Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Profesijos mokytoja Rita Daukšienė: „Man nuolat reikia iššūkių“

Profesijos mokytoja Rita Daukšienė: „Man nuolat reikia iššūkių“

Pirmuosius pedagoginio darbo išbandymus  Rita Daukšienė patyrė dar matematikos–informatikos studijų  metais universitete.

Tuomet, susirgus mokytojai Ritos gimtojoje mokykloje, jauna mergina buvo kviečiama į Kaišiadoris mokyti vaikų matematikos. Po ligos grįžusi kolegė stebėjosi ir sveikino būsimą pedagogę, mat auklėtiniai demonstravo puikias žinias ir gerą nusiteikimą. Tai buvo akstinas Ritai patikėti savo galia mokyti, o vėliau pasukti ir į platesnius vandenis – dėstyti IT ir vizualines technologijas ateities specialistams Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centre. 

-          Kas labiausia motyvuoja ir džiugina mokytojo darbe? 

-          Profesinėje mokykloje vienus studentus gana greitai keičia kiti, tačiau smagiausia, kai į pirmą pamoką ateina žmogus, neturėdamas įgūdžių, o jau kurso pabaigoje, jis – drąsus ir kūrybiškas specialistas. Tiesa, stebėdama studijas bebaigiančius matau, jog jie čia gauna kur kas daugiau nei tik dalykines žinias: čia žmonės keičiasi socialiai, susiranda bičiulių, ateities kūrybinių iniciatyvų ir verslo partnerių. Toks asmenybių kitimas džiugina – mokyti ir dirbti tikrai nenuobodu. O šalia jų ir pati labai keičiuosi – mokausi iš jų ir dalykinių gebėjimų, ir pasineriu į glaudesnį bendravimą su įdomiais žmonėmis. 

-          Baigėte Lietuvos edukologijos universiteto matematikos-informatikos bakalauro bei informatikos magistro studijas. Galiausiai pasukote IT ir vizualinių technologijų kryptimi. Kokia šio virsmo istorija? 

-          Matematika tuo metu, kai baigiau studijas, nebuvo ypač perspektyvi. Tikėtis vietos mokykloje kaip matematikei buvo gana drąsu, tačiau informatika – artimas mokslas ir tuo pačiu labai platus. Jau ir tada buvo juntamas IT specialistų stygius, tad man neužtruko įsidarbinti Natalijos Kazakovos kompiuterių mokykloje. Čia ne tik dirbau, bet ir daug išmokau, kas vėliau man leido drąsiau belstis į kitas duris. 

Prieš 15 metų pradėjau dirbti Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centre. Čia ir apsistojau ties keliomis interesų sritimis – tai kompiuterinė grafika, internetinių puslapių kūrimas bei animacija.                     

-          Kokius tikslus sau keliate? 

-          Pirmiausia, žinoma, noriu nuolatos tobulėti, kad galėčiau suteikti kokybiškas ir naujausias žinias savo mokiniams. Ne mažiau man svarbu – efektyvus bendravimas su auklėtiniais. Manau, reikia gebėti palaikyti glaudų dalykinį ryšį su mokiniais, nes jei mokytojas bus pernelyg uždaras ir nekurs žmogiško santykio, o mokiniai nemėgs ir negerbs mokytojo, bus kur kas sunkiau perduoti žinias, išugdyti gebėjimus. Tokios pedagoginio meistriškumo visumos ir siekiu. 

-          Esate iš tų nedaugelio žmonių, kurie geba patys savarankiškai daug mokytis. Kokias technologijas mėginate perprasti šiuo metu? 

-          Animacijos technologijos, kurias perkandau seniau, jau keliauja užmarštin, tad imuosi domėtis naujomis programomis. Dar viena mano svajonė – gilesnės programavimo žinios: aš, žinoma,  turiu pagrindus, tačiau noriu programuoti kaip įmanoma profesionaliau. Vienok, iš tos srities, kurioje esu, niekur neištrūkstu: puslapiai, kompiuterinė grafika ir animacija – taip ir maluosi, tačiau nuolatos jaučiu poreikį mokėti daugiau, perimti naujoves. 

-          Mokydamasi įvaldyti naujas technologijas savarankiškai juk tarsi pradedi viską nuo nulio. Ar negąsdina tai, jog už nugaros nebus specialisto, kuris pakonsultuotų, patartų? 

-          Man regis, aš visada noriu sau kažką įrodyti. Nuolatinis mokymasis suteikia man tokią galimybę. Kai matau naują technologiją, imuosi darbo su nauja programa, galvoje girdžiu motyvą: „Ar aš sugebėsiu? Ar pavyks išmokti?“ Ir tada turiu sau įrodyti, kad, taip, aš galiu – nusiraminu tik tada, kai tai pavyksta. Kartais vienu metu griebiuosi net ne vienos srities… Skaitau, mėginu dar ir dar, dirbu tol, kol pasiekiu norimo rezultato, nors ir po šimto nesėkmių. Matyt, man nuolat reikia iššūkių. 

-          Pas jus neretai atvyksta buvę mokiniai pasisveikinti, klausti patarimo ar net padėkoti su gėlėmis rankose. Kas, manote, juos traukia sugrįžti? Ir kokie jausmai užplūsta sulaukus buvusių mokinių? 

-          Žinoma, jaučiuosi puikiai! Sugrįžta tie, su kuriais pamokų metu išties užsimezgė glaudus kolegiškas ryšys. Nes yra daugybė mokinių, kuriems tiesiog perduodi žinias, jie baigia modulį ar mokymo programą, ir tu  su jais tiesiog atsisveikini. O yra ir tokių, su kuriais pavyksta susidraugauti. 

Tiesa, būna ir paradoksalių situacijų. Pamokų metu dėstau įvairius dalykus, kuriuos mano mokiniai kartais sukritikuoja, manydami, kad darbe jiems to tikrai nereiks. Šypteliu, kai pastarųjų sulaukiu po kokių metų, nes buvę mokiniai atbėga pasikonsultuoti apie tai, kas anuomet jiems atrodė nereikalinga. 

-          Minėjote, kad ne su vienu mokiniu susibičiuliaujate. Ar domitės jų karjera? Kaip palaikote ryšį jiems jau baigus mokslus? 

-          Žinoma, palaikau ryšį, o ypač su tais, kurių grupės vadove buvau. Nemažai kolegų surandu kursantų, kurie atvyksta mokytis siunčiami darbo biržos, tarpe. Dažnas jų jau žino, kodėl mokosi tam tikrų technologijų, ketina sukurti individualų verslą ir panašiai, o aš, sukaupusi nemažai žinių, galiu jiems patarti, pamokyti ne tik dėstomų dalykų, bet ir skirti laiko atsakyti į specifinius klausimus. 

-          Ačiū už pokalbį.
 
http://leu.lt/lt/leu_naujienos/leu_laisvalaikio_naujienos/profesijos-mokytoja-rita-1djf.html

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰