Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Tėvų rubrika. Mano vaikas lankys darželį – kaip pasiruošti? Namų darbai tėveliams

Tėvų rubrika. Mano vaikas lankys darželį – kaip pasiruošti? Namų darbai tėveliams

Vaiko išėjimas į darželį yra labai svarbus etapas kiekvienoje šeimoje. Tai pirmas atsiskyrimas nuo šeimos, pirmas savarankiškas buvimas kažkur kitur, ne namie. Dažnai tai būna nelengvas etapas ne tiek vaikui, kiek tėvams. Šiame savo straipsnyje trumpai apžvelgsiu kaip gi jam pasiruošti, kad visa tai praeitų kuo lengviau.

Taigi, pirma pradėkime nuo oficialių dalykų:

1) Vaiko kraitelis į darželį. Tai visi drabužiai, avalynė, higienos priemonės ir kiti dalykai, kurie gali būti reikalingi vaikui būnant darželyje ir po jo. Daugiau informacijos apie kraitelį rasite šiame straipsnyje: http://svietimogidas.lt/posts/tevu-rubrika-laikas-i-darzeli-butiniausiu-daiktu-sarasas

2) Medicininė pažyma. Jei dar neatlikote visų reikalingų tyrimų bei nebuvote pas savo šeimos gydytoją, kviečiame paskubėti, nes valstybinėje įstaigoje savo eilės pas stomotologą bei akių gydytoją tenka palaukti ir daugiau nei mėnesį. Darant kraujo tyrimą vaikui, neminėkite, kad to reikia darželiui, kad vaikui nebūtų asociacijų, kad darželis yra kažkas „negero“ ir skausmingo.

3) Dienos režimas. Jau dabar stenkitės namie po truputį pereiti prie darželio režimo. Dauguma darželių režimą skelbia viešai, bet pagrindiniai dalykai, tai ankstyvas kėlimasis, pusryčiai, kurie dažniausiai būna maždaug 8:30-9:00, tada po pietų vaikai eina miegoti apie 12:30-13:00 ir po pietų miegelio apie 16:00 būna pavakariai. Po jų dauguma vaikų jau pradeda keliauti į namus. Taigi palaipsniui kas vakarą gulkitės anksčiau, kad galėtumėte laiku būti darželyje, bei pietų miegą derinktie prie darželio miego laiko.

4) Jei yra galimybė, stenkitės vaiką dažniau vestis ten, kur yra daug vaikų – vaikų žaidimų aikštelės, žaidimų kambariai, galbūt apsilankykite pusvalandžiui ar valandėlei savo būsimame darželyje, jo teritorijoje.

5) Pasakojimai apie darželį. Sukurkite vaikui palankią emocinę aplinką: papasakokite, kad darželyje laukia vaikai, su kuriais jis susidraugaus, daug žaislų ir pan.

6) Imuniteto stiprinimas. Dažnai girdime, kad pradėjus lankyti darželį vaikai pradeda dažniau sirgti, todėl iki tol (o ir visada) stenkitės stiprinti imunitetą. Daugiau gryno oro, daugiau šviežių uogų ir daržovių, daugiau aktyvios veiklos. Kiekviena šeima turi įvairių imuniteto stiprinimo ir sveikatos gerinimo būdų, pvz.mūsų šeimai dar labai svarbus buvimas prie jūros, tai kvėpavimas jodu, ėjimas į pirtį, ėjimas basomis skirtingais paviršiais.

7) Asmeninė higiena. Pamokykite vaiką asmeninės higienos įgūdžių: savarankiškai plautis rankas su muilu, šnypštis nosį į nosinę, sėstis ant puoduko ir pan.

Patarimai tėvams:

 - Pirmiausia būsimiems pasikeitimams nusiteikite patys. Įsitikinkite ar tikrai esate pasiruošę išleisti savo atžalą į ugdymo įstaigą. Pasikalbėkite su tėvais, kurių vaikai irgi neseniai pradėjo lankyti darželį, kaip jie tuo metu jautėsi ir pan.

 - Kantrybės ir dar kartą kantrybės. Atminkite, kad priprasti prie bet kokių pokyčių reikia laiko net mums suaugusiems, o ką jau kalbėti apie vaikus. O be to mes visi esame skirtingo būdo, charakterio ir temperament, taiga vieniems šie nauji dalykai ateina lengviau, kitiems – sunkiau.

 - Susitaikykite su mintimi, jog teks ilgesniam laikui išsiskirti su vaiku. Vaikas turbūt negyvens su Jumis visą gyvenimą, taigi jis po truputį auga, savarankiškėja ir atsiskiria nuo savo tėvų.

 - Parsivedę vaiką namo, nepalikite jo vieno. Raskite laiko pabūti su juo. Ir pabūti, turiu omenyje kokybiškai, t.y. ne kartu žiūrint televizorių, o žaidžiant, pramogaujant, vartant knygutes ar užsiimant kita vaikui patinkančia veikla.

 - Atminkite, kad šiuo metu Jūsų vaikui reikės dar daugiau palaikymo, apkabinimų ir meilės. Todėl pirmiausia stiprūs turite būti Jūs (ar bet jau taip atrodyti).

2 vaikų mama Olga

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai -http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰