Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Prasideda 2018 m. nacionalinis mokinių pasiekimų patikrinimas

Prasideda 2018 m. nacionalinis mokinių pasiekimų patikrinimas

Balandžio 16 d. prasideda nacionalinis mokinių pasiekimų patikrinimas (NMPP). Jis suteikia galimybę 2, 4, 6 ir 8 klasių mokiniams, jų mokytojams, mokykloms ir savivaldybių administracijų švietimo skyriams objektyviai įsivertinti darbo rezultatus, nuspręsti, kaip sekasi siekti užsibrėžtų tikslų, ir numatyti tolesnius mokymosi bei mokymo tikslus. Šiemet dalyvauti NMPP pareiškė norą 58 savivaldybės (iš 60). Pirmąjį šių metų NMPP testą atliks 8 klasės mokiniai.

Kartu su testais mokiniams bus pateikiami klausimynai. Mokinių atsakymai į klausimyno klausimus padės mokyklai įsivertinti, kokią pridėtinę vertę savo mokiniams ji kuria, kokia mokinių savijauta mokykloje, ar mokykloje esama patyčių, ką mokiniai mano apie įvairius mokyklos darbo aspektus.

Pabrėžtina, kad NMPP nėra egzaminas, todėl neturi mokiniams kelti nerimo. Šiam patikrinimui nereikia jokio specialaus pasirengimo. Kitokia ir mokinių pasiekimų vertinimo forma.

Panašūs nacionaliniai patikrinimai dabar vykdomi daugelyje išsivysčiusių valstybių. Nacionaliniai testavimai skirti išmatuoti tuos mokymosi pasiekimus, kurie yra bendresnio pobūdžio, svarbūs tolesniam mokymuisi ir darbui, yra ilgalaikio mokymosi rezultatai. Lietuvos švietimas vis labiau orientuojasi į gilų žinių įsisavinimą ir gebėjimą jas visapusiškai panaudoti. Todėl NMPP daugiau dėmesio skiriama mokinių aukštesniojo lygio mąstymo, problemų sprendimo ir kūrybiškumo gebėjimams.

NMPP vyks tris savaites. Paskui mokinių darbai bus vertinami, duomenys apdorojami ir dar nesibaigus šiems mokslo metams mokykloms bus pateiktos trumposios atskirų mokinių, klasių ir mokyklų testų rezultatų ataskaitos. Mokyklos mokinių ataskaitas perduos mokiniams ir jų tėvams. Išsamios mokyklų ir savivaldybių ataskaitos, kuriose pateikiami lyginamieji mokyklų ir savivaldybių darbo rezultatai, bus parengtos ir išsiuntinėtos spalio viduryje. Mokyklos yra įsipareigojusios su šių ataskaitų turiniu supažindinti mokyklų bendruomenes.

Laukiama, kad šiemet, kaip ir praėjusiaisiais mokslo metais, NMPP testus atliks daugiau kaip 90 proc. šalies 2, 4, 6 ir 8 klasių mokinių.

Daugiau informacijos: http://www.nec.lt/342/. 

NACIONALINIS MOKINIŲ PASIEKIMŲ PATIKRINIMAS (DIAGNOSTINIAI IR STANDARTIZUOTI TESTAI)

Nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinimo vykdymo TVARKARAŠTIS 2018 m.

Nuo 2017 metų diagnostinių ir standartizuotų testų vykdymą reglamentuoja Nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinimo organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašas (pdf; doc.), patvirtintas Švietimo ir mokslo ministro 2017 m. sausio 4 d. įsakymu Nr. V6.

NMPP paskirtis – suteikti švietimo dalyviams grįžtamojo ryšio informacijos apie mokinių mokymosi rezultatus. Ši informacija reikalinga priimti sprendimus, kaip toliau galėtų būti tobulinamas mokymas ir mokymasis mokinio, mokytojo, klasės, mokyklos, savivaldybės ir nacionaliniu lygmenimis.

NMPP uždaviniai:

  • suteikti objektyvios informacijos mokiniams ir mokinių tėvams (globėjams, rūpintojams) apie jų vaikų mokymosi pasiekimus;
  • suteikti objektyvios informacijos mokytojams, mokykloms ir švietimo valdymo subjektams apie ugdymo proceso rezultatus ir daromą pažangą;
  • nustatyti, kurioms mokykloms ar kuriems mokiniams reikia pagalbos;
  • atkreipti mokyklų, mokytojų ir visuomenės dėmesį į nacionalinius ugdymo turinio prioritetus ir įvertinti šių prioritetų įgyvendinimo rezultatus.

 

Ką reikia žinoti apie Nacionalinį mokinių pasiekimų patikrinimą? Nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinimo (NMPP) organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašo pristatymas Mokytojo TV.

VIDEO Nacionalinis mokinių pasiekimų patikrinimas: atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus

VIDEO Mokomasis filmas „Standartizuoti testai“

 

2017-2018 m.m. rengiami šie vertinimo įrankiai:

Mokyklos rusų ir lenkų mokomąja kalba taip pat gali pasinaudoti šiais testais. 2, 4 ir 6 klasės mokiniams parengti visi testai bus išversti į atitinkamai rusų ir lenkų kalbas. 8 klasės mokiniams skaitymo, rašymo testai pateikiami tik lietuvių kalba, kiti testai – verčiami į rusų ir lenkų kalbas. Testų charakteristikos ir vertinimo instrukcijos visiems testams (lietuvių, rusų ir lenkų kalba) yra vienodos.

Rekomendacijos dėl specialiųjų ugdymosi poreikių turinčių mokinių dalyvavimo NMPP. 

"Jeigu planuojate vieneriems metams - sodinkite ryžius. Jeigu planuojate 10 metų - sodinkite medžius. Jeigu planuojate 100 metų - ugdykite vaikus." Konfucijus

Nacionalinis egzaminų centras

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰