Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Seimas pritarė mokytojų etatinio darbo užmokesčio įstatymo projekto pateikimui

Seimas pritarė mokytojų etatinio darbo užmokesčio įstatymo projekto pateikimui

Seimas antradienį ėmėsi svarstyti pateiktus įstatymų projektus dėl etatinio mokytojų darbo užmokesčio. Priėmus šiuos dokumentus, bus atvertas kelias nuo rugsėjo 1 d. pakeisti mokytojų darbo apmokėjimo sistemą – įvesti naują etatinio užmokesčio modelį.  

Seimui pateiktame svarstyti Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymo pakeitimo projekte aptariamos sąlygos, susijusios su etatiniu modeliu: kaip nustatoma pareiginė alga, kokia darbo krūvio sandara, ir kt.

„Perėjus prie etatinio darbo užmokesčio sistemos modelio, atlyginimai mokytojams bus pradėti skaičiuoti, kaip ir daugumai darbuotojų: už etatą, nebe už valandas. Tai leis mokytojams atlyginti už visus mokyklos bendruomenei atliekamus darbus, ne tik pamokas, užtikrins didesnį socialinį saugumą, atlyginimo stabilumą, profesinį mokytojų tobulėjimą ir mokytojo profesijos patrauklumą. Įvedant pradedančiojo mokytojo etatą, bus sudarytos sąlygos į mokyklas ateiti jauniems mokytojams“, - sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Mokytojų algų valandiniai koeficientai nėra keičiami, o tai reiškia, kad mokytojai, kuriems nesikeis dabartinis darbo valandų skaičius, gaus tokį patį atlyginimą kaip ir iki šiol. Šiandien trečdalis mokytojų Lietuvoje dirba mažiau nei puse etato, vos 5% mokytojų turi visą ar didesnį krūvį. Etatinio mokytojo apmokėjimo įvedimui per 2 metus papildomai bus skirta 95 mln. eurų. Skaičiuojama, kad įvedus etatinį modelį, vidutinis mokytojo atlyginimas 2019 m. sieks daugiau nei 1 tūkst. Eur.

Šiuo metu vyksta parengiamieji darbai, kurie mokytojams ir mokyklų vadovams padės lengviau ir laiku pasiruošti etatinio įvedimui. Švietimo ir mokslo ministerija įkūrė specialų interneto tinklalapį etatinis.lt, veikia nemokama karštoji telefono linija 8 800 20018, miestų ir rajonų mokyklose antras mėnuo rengiamos konsultacijos apie modelio įvedimą, bet kokiu metu telefonu ar el. paštu konsultuoja paskirti mokyklų direktoriai, kurių kontaktai taip pat skelbiami etatinis.lt puslapyje.

Konsultantus mokytojai galės pasikviesti ir į savo mokyklą, ši registracija bus skelbiama artimiausiu metu.
Etatinis.lt puslapyje taip pat sukurta speciali mokytojo atlyginimo skaičiuoklė, pagal kurią galima apsiskaičiuoti būsimą algą. Pateikta ir skaičiavimo programa mokyklų vadovams, padedanti skaičiuoti ir tolygiai paskirstyti mokytojų darbo valandas.


Etatinis modelis būtų taikomas visiems valstybinių ir savivaldybių bendrojo ugdymo mokyklų, taip pat profesinių mokyklų ir neformaliojo švietimo mokytojams. 2160 švietimo įstaigų dirba daugiau kaip 53 tūkst. pedagogų, iš jų 33 tūkst. bendrojo ugdymo mokyklose.

nuotraukos autor. Artūras Žukas
http://www.smm.lt/web/lt/pranesimai_spaudai/naujienos_1/seimas-pritare-mokytoju-etatinio-darbo-uzmokescio-istatymo-projekto-pateikimui

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰