Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Šventinis nepersivalgymas – misija įmanoma?

Šventinis nepersivalgymas – misija įmanoma?

Vos už dienos pasitiksime vieną iš gražiausių metų švenčių – Kalėdas. Smagu matyti linksmus žmonių veidus, kuriuos puošia šventinė nuotaika, kaip nerimastingai iki pat paskutinės minutės klaidžioja jų mintys galvojant, kuo šiemet nustebinti mylimuosius. Viskas būtų kaip iš pasakos, jei ne gausiomis vaišėmis nukrautas šventinis stalas, nuo kurio daugelis pakyla su vienu ar kitu papildomu kilogramu. Nors daugelis suvokia, jog tikrai nėra privaloma valgyti visko iš eilės, tačiau saiko jausmas švenčių dienomis kažkur išgaruoja ir grįžta tik tuomet, kai jos baigiasi. Tačiau ar verta save sprausti į geležinius rėmus bei neleisti mėgautis šventine nuotaika? Kaip elgtis, kai persivalgymas yra sunkiai išvengiamas?

Visų pirma būkite realistais bei nežadėkite sau to, ko negalėsite ištesėti. Jeigu turite tvirtą valią bei užsispyrimą – jokių problemų, tačiau neapgaudinėkite savęs vildamiesi, kad svarstyklės rodys mažesnius skaičius nei kad prieš šventes. Ir tai nėra nieko blogo! Juk Kalėdos būna tik kartą metuose, todėl kelios dienos „kitokio“ valgymo režimo tikrai nieko nepataisomo nepadarys. Atminkite, maistas nėra pagrindinė priežastis, dėl kurios susirenkame prie šventinio stalo. Geriau sutelkite dėmesį ties bendravimu su žmonėmis (jis, ne kaip maistas, neturi kalorijų) ar užsiimkite jus bent šiek tiek pajudėti skatinančia fizine veikla.

Tačiau sakysite, kaip galiu nevalgyti visko iš eilės, jeigu į mano lėkštę įtartinu žvilgsniu žiūri žmona, mama ar močiutė, kurį visą dieną plušo virtuvėje, kad galėtume džiaugtis tokia patiekalų gausybe? Ši situacija turbūt daug kam pažįstama ir tikrai ne kiekvienam pavyksta iš jos sėkmingai išsisukti. Tiesiog išmokite mandagiai atsisakyti ir nuoširdžiai padėkokite už visas vaišes. Negailėkite komplimentų, pagirkite, jog buvo labai skanu, kad vertinate jų sunkų darbą ir pamatysite, jog pasakyti „ačiū, aš jau sotus“ gali būti ne taip ir sunku.

Nemanykite, kad nevalgydami pusryčių ar pietų galėsite be jokios sąžinės graužaties „atsiimti“ už visą dieną vakare. Tikėtina, jog tuomet Jūs kaip tik persivalgysite ir pastangos taupyti kalorijas atsisakant pusryčių ar pietų nueis veltui. Valgykite iš lėto, mėgaukitės kiekvienu kąsniu, o ne „prisikirskite“ iki soties. Stenkitės malšinkite fizinį alkį ir užverkite duris emociniam valgymui.

Nevalgykite to, kas papuola po ranka. Pasistenkite pirmenybę skirti sveikesniems produktams (daržovėms, liesai mėsai, žuviai, grūdiniams produktams, vaisiams ar riešutams). Pasisotinę tokiu maistu paliksite „mažiau vietos“ nuodėmingiems desertams ar papildomam šaukštui baltos mišrainės. Patikėkite, Jūsų džinsai Jums padėkos. Taip pat jauskite saiką vartodami alkoholinius gėrimus, kadangi pastarieji sužadina apetitą bei skatina mus dar daugiau užkandžiauti.

Būkite išmintingi rinkdamiesi porcijų dydžius. Nors akys prie gausaus stalo visados būna didesnės negu skrandis, tačiau tai nepasiteisinimas kalbant apie savijautą po tokio pasisotinimo. Stenkitės valgyti iš mažesnių lėkščių, užkandžiaukite praėjus 2-3val. po pagrindinio patiekalo (tačiau ne nuolatos!), venkite riebių padažų, nepamirškite išgerti ir vieną kitą stiklinę vandens. Atkreipkite dėmesį kaip valgote, nevalgykite atsistoję, geriau atsisėskite prie stalo. Net ir užkandį patartina įsidėti į lėkštę – taip galėsite lengviau kontroliuoti suvartojamo maisto kiekį. Atminkite, su saiku – viskas galima! Remdamiesi šiuo pasakymu galėsite išragauti visus patiekalus. Galbūt ir jausitės mažumėlę apsunkę, tačiau tai vis geriau, negu persivalgymas iki negalėjimo pakilti nuo šventinio stalo.

Nepamirškite ne tik sėdėti, bet ir pajudėti. Ar tai būtų lengvas pasivaikščiojamas netoli namų ar sniego senio statymas su vaikais ir anūkais, jokiu būdu nepraleiskite tokios progos! Net nepastebėsite, kaip greitai gali dingti sunkumo ir pilnumo jausmas, todėl nepatingėkite apsiauti patogios avalynės bei praleisti šiek tiek laiko gryname ore. Jeigu laukas visai netraukia, namų ruoša taip pat gali būti puikia alternatyva. Svarbu per daug neužsisėdėti ir stengtis kuo mažiau gulinėti.

Kad ir kokie sveiko gyvenimo būdo propaguotojai būtume, tačiau net ir patys stipriausi kartais paslysta. Nors švenčių metu susiduriame su nekasdieniais iššūkiais (ypač maitinimosi atžvilgiu), tačiau niekas netrukdo po jų grįžti į „senas vėžes“. Tikėtina, jog nepavyks identiškai laikytis įprasto valgymo režimo šventiniu laikotarpiu, tačiau „vadelių“ iki pat galo irgi neatleiskite. Atminkite, šventės skirtos gerai praleisti laiką su šeima, artimaisiais bei draugais. Džiaukitės vieni kitų kompanija bei apribokite suvalgomo maisto kiekį, juk yra daug svarbesnių dalykų ir už jį.

Naudota literatūra:
1. http://my.clevelandclinic.org/health/articles/steps-to-prevent-holiday-weight-gain-heart-health
2. http://blog.myfitnesspal.com/your-9-step-strategy-to-maintain-your-weight-during-the-holidays/

Informaciją parengė:
Greta Dauderytė
Visuomenės sveikatos specialistė
Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras
E.p. greta.dauderyte@vvsb.lt

http://www.vvsb.lt/sventinis-nepersivalgymas-misija-imanoma/

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰