Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Vaikų netinkamos mitybos ir menko fizinio aktyvumo pasekmės – skaudesnės, nei galime tikėtis

Vaikų netinkamos mitybos ir menko fizinio aktyvumo pasekmės – skaudesnės, nei galime tikėtis

Šiandienos vaikų ir paauglių vienos iš aktualiausių sveikatos problemų – netinkama mityba ir itin mažas fizinis aktyvumas. Aplink gausybė greito maisto ir saldumynų pagundų, išsibalansavęs režimas, vienoje vietoje prikaustantys kompiuteriniai žaidimai tik ir diegia jaunimui klaidingus gyvenimo įpročius.

Kaip žinia, norint tinkamai juos išugdyti, būtina tuo pradėti rūpintis nuo mažų dienų, kadangi vėliau, pablogėjus vaikų sveikatai ir susiformavus įpročiams, gali būti per vėlu.
„Didžioji dalis vaikų ir jaunimo yra įpratę nesilaikyti mitybos režimo, atsisakyti daržovių, pusryčių ir vietoj to išėjus į mokyklą rinktis greitai pagaminamą maistą, nuolat saldžiai bei riebiai užkandžiauti ir, žinoma, atsigaivinti saldžiais gazuotais gėrimais.

Deja, nekreipiant dėmesio į šiuos vaikų sveikatą žalojančius įpročiu, gero galime nesitikėti. Pakanka tik prisiminti, kad vaiko organizmas turi ne tik nuolat atsinaujinti, bet ir augti, todėl sveikatai palanki mityba tiek vaikystėje, tiek paauglystėje yra ypatingai svarbi“, – kalba mitybos specialistė, „Všį Tikra mityba“ direktorė Danguolė Gasparavičienė. 

Mitybos įpročiai priklauso nuo šeimos

Norint, jog vaikai imtų sveikiau gyventi, pirmiausia būtina atsakyti į klausimą, kodėl apskritai jų kasdienybėje atsirado blogi mitybos įpročiai ar dingo susidomėjimas fizine veikla. Mitybos specialistė teigia, jog kada vaikai mažai valgo daržovių ar vaisių, nemėgsta košių ir kitų sveikatai naudingų produktų, problemos reikėtų ieškoti namuose.

„Ne paslaptis, jog ką valgo vaiko tėvai, artimieji, tai atsispindi ir paties vaiko lėkštėje. Kiekvieno žmogaus valgymo įpročiai susiformuoja dar vaikystėje ir suvokimą apie maistą atsinešame būtent iš šeimos.

Kita vertus, maisto pramonės pasiūla yra be galo didelė ir įvairiausių žalingų pagundų kyla nuolatos. Be abejo, tokiu atveju vaikų neizoliuosime ir vien tik draudimais nieko nepasieksime, todėl būtent sąmoningumo ugdymas ir mokymas, kaip atsirinkti naudingą maistą, gali pakeisti situaciją“, – sako Danguolė Gasparavičienė.

Lengva pastebėti, kad šiandien vis neatsakingesnė suaugusiųjų mityba daro didelę įtaką sveikatai ir skatina nutukimą, cukrinį diabetą, didina širdies, kraujagyslių bei onkologinių ligų susirgimų riziką.

Vis dažniau tampa įprasta rinktis pigesnius ir skanesnius, tačiau mažiau vertingus maisto produktus.

Deja, ne išimtis ir vaikai, o netinkamos mitybos ir mažo fizinio aktyvumo šiandienos rezultatas – sparčiai augantis nutukusių vaikų skaičius.

„Všį Tikra mityba“ direktorė akcentuoja, kad tėvams vertėtų nepamiršti, jog vaiko organizmas intensyviai auga ir vystosi, didėja kaulų bei raumenų masė, prasideda lytinis brendimas ir būtent pasirinktas tinkamas maistas, turtingas mineralais bei vitaminais, gali jauną organizmą tinkamai aprūpinti reikiamomis medžiagomis.

Lietuvos mokiniai vieni nesportiškiausių

Mažas vaikų fizinis aktyvumas yra dar viena opi šiandienos problema, kurios pasekmės taip pat gana skaudžios. Širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, diabetas, stuburo problemos bei, vėlgi, antsvoris gali nemenkai apkartinti vaikų gyvenimą bei kelti stresą ar net didinti riziką susirgti depresija.

Remiantis tarptautinių mokinių sveikos gyvensenos tyrimų duomenimis, Lietuvos mokinių fizinis aktyvumas, lyginant su kitų Europos šalių mokinių aktyvumu, užima vieną iš paskutiniųjų vietų.

„Siekiant sudominti jaunimą, pakelti jo fizinio aktyvumo lygį, svarbu užsiėmimus paversti patraukliais, skatinančiais mokinių motyvaciją.

Taip pat svarbu prisiminti, kad ne kiekvienas paauglys ar vaikas mėgsta fiziškai sunkiai dirbti, todėl norint išlaikyti jų susidomėjimą, reikia pastangų ir gebėjimų viską tinkamai pateikti, kadangi kitu atveju galime gauti atvirkščią rezultatą ir prarasti jų susidomėjimą.

Be to, fizinė veikla privalo būti reguliari, nes tik taip galima pajusti sporto teikiamą naudą ir pagerėjusią sveikatą, tad užsiimti šiuo ugdymu būtina kuo anksčiau.

Taip vaikams užtikrinsime tvirtą sveikatos pagrindą“, – tvirtina Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Dr. Almantas Kranauskas.

Siekiant gerinti vaikų ir jaunimo mitybos įpročius bei skatinti būti fiziškai aktyviems, nuo šių metų rugsėjo mėnesio, Vilniaus mieste vyksta „Sveikatiados žaidynės“, kurių metu bus organizuojami vaikams įdomūs ir patrauklūs fizinį aktyvumą skatinantys renginiai.

Jų metu moksleiviai plės savo žinias ir supratimą sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo srityse. Veiklose dalyvaus ne vien moksleiviai, bet ir mokytojai, mokyklų administracijos darbuotojai, taip pat kviečiami ir tėvai.

„Sveikatiada“ – bendra valstybinių institucijų, socialiai atsakingo verslo bei nevyriausybinių organizacijų iniciatyva. Ši programa yra tai unikalus pavyzdys, kuomet stiprinant socialiai atsakingo verslo ir valstybės institucijų bendradarbiavimą, yra sprendžiamos visuomeninės problemos.

Visą straipsnį galite rasti: http://www.tv3.lt/naujiena/926075/vaiku-netinkamos-mitybos-ir-menko-fizinio-aktyvumo-pasekmes-skaudesnes-nei-galime-tiketis

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!

Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus  ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰