Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Seimo narė R. Šalaševičiūtė siūlo didesnę paramą sunkiai sergančių vaikų tėvams

Seimo narė R. Šalaševičiūtė siūlo didesnę paramą sunkiai sergančių vaikų tėvams

Vaikai, gydomi ligoninėse, reikalauja visiškai kitokio požiūrio ir dėmesio negu suaugusieji pacientai. Nekalbant apie tai, kad beveik kiekvienas jų dėl susirgimų ir gydymo ypatumų turi savų poreikių, bet visuomet gydymo įstaigoje atsiranda „žmogiškasis faktorius“ verčiantis atsižvelgti, kad pacientas yra vaikas.

„Vaikai nėra maži suaugusieji. Ligoninėje jie turi ir kitų poreikių. Vaikams reikia psichosocialinės pagalbos, žaidimų, pramogų. Personalas turi būti apmokytas dirbti su vaikais, kad jie nebūtų traumuojami, patirtų mažiau streso“, – teigia Europos vaikų ligoninių asociacijos direktorė Hester Rippen.

Kokia liga vaikas besirgtų jam reikia pasaulio pažinimo, žaidimų, ugdymo, pagaliau galimybių judėti, bendrauti, socializuotis. Slaugomam vaikui reikalinga nuolatinė suaugusiųjų priežiūra – tėvų, senelių. Jų buvimas šalia vaikui psichologiškai labai svarbus, o nebuvimas suteikia papildomą stresą. Dažnai šalia gydymo reikalinga psichologų, psichoterapeutų pagalba – ir ne tik mažajam ligoniukui, bet ir jo šeimai, tėvams. Ypač, jeigu gydymas trunka mėnesius ir metus.

„Mums su Elzyte ligoninėje teko gyventi ištisus metus. Namuose – su tėčiu auga kiti trys vaikai. Tokiu atveju šeimai iki iširimo – pusė žingsnio. Mus gelbėjo asmeninis medikų dėmesys. Bet pati sistema užtikrino tik gydymą, o ne visas kitas reikalingas sąlygas augančiam vaikui ar pagalbą jo šeimai,“ – nelengvą patirtį pasakoja 2 metukų mergaitės mama Silvija Kopūstienė.

Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Vaikų ligų klinikos vadovo prof. Rimanto Kėvalo, šalia medicinos paslaugų visos kitos vaiko problemos yra keliskart didesnės. „Vis dėlto tai reikalauja ekonominių resursų, ir mes esame rakštis administracijai. Dabar vaikų gydymo specifika kompensuojama iš ligoninės vidaus resursų. Kai mirtinai reikia socialinio darbuotojo – apkarpome medikų personalo resursus. Pediatrai dirba iš pašaukimo. Jų darbas beprotiškai sudėtingas, todėl aš labai norėčiau, kad jie uždirbtų bent didesnį negu vidutinį atlyginimą. Iš tikrųjų vaikas yra mažas pacientas, bet jo poreikiai žymiai didesni nei suaugusiojo“, – sako prof. R. Kėvalas.

Diskusiją apie vaikų – pacientų poreikius Seime organizavusi socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė sako, kad vaikui susirgus, ypač ligoninėje, jam labai svarbu būti su šeimos nariais, jausti moralinį, psichologinį, palaikymą. Ji priminė socialdemokračių moterų sąjungos iškeltą siūlymą, kad vaikų skyriai turi turėti socialinius darbuotojus. „Ligoninėse juk atsiduria ir vaikai iš globos namų, ir iš asocialių šeimų arba būna situacijos, kai tėvai negali būti ligoninėje šalia savo vaiko. Todėl Sveikatos apsaugos ministerija turi rasti lėšų jos pavaldume esančių įstaigų socialinių darbuotojų etatams, o savivaldybės – savo ligoninėse“, – tvirtina R. Šalaševičiūtė.

Parlamentarė yra užregistravusi Seime projektą, kad tėvai ar įtėviai, slaugantys ypatingai sunkiomis ligomis susirgusius vaikus (tai labai aktualu onkologinių ligoniukų atvejais), gautų išmoką iš PSDF iki 1 metų laikotarpiui. Dabar gauna nedarbingumo išmokas – iki 120 dienų. Kitomis sunkiomis ligomis sergančius vaikus slaugantiems R. Šalaševičiūtės projekte siūloma mokėti nedarbingumo išmoką iki 180 dienų. Taip pat siūloma mokėti iki 120 dienų nedarbingumo išmoką tėvams slaugantiems neįgalius vaikus.

„Juk šeimoje, sunkiai susirgus vaikui, ypač kai dar yra kitų vaikų, kyla dar ir finansinių sunkumų. Šeimai tokiais atvejais turėtų daugiau pagelbėti valstybė. Šiam siūlymui jau gauta palanki Vyriausybės išvada. Tikiuosi įstatymo projektas įsigalios nuo 2018 metų“, – sako Seimo Laikinosios vaiko gerovės grupės pirmininkė.

Be to, socialdemokratai R. Šalaševičiūtė ir Juozas Olekas yra įregistravę Seime siūlymus, numatančius kitokią medikų atlyginimų skaičiavimų tvarką, kuri leistų padidinti jų atlygį už darbą.

Išsamesnė informacija žiniasklaidai:
Irmina Frolova-Milašienė
LSDP informacinis centras
Mob. 8 600 07 099, el. p. irmina.milasiene@lrs.lt

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus  ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰