Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Vienoje iš Kauno mokyklų švediško stalo paradoksas

Vienoje iš Kauno mokyklų švediško stalo paradoksas

Viešojoje erdvėje daug kalbame apie sveikatai palankų maistą ir jo įvedimą mokyklose. Taip pat siekiama, kad vaikai turėtų maisto pasirinkimo galimybę ir jo tiekimą švediško stalo principu. Bet ką reiškia sveikos salotos ar daržovių troškinys, vaikui tiekiamas tiesiai iš kibiro? Ar tokią maisto kultūrą mes norime perduoti Y kartai?

Kreipėsi į „Sveikatai palankus“ vienos Kauno mokyklos tėveliai su prašymu įvertinti vaikų maitinimo organizavimą, įvedus švediško stalo maitinimo tipą.

Maisto technologės ir mitybos specialistės, sveikatai palankaus vaikų maitinimo iniciatorės Ramintos Bogušienės komentaras:

Iniciatyva „Sveikatai palankus“ nuolat keliauja per Lietuvos mokyklas ir darželius. Lankomės ne tik valstybinėse, bet ir privačiose ugdymo įstaigose. Ne tik Vilniuje, Kaune, bet ir mažuose Lietuvos miesteliuose, bet tokio „kiauliško šėrimo“ principo nesu mačiusi nei vienoje iš Lietuvos mokyklų. Valgyklos ir virtuvės būklė estetikos, maisto higienos, įrangos atžvilgiu akivaizdu, kad nesikeitė jau daugiau nei 20 metų. Kalbame apie maisto pateikimo ir aplinkos valgymo estetiką, bet virtuvės vaizdas dar labiau liūdina, kaip pagaminsi sveikatai palankų maistą, jei nėra tinkamos įrangos, pavyzdžiui, konvekcinės.

Aišku, tai patvirtino šioje ugdymo įstaigoje besimokančio vaiko mama, kurios trečias vaikas lanko šią mokyklą. Kas blogiausia, kad ugdymo įstaiga skelbiasi, kad vaikai maitinami sveikiau „švediško stalo“ principu. Visgi nuotraukoje akivaizdžiai matomas vaikų pasirinkimas – maistas dedamas iš kibirų!

Negana to, vaikų maitinimo organizatoriai patvirtino, kad duoda pasirinkimą tarp saldintos arbatos, saldinto kompoto ir vandens su citrina. Vaikai esant tokiai pasiūlai renkasi tik saldintus gėrimus. Ir pirmokui aišku, kad duodant pasirinkimą tarp „Barniuko” ir daržovių apkepo vaikas rinksis tikrai ne pastarąjį. Tai gal baikime žaisti ir ugdykime vaikų sąmoningumą ir sudarykime tinkamas sąlygas rinktis tik iš sveikatai palankaus maisto ir pradedant nuo estetikos formuokime valgymo kultūrą.

Vaikai nuo pat ryto mokyklos bufete gali pirkti užkandžius (vafliukius, barniukus, sulčių gėrimus ir kitus saldintus gėrimus, saldžias bandeles, bandeles su dešrele ir t.t.), tai jie valgys pietus tokioje mokyklos valgykloje, kur maistas tiekiamas kibiruose? Žinoma, jie perka iš bufeto cukraus ir rafinuotų riebalų užkandukus, kurie bent įdėti į patrauklią lentyną su reklaminiu užrašu “Coca Cola”. Paradoksas, mokyklose negali būti gazuotų saldintų gėrimų, o reklama gali būti. Ar čia gudrūs pramonininkai, ar supratimo neturintys vaikų maitinimo organizatoriai? Nors vaikų maitinimo apraše nurodyta, kad draudžiami prekiauti maisto produktai negali būti ir reklamuojami. Taip bufete iš sveikatai palankių užkandžių yra obuoliai, bet paklausus, ar renkasi vaikai, atsakymas – labai retai.

Mano vaikai dar ikimokyklinukai, bet jau šiemet teks rinktis, kur vaikai lankys mokyklą, o pamačius tokį mokyklos vaizdą taip ir norisi emigruoti. Bet galbūt ir čia nėra kalta mokykla, juk savivaldybė išnuomoja patalpas verslui. Kontrolę atlieka VMVT, o visuomenės sveikatos priežiūros specialistas, kuris nepriklauso nei savivaldybei, nei mokyklai bei dirba nepilnu etatu, tarsi turėtų vaikų maitinimo organizavimo tvarką prižiūrėti. Bet realybėje mokyklos valgykla ir maitinimo organizavimas tarsi paliktas savai eigai.

 

Šioje mokykloje besimokančių vaikų tėveliai pateikė komentarą. Kas naujo vyksta mokykloje nuo šių mokslo metų pradžios?

  1. Kartais salotų pasirinkimo jau nebeturi. Vaikai turi galimybę pasirinkti iš dviejų rūšių salotų. Vyresniųjų klasių vaikai, valgantys per antrąją ilgąją pertrauką, kartais salotų pasirinkimo jau nebeturi. Taip pat vaikai gali rinktis iš dviejų karštų patiekalų. Antrasis pasirenkamas patiekalas, atsirado nuo šių mokslo metų. Valgykla bando nustatyti, kokius patiekalus vaikai mieliau valgo. Paminėjo, kad lyderiauja vištienos filė. Ir, kaip bebūtų keista, net kai pasirenkamu patiekalu būna šiaip menkai valgomas varškės apkepas ar cepelinai, jų populiarumas staiga šokteli ir vaikai juos renkasi. Manyčiau, čia gal suveikia pats pirkimo faktorius, nes daugumai vaikų, kiek pasidalinom įspūdžiais, yra pramoga pirkti pietus patiems. Iš pirmo mėnesio patirties dar gal sunku spręsti, kokios tendencijos nusistovės ateityje, pavyzdžiui, mokslo metams įpusėjus, bet guodžia tai, kad valgykla darosi nebe tokia statiška kaip anksčiau ir bent jau tuo pasirenkamuoju patiekalu bandys įvesti įvairovę.
  1. Virtuvės įranga neleidžia gaminti sveikatai palankių tausojančių patiekalų. Dėl patiekalų, ruošiamų su garais (konvekcinėse), atsakymas buvo paprastas valgykloje dar tarybiniais laikais daryta elektros instaliacija neatlaikys papildomos įrangos. Valgyklos patalpos priklauso savivaldybei, kuriai dėl finansavimo pateiktas prašymas. Lėšų kol kas nėra.
  2. Valgykloje formuojasi kamščiai. Valgykla šiai problemai spręsti papildomai įsigijo daugiau lėkščių, dar žadėjo įsigyti ir daugiau stiklinių (darbuotojos nebespėdavo išplauti indų, kad aptarnautų antrą vaikų srautą per tą pačią pertrauką).
  3. Švediškas stalas nereiškia, kad sveikiau. Valgiaraščiai iš esmės nesikeičia – dominuoja aukščiausios rūšies miltai, bulvės. Pagrindinis valgyklos meniu yra tvirtinamas Maisto ir veterinarijos tarnyboje ir pasiekti didelių pasikeitimų jame turime mažai vilčių. Šis valgiaraštis beveik nesikeičia metų metus. Žodžiu, dešrelės iš meniu niekur nedings, tik valgyklos direktorė žadėjo atsižvelgti į tėvų pageidavimus ir parinkti kitokios rūšies dešreles, nes buvo nusiskundimų, kad šiuo metu tiekiamos dešrelės labai aštrios. Tėvų prašymu kioskelyje nebebus prekiaujama Lipton šaltąja arbata skardinėse, vietoj jos bus siūlomas didesnis sulčių asortimentas. Sultys, aišku, iš pakelių.

„Tikiuosi, kad ne tik sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys jau iki naujųjų metų pasieks ugdymo įstaigas. Viliuosi, kad keisis valgymo ir maisto gaminimo kultūra. Maistas taps ne tik palankesnius vaikų sveikatai, bet patrauklus, estetiškas, spalvingas ir pagamintas su meile,“  – sako naujausios knygos vaikų maitinimo organizavimui vyr. redaktorė ir maisto technologė Raminta Bogušienė.
image_2

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰