. 
 
Pažintiniai pasivaikščiojimai, kelionės ir net pasiplaukiojimas kurėnu Nidoje, seminarai ir diskusijos, fotografijų bei tapybos parodos, konferencijos ir atvirų durų dienos, orientacinės varžytuvės ir proto mūšiai nematomais ryšiais apjungs Seirijų ir Gargždų, Žagarės ir Garliavos, Panevėžio ir Alytaus, Skuodo ir Merkinės, Mažeikių ir Ignalinos, Kidulių ir Šilalės, Rietavo, Žaslių, Pakruojo, Molėtų, Čiobiškio bei daugelio kitų vietovių kultūrinius kraštovaizdžius į vieną unikalų reiškinį ir vaizdą – Lietuvą.  Visas vietoves, kuriose vyks EPD renginiai, ir programą rasite Kultūros paveldo departamento svetainėje: www.kpd.lt/epd2017. 
 
Vilniaus Gedimino technikos universiteto Architektūros fakulteto mokslo darbuotojos, kraštovaizdžio architektės Giedrės I.Laukaitytės-Malžinskienės specialiai artėjančių Europos paveldo dienų proga parengtas straipsnis: http://www.kpd.lt/epd2017/ 
 
Svarbia Europos paveldo dienų iniciatyva norima atkreipti visuomenės dėmesį į šalia mūsų esantį kultūros paveldą, atskleidžiant jo vertes ir išsaugojimo svarbą. Europos paveldo dienos yra Europos Tarybos programa, kurioje nuo 1994 m. dalyvauja ir Lietuva. Jos vyksta visoje Europoje ─ šalyse, kurios yra Europos Tarybos narės. Renginius kiekvienais metais jungia viena tema. Tradicija tapusius EPD renginius Lietuvoje koordinuoja ir organizuoja Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, bendradarbiaudamas su  miestų bei rajonų savivaldybėmis, kultūros įstaigomis, kultūros paveldo objektų valdytojais, nacionalinių ir regioninių parkų direkcijomis. 
 
Visi EPD renginiai ─ nemokami.

http://www.kpd.lt/news/3126/158/Europos-paveldo-dienos-siemet-kvies-suprasti-kulturinio-krastovaizdzio-verte.html

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.
Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰