Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

4 klausimai, kuriuos vaikui reikia užduoti kasdien

4 klausimai, kuriuos vaikui reikia užduoti kasdien

Kartais dėl kasdieninės rutinos mes pamirštame atvirai pasikalbėti su vaikais. To pasėkmėje santykiai tampa formalūs, o tarp vaikų ir tėvų išauga praraja. Kaip gi šito išvengti?

Mokslininkai paskaičiavo, kad per dieną bendravimui su vaikais mes skiriame vos 12,5 minutes, iš kurių 8,5 minutes tam, kad pasiginčyti, nurodinėti ir peikti. Atviriems, draugiškiems, neformaliems pasikalbėjimams lieka vos 4 minutės per dieną!

Rašytoja Jamie Harrington rado išeitį iš šios situacijos suformuluodama 4 klausimus, kuriuos vaikui reikia užduoti kasdien. Jamie papasakojo kaip jai sekasi palaikyti santykius su vaiku net tada, kai dirba praktiškai be išeiginių: „Turiu vis mažiau laiko, kurį galiu skirti savo dukrai. Bet netgi turėdama labai daug darbų skiriu 15 minučių per dieną, kad atvirai pasikalbėti su ja. Aš manau, kad tokiu būdu „palieku atidarytas duris“, kad dukra esant reikalui visada galėtų pasidalinti tuo, kas jai svarbu. Negalvokite, kad kiekvieną kartą gaunu išsamų atsakymą, dažnai dukra apsiriboja vienu – dviem žodžiais, bet būna ir taip, kad mes pradedame diskutuoti jai aktuliomis temomis. Užduodu jai šiuos klausimus kiekvieną dieną ir įdėmiai klausausi. Man svarbu žinoti, kad mano dukra būtų įsitikinusi, jog aš – šalia.“

Taigi, štai 4 klausimai, kurie padės jums išsaugoti šiltus santykius su vaiku, netgi jeigu neturite daug laiko.

  1. Kaip praėjo tavo diena?

Jeigu iš pradžių vaikas atsako tik: „blogai“, „normaliai“ ir t.t. nereikia jam surengti apklausą ir tempti iš jo kiekvieną papildomą žodį. Galima pasakyti: „Gerai, nenori – nepasakok, bet žinok, kad man įdomu. O aš šiandien dariau tą ir aną...“. Su laiku, nes pats uždariausias ir tyliausias vaikas pradės su jumis dalintis tuo, kas jam svarbu. Praktiškai patikrinta! (Beje, su vyrais veikia taip pat.)

  1. Kaip sekasi tavo draugams?

Galima paklausti apie konkretų draugą, jeigu jūs žinote kokius nors įvykius iš jo ar jos gyvenimo arba galima klausti abstrakčiai apie visus draugus. Pavyzdžiui: „Kaip manai kas iš tavo draugų man patinka labiausiai? Kodėl? Papasakok man apie savo geriausią draugą. Kokiomis savybėmis turi pasižymėti geriausias draugas? Kokį patį maloniausią dalyką tavo draugas padarė dėl tavęs? Kuriuo savo draugu didžiuojiesi labiausiai? Kodėl? Jeigu tu sužinotum, kad tavo draugas kažką pavogė, ką tu darytum?“ Kaip suprantate, čia klausimai skirtingiems amžiams, skirtingoms situacijoms.

  1. Kas gero su tavimi nutiko per šią dieną?

Netgi pačią lietingiausią ir niūriausią dieną po matematikos kontrolinio galima prisiminti kažkokius mažus malonumus. O jeigu negalima nieko prisiminti, tai galima susigalvoti kaip save pralinksminti. Pavyzdžiui, neplanuotai nueiti į kiną, visa šeima pažaisti kokį nors stalo žaidimą ar tiesiog atsigulti ir pasvajoti, kaip praleisite artimiausias atostogas ar išeigines. Tokios mintys ir jums ir vaikui leis pamiršti apie sunkius apmąstymus ir padės vėl būti pozityviais ir laimingais.

  1. Tau reikalinga mano pagalba?

Visi mes žinome kaip kartais sunku prašyti pagalbos. Vaikas, kuris nėra pratęs gauti pagalbą smulkiose situacijose nesikreips ir neprašys pagalbos atsitikus didesnei bėdai. Todėl pradėkite nuo mažo – padėkite sutvarkyti kambarį, padaryti pamokas, išpręsti nevienareikšmišką situaciją. Nebijokite išlepinti savo dukrą ar sūnų, juk kuo daugiau jūs jam padeda su smulkmenomis, tuo didesnė tikimybė, kad nutikus rimtai konfliktui vaikas pas jus ateis patarimo. Bet tai nereiškia, kad reikia pradėti daryti viską vietoj vaiko.

 

Ir dar vienas nedidelis, bet svarbus patarimas: klausydamiesi vaiko neskubėkite priimti kažkokius sprendimus, komentuokite tik tada, kai būsite paprašytas. Tegul jūsų akys būna viename lygyje (jeigu vaikas mažas pritūpkite, paimkite jį ant rankų ar atsisėskite šalia). Neignoruokite fizinio kontakto: apsikabinkite, paimkite už rankos. Jeigu esate blogos nuotaikos ar neturite laiko – nuoširdžiai pasakykite tai vaikui ir susitarkite, kada jūs galėsite pabendrauti.

 

Išversta iš: http://www.podelkidetkam.ru/4-voprosa-kotorye-nuzhno-zadavat-rebenku-kazhdyj-den

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰