Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba

Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba

Du trečdaliai Lietuvos gyventojų žino, kad sveikatai palankiausia yra viso grūdo duona. Dauguma žino, kad vaisius ir daržoves valgyti sveika, o beveik devyni iš dešimties apklaustųjų supranta, kad sotieji riebalai didina infarkto ir insulto riziką. Dauguma mūsų kraštiečių domisi sveikos mitybos principais ir žino, kokie maisto produktai palankiausi mūsų sveikatai, o kurių kiekį reikėtų riboti.

Tai parodė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) užsakymu atliktas visuomenės nuomonės tyrimas, kurio tikslas buvo išsiaiškinti gyventojų informuotumą apie maisto produktus ir tinkamą jų pasirinkimą.

Beveik pusė apklausos dalyvių nurodė, kad riebalų kiekį maiste reikia riboti: 88 proc. žino, jog sotieji (kieti gyvūninės arba augalinės kilmės riebalai) didina infarkto ir insulto riziką, 48 proc. pritarė teiginiui, kad jie didina vėžio riziką, o 46 proc. – teiginiui, kad šios rūšies riebalai gali sukelti 2 tipo cukrinį diabetą. Didžioji dalis (60 proc.) respondentų taip pat nurodė, kad sveikiau vartoti liesesnius pieno produktus, o pusė (49 proc.) – kad transriebalai (riebalų rūgščių transizomerai), kurie kartais vadinami „riebalais žudikais“, didina širdies ligų riziką. Kaip didelį sočiųjų riebalų kiekį turinčius produktus gyventojai dažniausiai nurodė margariną (74 proc.), virtas dešreles (67 proc.), kiaulieną (64 proc.).

Dauguma apklausos dalyvių įsitikusi, kad vaisius ir daržoves valgyti sveika. Be to, daug (79 proc.) apklaustųjų teisingai nurodė, kad organizmui reikalingų skaidulinių medžiagų daugiausia yra avižų kruopose, daržovėse (taip mano 61 proc. apklaustųjų), ankštinėse daržovėse (59 proc.).

Tyrimas taip pat atskleidė, kad Lietuvos gyventojai žino, jog didelis cukraus kiekis yra gaiviuosiuose gėrimuose (92 proc.),  leduose (88 proc.), o daug druskos yra bulvių traškučiuose (94 proc.), rūkytoje žuvyje (89 proc.) ir maisto pramonės perdirbtuose mėsos produktuose (65 proc.). Kaip maisto produktą, kuriame yra daugiausia kalcio, 44 proc. respondentų teisingai įvardijo pieną, o iš duonos gaminių palankesne sveikatai nurodė viso grūdo duoną (67 proc.).

Be to, tyrimo metu paaiškėjo, kad jau nemažai gyventojų žino, kad sveikatai palankus maistas žymimas tarptautiniu simboliu „Rakto skylutė“, kuris įteisintas ir Lietuvoje. 

„Įvertinus tai, kad sveikos mitybos įgūdžiai formuojasi nuo mažens, ypatingą dėmesį reikėtų skirti vaikų mitybos įgūdžiams formuoti. Taigi atlikto gyventojų mitybos žinių tyrimo rezultatai rodo, jog žmonės domisi sveika mityba, o nemaža jų dalis žino, kokie maisto produktai yra palankesni sveikatai, o kokių reikėtų vartoti mažiau ar apskritai vengti“, – apžvelgdamas tyrimo rezultatus sakė SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas dr. Almantas Kranauskas.

.Reprezentatyvų tyrimą siekiant išsiaiškinti gyventojų informuotumą apie maisto produktus ir tinkamą maisto produktų pasirinkimą Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu 2017 metų gruodžio 11–19 dienomis atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Tyrimo metu buvo apklausti 1006 18-75 m. respondentai, priklausantys įvairioms Lietuvos gyventojų
grupėms.

Tyrimo rezultatai 


http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/lietuvos-gyventojai-vis-labiau-domisi-sveika-mityba

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje
: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰