Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Knygos vaikams

Knygos vaikams

Knygų skaitymas lavina vaikų fantaziją bei kūrybiškumą, ugdo vertybes, padeda pažinti aplinką ir pasaulį bei, žinoma, turtina žodyną ir gerina iškalbą. Privalumai akivaizdūs, belieka išsirinkti knygas, tinkamas įvairaus amžiaus mažyliams.

Jane Foster „Naminiai gyvūnai“ – nuostabaus pasaulio atradimams

Pratintis prie knygų rekomenduojama jau nuo pat kūdikystės. Leidyklos puikiai žino, kaip patraukti akutes ir sužadinti smalsumą. Nedidukė knygelė „Naminiai gyvūnai“ yra skirta patiems mažiausiems – kūdikiams, kuriems reikia ne sudėtingų istorijų, o ryškių, lengvai atpažįstamų, aiškių formų paveikslėlių bei mažiems ir neįgudusiems pirštukams atsparių puslapių. Būtent tokią knygelę ir sukūrė visame pasaulyje mylima dailininkė bei tekstilės dizainerė Jane Foster.  

Šio vaikams skirto leidinio formatas nedidelis ir pritaikytas „skaitytojams“, kuriems dar sunku susitelkti: ryškios spalvos iš karto atkreipia dėmesį, piešinukai dideli, neapkrauti detalėmis, aiškių kontūrų, iliustruojantys atpažįstamus objektus. Jane Foster sukūrė daug įvairių iliustruotų knygelių, o konkrečiai ši supažindina su naminiais gyvūnėliais.  

Kaip atrodo šuniukas, katytė, arklys, žuvytė ar kiškis? Smagios iliustracijos ne tik pradžiugins mažylį, bet ir padės jam susipažinti su įvairiais gyvūnais. Juk tiesa, kad knygos yra kelias į pažinimą! 

Inga Dagilė, Algimantas Stankevičius „Kas kaip miega?“ – ar žinai kaip miega kilimas? 

Knygos autorius Algimantas Stankevičius rašydamas „Kas kaip miega?“ rėmėsi savo asmenine patirtimi. Jo žodžius iliustravo dailininkė Inga Dagilė. Ko gero daug tėvelių susidūrė su vaikų migdymo problema. Regis mažylis pavergęs, akutės merkiasi, jau tuoj tuoj žengs į sapnų karalystę ir… Ne. Miegai išsilaksto.  

Būtent tokios problemos kankino šios knygutės autorių, kol jis galiausiai sugalvojo ritualą ir ėmęs dukrą ant rankų vakarais apeidavo namus. Jie kartu žiūrėdavo, kaip miega paveikslai. Kabodami! Kaip gi naktį leidžia kėdės? Sėdėdamos! O kilimas? Kilimas miega gulėdamas. Sofa miega tupėdama, pagalvės sukritusios, o knygos atsirėmusios vienos į kitas. Diskutuodami, kaip kas miega tėtis su dukra nuspręsdavo, kad vaikučiams geriausia sapnuoti lovelėje. Vėliau iš šio mažo ritualo gimė knyga, kurią galima pavadinti savotiška lopšine. 

Ingos Dagilės ir Algimanto Stankevičiaus sukurta knygutė yra skirta 0-3 metų amžiaus vaikams. Jiems patiks ryškūs ir spalvingi paveiksliukai, o garsiai skaitomas tekstas nuramins ir pravers duris į miego karalystę!  

Vytautas V. Landsbergis „Pūkis ir kadagys“ – apie draugystę ir ryšį su gamta 

Vytautas V. Landsbergis – rašytojas, kurio knygeles myli ir vaikai, ir suaugusieji. Lapiuko Pūkio pasakos skirtos 2-7 metų vaikams. Tokiame amžiuje, dažniausiai, knygutes mažyliams dar skaito tėvai, taip pat jie patys pradeda įveikti nesudėtingus tekstus. Jaunieji skaitytojai jau domisi įtraukiančiomis istorijomis, kuriose atsiskleidžia veikėjų jausmai bei vaikams aktualios temos. Vytautas V. Landsbergis įtraukti tikrai moka!  

Lapiukas Pūkis veda vaikus per sudėtingą pasaulį, supažindina su įvairiausiais reiškiniais, pamoko. Knygutė „Pūkis ir kadagys“ yra viena iš serijos. Pagrindinis veikėjas primena minkštą kamuoliuką. Jis smalsus, domisi aplinka, o per jo nuotykius  autorius supažindina vaikus su ūkio darbais, technika, padeda susidoroti su baimėmis, suvokti draugystės svarbą, išmokti pagarbos.  

„Pūkis ir kadagys“ pasakoja apie nepaprasta lapiuko ir pavėsį karštą dieną suteikiančio kadagio draugystę. Patrauklia forma Vytautas V. Landsbergis akcentuoja ryšio su gamtos svarbą, pasakoja apie įvairius reiškinius ir kiekvieno gyvo organizmo reikalingumą. Spalvinga ir nesudėtinga knygutė, kurią iliustravo menininkė Dalia Karpavičiūtė, tėvams suteikia progą aptarti įvairius klausimus bei padiskutuoti. 

Stuart Atkinson „Kelionė po naktinį dangų“ – mažiesiems astronomams 

Knygos „Kelionė po naktinį dangų“ autorius Stuart Atkinson yra profesionalus astronomas. Vieną naktį jis stebėjo, kaip jo katytė ilgesingai žiūri į žvaigždes ir šis vaizdelis jį įkvėpė sukurti knygą vaikams. Taip atsirado pats tikriausias astronomijos vadovėlis. Tiesa, neišsigąskite, tai ne koks nuobodus veikalas, o informatyvus ir nuotaikingas nuotykis, kuriame skaitytojus lydės katytė Felicija.  

Mokslinė knyga patiks įvairaus amžiaus vaikams ir net suaugusiems. Kartu su katyte skaitytojai sužinos, kaip pasiruošti žvaigždžių stebėjimui ir įgaus žinių, kuriuo metų laiku jos geriausiai matomos, kokioje vietoje geriausia įrengti stebėjimo vietą, kaip apsirengti, kokius daiktus pasiimti ir net kaip užsitikrinti saugumą.  

Nesudėtingais tekstais bei juos papildančiais paveikslėliais aiškinama, kas yra žvaigždės, kaip jos atsirado, kokių spalvų būna, kokius žvaigždynus sudaro. Mažieji mokslininkai išmoks danguje surasti savo zodiako ženklą ir atpažinti kitus astronominius kūnus. Laukia pažintis ir su planetomis, jų išsidėstymu bei savybėmis. Naudinga ir informatyvu! 

„Kelionė po naktinį dangų“ – tikra mokslinė knyga, skirta smalsiems astronomijos gerbėjams. Nuo knygų suaugusiems ji skiriasi tuo, kad autorius vaikus į dangaus kūnų pasaulį įtraukia žaismingais ir lengvai suprantamais tekstais, o katytė Felicija – puiki ekskursijos vedlė! 

Lucy M. Montgomery „Anė iš Žaliastogių“ – nesenstanti klasika

 Kanadiečių rašytojos Lucy M. Montgomery knyga „Anė iš Žaliastogių“ yra lyg šiol vienas perkamiausių vaikams skirtų kūrinių visame pasaulyje. Pagrindinė veikėja Anė Šerli galėtų tapti geriausia drauge rašytojos Astrid Lindgren personažams. Su šia istorija užaugo kelios kartos vaikų ir, esame tikri, ji patiks ir šių dienų jauniesiems skaitytojams.  

Knyga skirta 9-12 metų vaikams, tačiau Anė pavergia kiekvieno širdį. Pagrindinės kūrinio temos – beribė vaikiška fantazija bei ryšys su gamta. Strazdanotai raudonplaukei teko daugiau negandų, nei galima įsivaizduoti. Ji anksti neteko tėvų ir atsidūrė vaikų namuose. Tačiau netikėtai suspindo vilties kibirkštėlė – Anę įvaikino. Tiesa, netrukus paaiškėja, kad ji ne tokia, kokios tikėjosi Metju Katbertas ir jo sesuo Marilė. Jie norėjo stipraus berniuko, o atkeliavo gležna, išblyškusi, plepi mergaitė. Visgi, vos per kelias dienas Anė ištirpdė ledą ir sužavėjo kiekvieną sutiktą žmogų.  

„Anė iš Žaliastogių“ – fantazijos ir šilumos kupina istorija. Pagrindinė veikėja prajuokins, sugraudins ir privers tikėti stebuklais. Lucy M. Montgomery kūrinys tapo klasika, nes gerumas, atvirumas, draugystė – vertybės, kurios nesensta. Knyga rekomenduojama visiems be išimties! 

Mirjam Pressler „Natanas ir jo vaikai“ – nuotykių epas paaugliams

Knygos paaugliams ir jaunimui pasižymi didele įvairove. Tarp jų rasite žinomus klasikos kūrinius, populiarius veikėjus, distopijas ir gyvenimiškas istorijas. Garsi vokiečių rašytoja Mirjam Pressler siūlo istorinį nuotykių romaną „Natanas ir jo vaikai“, kuris jaunimą supažindins su pasaulio religijų įvairove ir jų santykiais. Knyga yra patrauklus būdas daugiau sužinoti apie istorinius įvykius ir perprasti kitas kultūras. Šis kūrinys yra klasiko G. E. Lessingo dramos „Natanas Išmintingasis“ variacija jauniesiems skaitytojams.  

Romanas nukelia į 1192-uosius metus. Tai laikai, kuomet Kryžiaus žygių fone mezgėsi draugystės, pynėsi intrigos, o vienu metu toje pačioje vietoje atsidurdavo skirtingų religijų žmonės. Jeruzalėje šeimininkauja sultonas Saladinas, visus krikščionių karius nubaudęs myriop. Tik tamplierius Kurdas fon Štaufenas išvengė pasigailėjimo. Malonė jam suteikta už tai, kad iš gaisro išgelbėjo žydo Natano įdukrą Reichą. 

Skaitytojams teks išsiaiškinti, kodėl Kurdas toks panašus į sultono brolį ir kas tokia iš tiesų yra Reicha. Daugiakultūrėje Jeruzalėje bus užduotas klausimas, kuri religija teisingiausia, o atsakymas gali kainuoti gyvybę.  

Autorė knygoje kalba apie pagarbą, toleranciją, religijų ir kultūrų skirtumus – problemas, kurios aktualios iki šiol, o besiformuojantiems jaunuoliams apie jas pamąstyti ypač svarbu. 

Knygų ieškokite knygynuose.

Straipsnį paruošė Patogupirkti.lt

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰