Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Vaikų maitinimas Lietuvoje tampa vis svarbesnis

Vaikų maitinimas Lietuvoje tampa vis svarbesnis

Šį rudenį dar trys šalies ikimokyklinio ugdymo įstaigos – Kauno ir Panevėžio rajonų vaikų lopšeliai-darželiai nusprendė pasinaudoti Žemės ūkio ministerijos teikiama parama, prisijungti prie projekte jau dalyvaujančių dviejų Ukmergės darželių ir pereiti prie ekologiško vaikų maitinimo. Panevėžio rajono savivaldybė gruodžio viduryje suorganizavo konferenciją, skirtą aptarti vaikų maitinimo klausimus ir kartu pristatyti šią naujieną. Į renginį susirinko Panevėžio ir aplinkinių rajonų savivaldybių, ugdymo įstaigų atstovai.

Panevėžio rajono savivaldybės dvi ikimokyklinio ugdymo įstaigos – Krekenavos vaikų lopšelis-darželis „Sigutė“ ir Ramygalos vaikų lopšelis-darželis „Gandriukas“ buvo patvirtintos paramos gavėjais pagal Ekologiškų ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų maisto produktų vartojimo skatinimo ikimokyklinio ugdymo įstaigose paramos taisykles. Krekenavos darželyje ugdomas 81 vaikas, Ramygalos – 91. Rajone yra ir daugiau įstaigų, turinčių ekologiško maisto tiekimo patirties. Naujamiesčio vaikų lopšelis darželis „Bitutė“ ir Naujamiesčio gimnazija jau daugiau nei 10 metų vaikų maitinimui perka ekologiškai užaugintas daržoves.

Renginyje Kauno rajono savivaldybės atstovė Žydra Narbutienė dalijosi gerąja rajono patirtimi. Nuo šių metų pradžios maitinimo švediško stalo principu projekte sėkmingai dalyvauja jau trylika Kauno rajono įstaigų, o rudenį atsirado ir ekologiškai vaikus maitinantis darželis.

Vertingų patarimų pateikė Ukmergės lopšelio-darželio „Žiogelis“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui Vida Dalė Jankūnienė. Apibendrinant ukmergiškių patirtį, pagrindinės išvados – ugdymo įstaigoms reikia dotacijų ir tarpinių bendrovių logistikos paslaugų, taip pat reikalinga jungtinė ekologinių ūkių veikla.  

VšĮ „Ekoagros“ kokybės vadovas Tomas Demikis konferencijos dalyvius supažindino su ekologinės gamybos principais, ekologiškų produktų ypatybėmis, o dviem Panevėžio rajono darželiams, priėmusioms iššūkį pereiti prie ekologiško vaikų maitinimo, perdavė įstaigos dovanas – šviečiamąsias vaikiškas knygutes.  

Parama ikimokyklinio ugdymo įstaigoms yra teikiama pagal Ekologiškų ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų maisto produktų vartojimo skatinimo ikimokyklinio ugdymo įstaigose paramos taisykles, patvirtintas žemės ūkio ministro. Įstaigos, siekiančios gauti paramą, įsipareigoja per paramos laikotarpį vaikų maitinimui įsigyti ne mažiau kaip 60 proc. pagal kokybės sistemas pagamintų produktų. Naujas paraiškų rinkimo etapas planuojamas kitų metų sausio mėnesį.

https://www.ekoagros.lt/vaiku-maitinimas-lietuvoje-tampa-vis-svarbesnis-

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰