Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Vaiko elgesys nuo gimimo ir trejų metų. Kaip elgiasi? Kaip reaguoti?

Vaiko elgesys nuo gimimo ir trejų metų. Kaip elgiasi? Kaip reaguoti?
Kaip elgiasi?

 Nuo gimimo ir trejų metų vyksta ypač sparti vaiko fizinė, emocinė ir socialinė raida. Vaikas susipažįsta su pasauliu ir aplinka, pradeda bendrauti ne vien tik su mama, bet ir su aplinkiniais. Elgesio jis daugiausia mokosi stebėdamas ir imituodamas suaugusiųjų, pirmiausia, žinoma, motinos elgesį. Vaiko pirmosios emocijos yra difuziškos (nelabai aiškios), jas galima paprastai apibūdinti kaip visa apimantį nerimą, o priešingame poliuje būtų pasitenkinimas, ramybė. Emocijos darosi aiškesnės, įvairesnės ir sudėtingesnės. Vaikas iki trejų metų jau puikiai gali išreikšti liūdesį, pyktį, džiaugsmą, baimę. Dvejų trejų metų vaikas netgi geba sumeluoti, norėdamas ką nors gauti ar paneigti ką tik įvykusį faktą. Vaiko pyktis gali būti intensyvus ir gali būti išreikštas kandžiojimusi, žnaibymusi, mušimusi. Paprastai toks elgesys nėra nukreiptas į konkretų asmenį. Iki trejų metų vaikai dar ne visuomet geba išreikšti savo jausmus ar nepasitenkinimą žodžiais, todėl dažnai juos atskleidžia fiziniais veiksmais. Tai normalu. Apie antruosius gyvenimo metus vaikas gali būti kaprizingas ir nedraugiškas – jam sunku, nes jis ne viską supranta, nemoka aiškiai pasakyti, ko nori, o dažnai susiduria su įvairiais draudimais.

Kaip reaguoti?

 Tokio amžiaus vaiko bausti už netinkamą elgesį negalima. Pirmiausia jį reikia išmokyti tinkamų jausmų raiškos būdų. Jei tokio amžiaus vaikas supykęs ima netinkamai elgtis, tėvai privalo jį sustabdyti ir pasakyti, kad taip elgtis nevalia. Galima trumpai paaiškinti, pvz., „Mamai skauda, jei muši“. Visiškai netinkamas reagavimo būdas yra atsakyti tuo pačiu – taip vaikas tik gaus patvirtinimą, kad netinkamai elgtis galima (nes taip elgiasi suaugusieji). Nors fizinė agresija vaikui iki trejų metų yra įprasta ir galima, tėvai turi stebėti vaiko pykčio priežastis ir išveikas ir į jas reaguoti. Svarbu atskirti vaiką ir jo elgesį – vaikas nėra blogas, netinkamas yra tik jo elgesys. O elgesį galima keisti. Natūralu, kad tėvus gali apimti bejėgiškumo jausmas. Jie taip pat gali jaustis kalti („Nemoku auklėti savo vaiko“). Taip nutinka, jei tėvai prisiima visą atsakomybę už savo vaiko elgesį. Tačiau vaikas pats turi tapti atsakingas už tai, kaip elgiasi. Svarbu jį mokyti, padėti įveikti neigiamas emocijas, parodyti tinkamų jų raiškos būdų. Jei tėvų bejėgiškumo jausmas labai didelis, galima pasikonsultuoti su specialistu.



Leidinys „Pozityviosios tėvystės įgūdžių ugdymo metodinės rekomendacijos“, 2015

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰