Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Siekiama sumažinti pajamų apmokestinimą du ir daugiau vaikų auginančioms šeimoms

Siekiama sumažinti pajamų apmokestinimą du ir daugiau vaikų auginančioms šeimoms

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas kartu su frakcijos kolegomis Agne Bilotaite, Žygimantu Pavilioniu, Pauliumi Saudargu ir Audroniumi Ažubaliu iniciavo Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisų projektą, kuriuo siekiama mokestinėmis priemonėmis skatinti vaikus auginančias šeimas, mokesčius labiau susiejant su vaikų skaičiumi. Pavyzdžiui, papildomai sumažinant pajamų apmokestinimą du ir daugiau vaikų auginančioms šeimoms.

„Tai yra viena iš priemonių, didinančių šeimų gerovę, o šeimų gerovės didėjimas – vienas iš motyvų, skatinančių auginti vaikus. Šiuo pasiūlymu siekiama prisidėti ir prie demografinių problemų sprendimo, mažinti socialinę atskirtį, su kuria neretai susiduria daugiavaikės šeimos. Nes viena iš mažo gimstamumo priežasčių – gyventojų finansinis neapibrėžtumas, t. y. gyventojai nesijaučia tikri, kad turės pakankamai pajamų šeimos išlaikymui“, – teigė L. Kasčiūnas.

A. Bilotaitė sako, kad įstatymo projekto tikslas – sumažinti mokestinę naštą mažesnes pajamas gaunantiems du ir daugiau vaikų auginantiems gyventojams, taip siekiant remti šeimas, ypač daugiavaikes, ir prisidėti prie gimstamumo skatinimo, mažinti socialinę atskirtį.

Ž. Pavilionio nuomone, gimstamumas pastaraisiais metais auga, tačiau išlieka mažas. Tuo tarpu mažas gimstamumas kartu su jaunų žmonių emigracija lemia visuomenės senėjimo problemą. O tai reiškia, kad ilgalaikėje perspektyvoje bus sunku užtikrinti socialinės, sveikatos priežiūros sistemų tvarumą.

„Svarbiausias įstatymo projekto uždavinys – siekiant aukščiau minėtų tikslų padidinti šiuo metu Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme nustatytą papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (PNPD) du ir daugiau vaikų (įvaikių) auginantiems gyventojams. Pažymėtina, tokia parama per su darbo santykiais susijusias pajamas kartu skatintų gyventojus dirbti ir užsidirbti“, – komentavo projekto iniciatorius L. Kasčiūnas

Įstatymo projektu siūloma padidinti šiuo metu taikomą PNPD nuo 200 eurų iki 300 eurų už antrą ir kiekvieną paskesnį vaiką (įvaikį) iki 18 metų, taip pat vyresnį vaiką (įvaikį), jeigu jis mokosi mokykloje pagal bendrojo ugdymo programą. Padidinus PNPD, du vaikus (įvaikius) vienas auginantis asmuo visiškai nemokės gyventojų pajamų mokesčio, jeigu jo bruto darbo užmokestis neviršys maždaug 666,5 eurų per mėnesį, tris vaikus (įvaikius) – 866,5 eurų per mėnesį, o šeimos, auginančios du vaikus, pajamos „į rankas“ maksimaliai padidės iki 15 eurų per mėnesį (arba 180 eurų per metus), tris vaikus – iki 30 eurų per mėnesį (arba 360 eurų per metus).

Seimo TS–LKD frakcijos
Viešųjų ryšių grupė
Tel. (8 5)  239 6514
El. p. tsfrakcija@lrs.lt

Renginiai/mokymai: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai http://svietimogidas.lt/events.
Atsiliepimai apie mokyklas: http://svietimogidas.lt/schools
Atsiliepimai apie vaikų darželius: http://svietimogidas.lt/kindergartens
Atsiliepimai apie mokytojus: http://svietimogidas.lt/teachers

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰