Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Seimo narės D. Šakalienės pranešimas: Dar vienas žingsnis link vaiko teisių apsaugos sistemos reformos

Seimo narės D. Šakalienės pranešimas: Dar vienas žingsnis link vaiko teisių apsaugos sistemos reformos

2017 09 18 Seimas po svarstymo vienbalsiai pritarė Seimo narės Dovilės Šakalienės inicijuotai Vaiko teisių apsaugos įstatymo naujai redakcijai. Vaiko teisių apsaugos sistemos reformą atnešantis įstatymų paketas yra ilgo ir sunkaus proceso rezultatas, kuriam prireikė visų frakcijų bei politinių jėgų kompromiso ir sutarimo dėl esminių klausimų. Vieningai sutariama, kad fragmentuota, kompetencijų ir atsakomybės pasidalijimo stokojanti formali vaiko teisių apsaugos sistema turi būti pakeista, tad nuo š. m. vasario 9 dienos pusę metų svarstytas ir tobulintas D. Šakalienės su kolegomis registruotas įstatymų paketas vakar pasiekė Seimo posėdžių salę.

„Labai džiaugiuosi, kad pakako valios ir atsakomybės visų politinių srovių atstovams vieningai sutarti, jog dūmų gęsinimo ir buitinio moralizavimo era pasibaigė, kad nebegalime abejingai stebėti kasmet besikartojančių tragedijų, kai laidojame keliasdešimt artimų žmonių rankomis nužudytų vaikų ir šimtus matome ligoninėse. Džiaugiuosi, kad sutarėme, jog būtina profesionali ir tikslinga pagalba, kuri turi būti prieinama kiekvienai šeimai, o visos su šeima susiduriančios institucijos turi dirbti vienoje komandoje ir įtraukti šeimą į procesą nuo pat pradžių. – sako parlamentarė D.Šakalienė. – Džiaugiuosi, kad susitarėme, jog valstybė turi prisiimti atsakomybę už vienodą vaiko teisių apsaugos standarto užtikrinimą visoje Lietuvoje – užtenka juodų dėmių žemėlapyje. Džiaugiuosi, kad viso mano gyvenimo darbas, dėl kurio pasiryžau tapti Seimo nare, pagaliau tampa kūnu. Ir kartu puikiai suprantu, kad mes, kaip įstatymo leidėjai, tegalime padaryti pirmą žingsnį – aiškiai ir tiksliai sureglamentuoti prielaidas apsaugoti kiekvieną vaiką ir įgalinti tinkamai rūpintis savo vaikais kiekvieną šeimą. Jei kitą savaitę užbaigsime šių įstatymų paketo priėmimo procesą, prasidės praktinis darbas realiame gyvenime, keičiant nuostatas, mokantis dirbti kitaip. Ir žinoma, Biudžeto įstatymo svarstymas parodys, kiek mes pasiruošę pagrįsti politinį įsipareigojimą realiais resursais.“

Pasak Seimo narės, liko tik vienas nedidelis žingsnis ir pagaliau turėsime aiškų įrankį, leisiantį visų institucijų dirbančių su vaikais atstovams, suprasti savo funkcijas, atsakomybės ribas ir aiškų reagavimo algoritmą komandiniam darbui.

„Ne viskas man patinka šiame įstatymo projekte, kuris pagaliau pasiekė Seimo posėdžių salę, daug kur reikėjo daryti kompromisus su kitokio požiūrio į vaiko teises kolegomis, bet politika yra derybų menas ir aš džiaugiuosi, kad pagaliau kompromisą radome. Svarbiausia, kad asmeninės simpatijos ir antipatijos nenugalėjo sveikos nuovokos suprasti, kad atidėlioti šio įstatymo jau nebegalima“, – pastebėjo D. Šakalienė.

Pastebėtina, kad viena iš esminių naujovių – proaktyvi akcentuota pagalba šeimai ir kompleksinių paslaugų teikimas. Pagaliau aiškiai ir nedviprasmiškai reglamentuota valstybės pareiga pirmiausia padaryti viską, kas įmanoma, kad kiekvienas vaikas galėtų saugiai augti savo šeimoje.

Esminiai pokyčiai, kuriuos atneša šis įstatymų paketas:

Vaiko teisių apsaugos funkciją susigrąžina valstybė – nacionaliniu lygiu bus užtikrinami vienodi vaiko teisių priežiūros ir kontrolės standartai visoje Lietuvoje.

Oficialiai nustatoma prievolė institucijoms efektyviai bendradarbiauti bei įtraukti į komandinį darbą vaiką bei šeimą.

Įvedamas savivaldybės paskirtas atvejo vadybininkas, kuris privalės surinkti per 7 dienas visą informaciją apie vaiką ir šeimą iš visų susijusių įstaigų ir asmenų ir sukviesti juos bendram darbui, įtraukiant šeimą į visą procesą.

Įvedami konkretūs grėsmės lygiai, o vaiko paėmimo iš šeimos procedūra bus ženkliai aiškesnė bei skaidresnė.

Numatyta proaktyvi pareiga sistemingai organizuoti šeimų švietimą, kursus tėvams.

Numatyta konkreti prievolė padėti tėvams užtikrinti vaiko poreikius, o atsakingos tarnybos turės suteikti reikalingas paslaugas bendruomenėje kuo arčiau gyvenamosios vietos, kad išsaugoti vaikus šeimoje.

Numatyta valstybės prievolė padėti tėvams užtikrinti vaiko poreikius, kai dėl objektyvių aplinkybių šie negali to padaryti savarankiškai, taigi, skurstančios šeimos ar auginančios vaikus su negalia turės galimybę gauti reikalingas paslaugas ir pagalbą, pirmiausiai orientuojantis į bendruomenėje ir kuo arčiau šeimos teikiamas paslaugas.

Daugiau informacijos:
Seimo narė Dovilė Šakalienė
Tel. 8(5) 239 6632, el. p. dovile.sakaliene@lrs.lt

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!

Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus  ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰