Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Socialinėje iniciatyvoje „Laikas vaikui“ – psichologų patarimai, kaip išgirsti ir suprasti vaikus

Socialinėje iniciatyvoje „Laikas vaikui“ – psichologų patarimai, kaip išgirsti ir suprasti vaikus

Kiekvienam vaikui iš suaugusiųjų labiausiai reikia nuoširdaus dėmesio ir tuo metu tik jam skiriamo laiko. Tai padeda kurti tvirtus tarpusavio santykius, stiprina vaiko pasitikėjimą savimi ir kitais, padeda jam jaustis svarbiu, reikalingu ir mylimu.

Dėmesys padeda keistis vaiko elgesiui ir santykiams

Paramos vaikams centro vadovė, psichologė psichoterapeutė Aušra Kurienė pastebi, kad vaikai, kurie iš tėvų, mokytojų ir kitų jiems svarbių suaugusiųjų, nuolat sulaukia individualaus dėmesio, kur kas labiau pasitiki savimi. Vaikai, kurių savijauta, veikla ar pasiekimais suaugusieji nuoširdžiai domisi, mažiau linkę į destrukcinį elgesį, rečiau patenka į pavojingas situacijas.

Nesvarbu, kokio amžiaus vaikas (kūdikis ar paauglys), kiekvienam būtina žinoti, kad yra patikimas žmogus, kuris išklausys, padrąsins ir tikės juo. Kai vaikas gali pasidalinti savo išgyvenimais ir yra suprastas, jo elgesys keičiasi, taip pat stiprėja santykiai šeimoje.

„Kartu su psichologe psichoterapeute Erna Petkute prieš 25-erius metus įkūrusios nevyriausybinę organizaciją „Paramos vaikams centras“ nuolat tėvams bei specialistams rekomenduojame girdėti ir matyti kiekvieną vaiką. Neatsitiktinai Centro veikla prasidėjo nuo savanoriškos mentorystės programos „Big Brothers Big Sisters“ įgyvendinimo, kuomet savanoriai skiria savo laiką individualiems susitikimams su vaikais, turintiems psichologinių sunkumų“, – sako A.Kurienė.

Laikas vaikui

Vaikui ypatingai svarbu žinoti, kad individualaus dėmesio iš suaugusiojo sulauks reguliariai, tuo pačiu metu. Tad reikėtų sutarti dieną bei laiką ir kiekvieną savaitę tuo metu užsiimti mėgstama veikla tik dviese su vaiku.

„Tėvų gebėjimas užtikrinti nuolatinį bendravimą su vaiku, taip pat parodyti pavyzdį, kad santykiai tarp tėvų ir vaikų – svarbiausias dalykas, yra vaikų stabilumo bei pasitikėjimo savimi pagrindas. Aiškiai žinodamas, kada galės būti tik su mama ar tėčiu, vaikas ramiai išlaukia savo laiko ir atviriau dalinasi rūpesčiais, džiaugsmais, ieško išeičių iš sudėtingų situacijų“, – teigia Paramos vaikams centro programos „Pozityvi tėvystė“ vadovė E.Petkutė.

Kai vaikui kiekvieną dieną nereikia kovoti dėl tėvų laiko, jis jaučiasi saugus ir nebando dėmesio išsikovoti, skriausdamas save ar kitus, sirgdamas ir kt.

Daugiau ekspertų patarimų, kaip matyti, išgirsti, suprasti vaiką, – Paramos vaikams centro 25-erių metų gimtadienio proga organizuojamoje viešoje socialinėje iniciatyvoje „Laikas vaikui“, kuri vyks kovo 14 d. 11–17 val. MO muziejuje.

Diskusijose, pokalbiuose ir paskaitoje psichologai patars, kaip suprasti vaikų poreikius ir elgesio priežastis, kaip kalbėtis apie pavojingas situacijas realiame gyvenime bei internete, kaip kurti stiprų ryšį su vaiku. Patys vaikai atskleis, kokiems dalykams pristinga laiko ir su kuo norėtų jo daugiau praleisti. „Big Brothers Big Sisters“ savanoriai dalinsis istorijomis ir patirtimis, kodėl jie randa laiko vaikui. Viso renginio metu bus galima pasitarti su psichologais įvairiais vaikų auklėjimo klausimais.

Daugiau informacijos ir registracija – https://bit.ly/2SQ71Gx

- - -

Apie Paramos vaikams centrą

Tai nevyriausybinė organizacija, nuo 1995 m. teikianti profesionalią, efektyvią, visavertę pagalbą vaikams ir šeimoms. Vykdomos programos: Big Brothers Big Sisters”, Antras žingsnis”, Vaikystė be smurto”, Pozityvi tėvystė”.

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰