Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Priešmokyklinio ugdymo programa

Priešmokyklinio ugdymo programa

Nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. priešmokyklinis ugdymas yra privalomas visiems vaikams, kuriems tais kalendoriniais  metais sueina 6 metai.

Priešmokyklinę grupę vaikas gali pradėti lankyti ir nuo 5 metų, jeigu tokį ugdymą įvertinę vaiko brandumą rekomenduoja pedagoginės psichologinės tarnybos ar švietimo pagalbos tarnybų psichologai. Tokiu atveju vaikas nuosekliai tęsia mokymąsi pagal pradinio ugdymo programą.

Priešmokyklinis ugdymas gali būti teikiamas ilgiau nei vienerius metus vaikui, kuriam reikia nuolatinės kvalifikuotų specialistų pagalbos bei sveikatą tausojančio dienos režimo, tėvų (globėjų) prašymu ir vadovaujantis švietimo ir mokslo ministro įsakymu patvirtinta tvarka.

Priešmokyklinis ugdymas yra vykdomas pagal vienerių metų Priešmokyklinio ugdymo bendrąją programą, kurioje nustatytos vaiko ugdymosi kryptys, metodai, išskirti ugdymosi gebėjimai taip pat pateikiamos pasiekimų vertinimo gairės.

Programos minimali trukmė – 640 valandų (arba 4 val. per dieną, 20 val. per savaitę). Priešmokyklinės ugdymo grupės savininkas, įvertinęs konkrečioje savivaldybėje gyvenančių vaikų ir šeimų poreikius, gali organizuoti ir kitus priešmokyklinės grupės veiklos modelius (kai trukmė  yra 6 val., 8 val., 10 val. per dieną  ar kt.).

Vaikui, turinčiam specialiųjų ugdymosi poreikių, Priešmokyklinio ugdymo bendroji programa pritaikoma atsižvelgiant į jo poreikius bei remiantis bendrais kriterijais ir švietimo ir mokslo ministro įsakymu patvirtinta tvarka.

Priėmimas

Priėmimo į priešmokyklinio ugdymo grupę tvarką ir prioritetus nustato savininkas.

Priimant vaiką į priešmokyklinio ugdymo programą  tarp tėvų (globėjų) ir ugdymo įstaigos turi būti pasirašoma mokymo sutartis, kurioje nurodomi sutarties sudarytojai, ugdymo programa, jos trukmė, šalių įsipareigojimai, nutraukimo sąlygos ir kiti vaikui, šeimai ir ugdymo įstaigai svarbūs susitarimai.

Pedagogai

Priešmokyklinio ugdymo programą vykdo priešmokyklinio ugdymo pedagogas. Jeigu ugdymas vyksta ilgiau nei 33 valandas per savaitę, grupėje privalo dirbti daugiau nei vienas priešmokyklinio ugdymo pedagogas.

Siekiant užtikrinti veiksmingą vaikų ugdymąsi, vaikui ir jo tėvams (globėjams) gali būti teikiama kompleksinė pagalba, dėl kurios reikėtų kreiptis į ugdymo įstaigos vadovą, švietimo pagalbos specialistus (logopedą, psichologą, socialinį pedagogą ar kt.) ar savivaldybėje esančią pedagoginę psichologinę tarnybą.

Grupių steigimas

Priešmokyklinio ugdymo grupės gali būti steigiamos ne tik vaikų darželiuose, tačiau taip pat ir mokyklose-darželiuose, bendrojo ugdymo mokyklose, mokyklose-daugiafunkciuose centruose, lopšeliuose-darželiuose ir kt., jeigu jie pritaikyti 5–7  metų vaikų ugdymui ir atitinka Higienos normų reikalavimus

Priešmokyklinės ugdymo grupės sąraše gali būti ne daugiau kaip 20 vaikų. Grupė gali būti jungiama su ikimokyklinio ugdymo grupe, tačiau negali būti jungiama su pradine klase.

Vežiojimo organizavimas

Priešmokyklinio ugdymo grupę lankantys vaikai į ugdymo įstaigą vežami visuomeniniu transportu mokinio pažymėjime nurodytu maršrutu, mokykliniu autobusu ar kitu transportu.

Jeigu vaikas gyvena kaime ar miestelyje toliau kaip 3 kilometrai nuo artimiausios ugdymo įstaigos, jis privalo būti vežamas į ugdymo įstaigą ir atgal.

Vaikų, kurie turi specialiųjų ugdymosi poreikių ir nepajėgia patys atvykti į ugdymo įstaigą, vežimą organizuoja ugdymo grupės savininkas savo nustatyta tvarka ir atvejais.

 

Šaltinis: Švietimo ir Mokslo ministerija www.smm.lt

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰