Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Sveikatos rubrika: Naikiname strijas

Sveikatos rubrika: Naikiname strijas

Geriausias gydymo rezultatas pasiekiamas, kuomet strijos dar tik neseniai atsiradusios,  yra rausvos spalvos. Svarbu neleisti joms surandėti. Rausvoms strijoms naikinti taikomos tokios priemonės kaip audinių mobilizacija, masažai, kremai, lazerio terapija. Procedūros pasiekiančios giliausius odos sluoksnius ir skatinančios kolageno gamybą – geriausias pasirinkimas kovojant su šiuo grožio priešu.  Kai kurių specialistų teigimu, įsisenėjusias ir išblukusias strijas galima išnaikinti tik pasitelkus chirurgų pagalbą.

Apžvelkim metodus tinkamus strijoms naikinti:

TINKAMA MITYBA

Tam, kad atkurti odos elastingumą, per parą reikia išgerti 2-2,5 l vandens. Daugiau baltyminių maisto produktų: žuvis, paukštiena, varškė, migdolai. Odos grožiui svarbūs vitaminai A ir E: morkos, moliūgai, pomidorai, alyvuogės, špinatai, avokadai.

KREMAI, ALIEJAI

Reikėtų rinktis tokius, kurie drėkina odą, padaro ją elastingesne, stangresne, gerina karojotaką.  Kremai su kolagenu ir elastanu yra tinkamas pasirinkimas. Natūrali ir veiksminga priemonė   - šaltalankių aliejus. Dėl turimo gausaus  vitaminų E ir C kiekio, gelbsti ne tik nuo strijų, bet ir nuo dermatitų, žaizdų, įtrūkimų.

MASAŽAI, ĮVYNIOJIMAI

Neseniai atsiradusias strijas padeda naikinti masažai atliekami rankomis arba vakuuminiai. Šios priemonės suaktyvina kraujotaką, pagerina limfos tekėjimą, audinių mitybą ir kolageno gamybą. Oda tampa stangresnė. Defektai pasidaro ne tokie matomi. Masažų poveikį sustiprina įvyniojimai. Vienas iš veiksmingiausių  - įvyniojimas su jūros dumbliais. Jose gausu vitaminų ir mineralinų medžiagų, kurios stangrina odą, padidina jos tonusą, ko pasekoje strijos ima trauktis. Rekomenduojama tokias procedūras atlikti 10 kartų. Jas galima pasidaryti ir namų sąlygomis: vaistinėje reikėtų nusipirkti jūros dumblių miltelių, užpilti juos kambario temperatūros vandeniu (galima ir šiltesniu, tuomet bus karštas įvyniojimas), pamirkyt apie valanda, tuomet uždėti ant kūno ir apvynioti maistine plėvele, palysti po anklode ir šiltai gulėti 40 min. Tokias procedūras reikėtų atlikti 2 kartus per savaitę.  Karštasis įvyniojimas veiksmingesnis, tačiau nerekomenduojamas žmonėms su išsiplėtusiomis venomis.

PILINGAS, KONTRASTINIS DUŠAS

Odos šveitimas puikiai stimuliuoja kraujotaką, nušveičia negyvas odos ląsteles, strijos pasidaro mažiau matomos, susiaurėja. Namuose pilingą galima atlikti naudojant kavos tirščius. Jo teigiamą poveikį didina kontrastinis dušas, kuris dar labiau suaktyvina kraujotaką.

 

Grožio terapijos centruose teikiamos mikrodermabrazijos procedūros. Tam tikro aparato pagalba, kurio veikimas pagrįstas aliuminio  kristalų  ir vakuumo  naudojimu , švelniai, sluoksnis po sluoksnio pašalinamos negyvos odos ląstelės. Aliuminio kristalai veikia priešuždegimiškai. Atlikti tyrimai parodė, jog dažniausiai užtenka 5 procedūrų, kad strijos pasidarytų blankesnės ir tai vienas iš nedaugelio metodų padedančių kovoti su įsisenėjusiomis strijomis.

OZONOTERAPIJA

Atkuria mokrocirkuliaciją, skatina oksidavomosi procesus. Literatūroje negailima liaupsių šiai  terapijai, nes paodyje ozonas suaktyvina kolageno gamybą, gerėja regeneraciniai procesai, oda stangrėja. Tai neskausminga ir visisiškai nesukelianti diskomforto procedūra, kurios metu žmogaus karaujas prisotinamas ozono mišiniu. Tai šių dienų stebuklas dar ir dėl to,  jog neturi jokio šalutinio poveikio. 

MEZOTERAPIJA

 Tai mikroinjekcijos praturintos veikliųjų medžiagų mišiniais, kurie aktyvina elastano ir kolageno gamybą odoje. Labai mažo skersmens ir įvairaus ilgio adatomis veikliosios medžiagos įšvirkščiamos greitai ir neskausmingai į strijos būvimo vietą. Procedūra atliekama kas 7-10d. Rekomenduojamas 10-12 kartų kursas. Tai gana populiarus ir efektyvus metodas, todėl  daug kas jį prilygina plastinei operacijai.

LAZERIS

Literatūroje galima aptikti, jog tai efektyviausias neinvazinis strijų gydymo metodas. Tūkstančiai mikroskopinių lazerio stulpelių pašalina negyvas strijos ląsteles aplink palikdami sveikasias. Šios procedūros metu taip pat skatinama kolageno gamyba, oda tampa švelni, lyg nauja.

ABDOMINOPLASTIKA

Radikaliausias sprendimo būdas. Chirurginis metodas pašalinantis ne tik strijas, bet ir nukarusią odą po nėštumo ar staigiai numesto svorio. Operacijos metu pašalinama dalis paodžio, taip kitoje vietoje strijos išsitempia ir pasidaro mažiau matomos.  Atliekama su vietine arba bendrine nejautra ir gali trukti nuo 40min iki 4val.

Nepavykus išnaikinti strijų, nereikėtų dėl to graužtis, o tiesiog į viską pažvelgti optimiškiau. Galbūt jos simbolizuoja Jūsų dukrytę ar sūnelį.

"Švietimo gidas" komandos narė, diplomuota ergoterapeutė Gerta Kidikaitė

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰