Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Siūlomas papildomas laisvadienis ir vieną vaiką auginantiems tėvams (1)

Siūlomas papildomas laisvadienis ir vieną vaiką auginantiems tėvams

2018 04 24 Seimo darbotvarkėje pateiktas Seimo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narės Monikos Navickienės Darbo kodekso straipsnio pakeitimo projektas, kuriame numatyta suteikti šeimoms papildomą poilsio dieną per mėnesį, nepriklausomai nuo to ar pora augina vieną, ar du vaikus iki dvylikos metų. Taip pat pasiūlyme numatyta alternatyva sutrumpinti darbo laiką dviem valandomis per savaitę.

Šiuo metu galiojanti nuostata, kad papildomus laisvadienius per mėnesį gali pasiimti tik du ir daugiau vaikų auginantys tėvai (du vaikus auginantys – vieną laisvą dieną per mėnesį, o tris ir daugiau – dvi dienas) yra neteisinga. Nėra aišku kodėl šiuo atveju yra diskriminuojami vieną vaiką auginantys darbuotojai, kai rūpesčių ir iššūkių suderinti darbinius ir šeimos įsipareigojimus jiems tikrai nėra mažiau.

 „Galimybė suderinti darbinius įsipareigojimus su šeimos gyvenimu ir vaikų auginimu vis labiau motyvuoja darbuotojus, daugeliu atvejų, netgi labiau nei didesnis darbo užmokestis. Ne vienas tyrimas ir konkrečių šalių patirtis parodė, kad lankstus darbo grafikas ar darbo laiko trumpinimas neturėjo neigiamų pasekmių veiklos rezultatams. Netgi priešingai – pastebima nauda tiek darbdaviui, tiek pačiam darbuotojui: darbuotojai tampa atsakingesni, laimingesni, patiria mažiau streso, pagerėja tarpusavio santykiai, didėja produktyvumas, mažėja sergamumas“, – teigė M. Navickienė.

Seimo narės pateikta Darbo kodekso pataisa ne tik siekia suvienodinti sąlygas visiems vaikus auginantiems darbuotojams Lietuvoje, tačiau kartu ir įpareigoti verslą sudaryti palankesnes darbo sąlygas šiems darbuotojams bei pamažu pratintis prie naujų, kitose šalyse sėkmingai taikomų motyvacijos standartų, kurie netruks pasiekti ir Lietuvą.

Kadangi Lietuvoje verslas dar kiek atsargiai žiūri į kitose šalyse vis dažniau ir drąsiau taikomą praktiką trumpinti darbo laiką, suteikti darbuotojams lanksčias darbo valandas ar sudaryti galimybę dirbti iš namų, todėl šiuo atveju teikiamas pasiūlymas įpareigojantis įmones sudaryti palankesnes darbo sąlygas visiems vaikus auginantiems darbuotojams“, – teigė M. Navickienė.

Daugiau informacijos:
Seimo narė Monika Navickienė
Tel. (8 5) 239 6270
El. p. Monika.Navickiene@lrs.lt

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

2018-04-26
Būtų nuostabu!! :)

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰