Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Transriebalai vaikų pamėgtame maiste kelia pavojų susirgti rimčiausiomis ligomis. Būdai, kaip apsaugoti vaikus.

Transriebalai vaikų pamėgtame maiste kelia pavojų susirgti rimčiausiomis ligomis. Būdai, kaip apsaugoti vaikus.

Transriebalai kiekvieno sveikatai kelia didelį pavojų, tačiau būtent vaikus, kurių suvokimas apie sveiką gyvenseną dar tik formuojasi, turime pasistengti ypač nuo jų apsaugoti. Šios kenksmingos medžiagos slepiasi vos ne kiekviename vaikų pamėgtame skanumyne ir tai skatina ne tik antsvorio problemą, diabetą, tačiau net ir širdies bei kraujagyslių ligas.

„Pagal šiuo metu galiojančią tvarką,  visose Lietuvos vaikų ugdymo ir globos įstaigose draudžiami maisto produktai, kurių sudėtyje yra iš dalies hidrintų riebalų. Būtent šie riebalai iš visų yra patys pavojingiausi, todėl tiek mokyklose, tiek darželiuose vaikams draudžiama tiekti konditerijos gaminius, traškučius, pyragus, saldainius ir kitą panašų maistą, kuriame yra didelis kiekis šios sveikatai pavojingos medžiagos“, – teigia mitybos specialistė, Všį „Tikra mityba“ direktorė Danguolė Gasparavičienė.

Ką būtina pastebėti maisto produktų etiketėse?

Pasak Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto vyriausios patarėjos Aušros Išarienės, atlikti tyrimai rodo, jog maisto gamintojai ne visuomet etiketėse teisingai nurodo produkto sudėtį ir nuslepia, kad sudėtyje yra iš dalies hidrintų riebalų.

„Mūsų institucijos atliktas 16 produktų tyrimas parodė, kad kartais gamintojai gali nutylėti tikrąją maisto sudėtį. Iš visų šešiolikos produktų, dviejų rūšių sausainiuose buvo nustatytas itin normą viršijantis kiekis transriebalų – vienoje 23 g., o kitoje 10 g.

Kadangi transriebalų neigiamas poveikis sveikatai nenuginčijamas, tėveliams, perkantiems vaikams saldumynus ar kitus skanėstus, būtina atkreipti dėmesį į produktų ženklinimą etiketėje. Produkto ingredientų sąraše gali būti randami hidrinti riebalai, visiškai hidrini riebalai arba iš dalies hidrinti riebalai. Būtent pastarieji – iš dalies hidrinti riebalai, yra pavojingiausi ir tokių produktų vaikams pirkti nereikėtų, kadangi didelė tikimybė, jog tokiame maiste bus ir transriebalų“, – nurodo Aušra Išarienė.

Išskiriamos trys produktų grupės, kuriose dažniausiai randamas didelis kiekis transriebalų. Pirmoji –  produktai, turintys glaistą, pavyzdžiui, varškės sūreliai, antroji grupė – maistas, kurio sudėtyje reikalingi riebalai: bandelės, sausainiai, pyragaičiai, vafliai. Trečioji produktų grupė – patys riebalai, kaip margarinas ar kiti tepieji riebalų mišiniai.

„Mokslu pagrįsta, jog nuolatinis bei dideliais kiekiais transriebalų vartojimas sukelia širdies ir kraujagyslių ligas, didina diabeto, nutukimo riziką. Žinoma, vaikai jaunystėje nepatirs kraujagyslių ir širdies ligų, tai gali atsiliepti ateityje, tačiau antsvorio problemos, diabeto susirgimai galimi ir jauname amžiuje.

Būtent norint išvengti šių skaudžių pasekmių ir siekiant užtikrinti vaikams darnų, kokybišką gyvenimą, reikalinga kuo anksčiau pradėti kalbėtis su jais apie sveiką mitybą, išmokyti atsirinkti sveikatai palankius produktus ir jau dabar rūpintis savo gerove“, –  tikina A. Išarienė.

Būdai, kaip vaikus apsaugoti nuo transriebalų

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad reikalingas iš riebalų gaunamos energijos kiekio mažinimas ir vietoje sočiųjų riebalų tinkamiau būtų vartoti nesočiuosius riebalus, o transriebalus kiekvienam reikėtų stengtis savo mitybos racione visiškai panaikinti. 

Net mažas kiekis suvartojamų transriebalų didina diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų riziką, todėl PSO rekomenduoja, kad transriebalų rūgščių vartojimas būtų ribojamas mažiau nei iki 1 proc. nuo bendrojo paros energijos kiekio, tai yra vidutiniškai iki 2 g. per dieną. 

„Ugdymo įstaigose maisto produktų, turinčių kenksmingų transriebalų nėra, tačiau parduotuvių lentynose jų pilna. Šioje vietoje svarbiausias vaikų sąmoningumas, gebėjimas patiems teisingai nuspręsti, kokį maistą pasirinkti, todėl vaikų ugdymas ir švietimas sveikos mitybos klausimais yra ne ką mažiau svarbesnis, nei kitų dalykų mokymasis. 

Taip pat visuomenėje būtina formuoti viešą nuomonę, kad menkaverčio maisto pasirinkimas ne tik pavojingas sveikatai, tačiau ir nemadingas. Siekiant to, vienas iš efektyvių žingsnių – ugdymo įstaigų valgyklose sukurti aplinką, kurioje vaikams bei jaunimui pietauti būtų malonu ir patrauklu, kur jie turėtų platų sveiko, naudingo maisto pasirinkimą“, – sako Danguolė Gasparavičienė. 

Džiugu, kad šiandien Lietuvoje vis daugėja iniciatyvų, propaguojančių ir skatinančių tarp vaikų sveikos mitybos sklaidą. Vienas tokių projektų – „Sveikatiada“, apimantis daugiau nei 50 proc. Lietuvos ugdymo įstaigų. 

Iniciatyva gyvuoja jau 8 metus, o praėjusiais metais įvairiose „Sveikatiados“ projekto organizuojamose sveiką gyvenseną skatinančiose veiklose dalyvavo daugiau nei 20 000 vaikų iš visos Lietuvos. Projekto metu vaikams šiuolaikiškomis, susidomėjimą keliančiomis priemonėmis suteikiama žinių bei praktinių įgūdžių apie sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą. 

VšĮ „Tikra mityba“ siekia suteikti ne tik žinių apie sveikatai palankią mitybą ugdymo įstaigų bendruomenei, bet ir inicijuoti pokyčius vaikų valgiaraščiuose, kad sveikas maistas būtų prieinamas ne tik ugdymo įstaigose, bet ir namuose.  

Informaciją parengė:

Danguolė Gasparavičienė,
VšĮ ,,Tikra mityba“ direktorė
Tel. +37065232995
el.paštas: danguole@tikramityba.lt
www.sveikosmitybosstandartas.lt
https://facebook.com/sveikosmitybosstandartas/
www.sveikatiada.lt
https://facebook.com/sveikatiada/

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰