Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Vaikų žaidimų aikštelių saugumas bus tikrinamas dažniau

Vaikų žaidimų aikštelių saugumas bus tikrinamas dažniau

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad nuo liepos įsigaliojo nauji reikalavimai vaikų žaidimų aikštelių saugumui, kurie patvirtinti prieš dvejus metus, tačiau jų įsigaliojimas buvo atidėtas, siekiant palengvinti pasiruošimą savivaldybėms ir vaikų žaidimo aikštelių savininkams šias naujoves įgyvendinti. Tad nuo šiol ne rečiau kaip kartą per metus turi būti vykdoma žaidimų aikštelių bei žaidimų patalpų kontrolė ir užtikrinta, kad jos atitiktų keliamus aukščiausius saugos reikalavimus.

Tai svarbu siekiant sumažinti nelaimingų atsitikimų ir traumų atvejus bei užtikrinti, kad aikštelės ir erdvės, kuriose žaidžia vaikai, būtų saugios, atitiktų šiuolaikinius saugumo reikalavimus. Užsienio šalyse tokia praktika yra įprasta, tad tai nėra naujiena ir nuo to negali atsilikti Lietuva. Juolab, kad šiuo atveju svarbiausias tikslas yra užtikrinti mažųjų piliečių – vaikų – saugumą ir gerovę.

Taigi siekiant palengvinti darbą savivaldybėms, iki šių metų buvo atidėtas reikalavimas tikrinti aikšteles. Taip buvo suteikta pakankamai laiko savivaldybėms tinkamai pasiruošti atlikti tinkamai jų kontrolę. Vaikų žaidimų aikštelių eksploatuotojams ir savininkams, kad jie galėtų irgi pasirengti naujovėms, 2015 m. patvirtintos higienos normos įsigaliojimas buvo atidėtas iki 2016 m. lapkričio 1 d. Šis reikalavimas įsigaliojo šių metų liepos 1 d., pagal kurį kompetentinga nepriklausoma įstaiga turi įvertinti naujai įrengtos žaidimų aikštelės ir vieną kartą per metus veikiančios aikštelės saugą. 

Be to, SAM atkreipia dėmesį, kad savivaldybės, bendradarbiaudamos su visuomenės sveikatos biurais, gali teikti paraiškas ES struktūrinių fondų paramai gauti ir taip palengvinti finansinę naštą atnaujinant vaikų žaidimų aikšteles.  

Sveikatos apsaugos viceministrės Aušros Bilotienės Motiejūnienės teigimu, Europos vaiko saugos aljanso duomenimis, vaikų kritimai, taip pat ir nuo vaikų žaidimų aikštelių įrenginių, yra viena iš dažniausių vaikų netyčinių sužalojimų priežasčių.

„Visuotinai pripažinta vaikų sužalojimų prevencijos priemonė – užtikrinimas, kad vaikų žaidimų aikštelių įranga ir danga atitiktų saugos standartų reikalavimus. Tad vaikams žaisti skirtos vietos turi būti įrengtos saugiai, o jose žaidžiantys vaikai turi būti apsaugoti nuo grėsmių susižeisti. Reikalavimai šioms aikštelėms buvo nustatyti prieš keletą metų, o visuomenei buvo duota laiko pasiruošti ir jas tinkamai įrengti. Šiais metais pradedama tikrinti, kaip buvo įvykdyti įpareigojimai rūpintis vaikų saugumu žaidimų aikštelėse“, – sako viceministrė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Taigi, pagal naują tvarką, vaikų žaidimų aikštelės negali būti įrengiamos šalia buitinių atliekų konteinerių, automobilių stovėjimo aikštelių, elektros tinklų įrengimų. Taip pat jos turi būti apsaugotos ir atitvertos nuo gatvių važiuojamosios dalies.

„Šalia vaikų žaidimų aikštelių, gerai matomoje vietoje turi būti nurodyti pagalbos telefonų numeriai, kam žaidimų aikštelė priklauso, kokio amžiaus vaikams skirta aikštelė. Labai svarbu, kad naujose aikštelėse būtų įrengiama įranga ir smūgius silpninanti danga, atitinkanti Europos standartus. Naujai įrengtos vaikų žaidimų aikštelės gali būti pradėtos naudoti tik po sumontavimo jų saugą įvertinus nepriklausomai akredituotai įstaigai“, – teigia SAM Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Rizikos sveikatai valdymo skyriaus vyr. specialistė Giedrė Namajūnaitė.

Pasak G. Namajūnaitės, iki šios higienos normos patvirtinimo, viešosiose vietose įrengiamų žaidimų aikštelių saugos reikalavimai nebuvo aiškiai apibrėžti, nebuvo reglamentuota veikiančių žaidimų aikštelių priežiūra.

„Tad siekiant užtikrinti veikiančių vaikų žaidimų aikštelių saugą, higienos norma įtvirtinta vaikų žaidimų aikštelių eksploatuotojų, savininkų pareiga vykdyti jų techninę priežiūrą. Viena iš eksploatuotojų, savininkų pareigų, vykdant žaidimų aikštelių techninę priežiūrą, užtikrinti, kad ne rečiau kaip vieną kartą per metus nepriklausoma akredituota įstaiga atliktų bendrą žaidimų aikštelės įrangos, pamatų bei paviršių saugos lygio įvertinimą“, - sako SAM atstovė.

http://sam.lrv.lt/lt/news/view_item/id.55506

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰