Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Seimas svarstys siūlymą įteisinti gimdymą namuose

Seimas svarstys siūlymą įteisinti gimdymą namuose

Seimas svarstys Slaugos praktikos ir akušerijos praktikos įstatymo pataisų projektą Nr. XIIIP-1946, kuriuo siekiama įteisinti gimdymo priežiūros paslaugas namuose, suteikti slaugytojams ir akušeriams daugiau funkcijų ir atsakomybės, įtvirtinti slaugos praktikos ir akušerijos praktikos valdymo pagrindus bei išplėsti slaugytojų ir akušerių teises.

Įstatyme siūloma įteisinti gimdymo priežiūros paslaugą namuose, kai nėra didelės rizikos nėštumo veiksnių, ir nustatyti šios paslaugos teikimo modelį. Siūloma išplėsti akušerių teises, suteikiant teisę sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka teikti gimdyvei gimdymo priežiūros paslaugas namuose, kai nėra didelės rizikos nėštumo veiksnių.

Pasak ministro, tokias paslaugas galėtų teikti akušeris, dirbantis asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, turinčioje licenciją, suteikiančią teisę teikti gimdymo priežiūros paslaugas namuose. Sutartį dėl minėtos paslaugos teikimo pacientė su sveikatos priežiūros įstaiga sudarytų vadovaudamasi Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo nuostatomis dėl informuoto paciento sutikimo.

„Yra numatyta daugybė kitų sąlygų, t. y. ir transporto suplanavimas, ir atstumas. Laikas, per kurį būtų galima nugabenti gimdyvę iki gimdymo namų arba sveikatos priežiūros įstaigos, turėtų būti ne daugiau kaip 30 min. kelio nuo namų, ir kitos būtinos sąlygos“, – sakė A. Veryga.

Įstatymo projektu taip pat siūloma papildyti galiojantį teisės aktą, nurodant, kad įstatymo paskirtis – nustatyti ne tik bendrosios praktikos slaugytojų ir akušerių, bet ir išplėstinės praktikos slaugytojų profesinės kvalifikacijos įgijimą, praktikos sąlygas, teises, pareigas ir atsakomybę, slaugos praktikos ir akušerijos praktikos valdymą. Siūloma, kad bendrosios praktikos slaugytojų, išplėstinės praktikos slaugytojų ir akušerių kompetenciją nustato sveikatos apsaugos ministras.

Įstatyme numatyta teisė slaugytojams teikti medikamentinę pagalbą skubiosios medicinos pagalbos atvejais, esant gyvybei pavojingoms būklėms, sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka. Siūloma akušeriams suteikti teisę skirti ir išrašyti vaistus (vaistinius preparatus), kurių sąrašą ir šių vaistų skyrimo sąlygas nustatytų sveikatos apsaugos ministras.

Projektui po pateikimo pritarė 57, prieš balsavo 6, susilaikė 17 Seimo narių. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Sveikatos reikalų komitetas, projektą Seimo posėdyje numatoma svarstyti birželio 19 d. 

Parengė:
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro vyriausioji specialistė
Saulė Eglė Trembo
Tel. (8 5)  239 6203, el. p. egle.trembo@lrs.lt

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰