Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Vyriausybė kviečia teikti idėjas, kaip spręsti aštrias Lietuvos demografines problemas

Vyriausybė kviečia teikti idėjas, kaip spręsti aštrias Lietuvos demografines problemas

Prasideda viešosios konsultacijos dėl plano, skirto spręsti demografijos problemas, mažinti emigraciją ir gerinti gyvenimo kokybę Lietuvoje. Prie plano kūrimo naujais pasiūlymais arba jau esančių idėjų korekcijomis kviečiami prisidėti ir piliečiai bei visuomeninės organizacijos.

Preliminarų Demografijos, migracijos ir integracijos 2018-2030 metų strategijos įgyvendinimo planą parengė valstybės institucijos ir nevyriausybinės organizacijos. Pamatyti plane išdėstytas priemones bei pateikti savo idėją ar komentarą galima čia: http://epilietis.lrv.lt/formos/demografija.

Viešosios konsultacijos vyks 2 mėnesius. Gavus visuomenės pasiūlymus ir pastabas, planas bus atnaujintas ir nedelsiant pradėtas įgyvendinti.

Priemonių planas rengiamas siekiant gerinti šeimų padėtį ir skatinti gimstamumą, padėti senjorams išsilaikyti darbo rinkoje bei užtikrinti jų užimtumą, sumažinti emigraciją bei paskatinti tautiečius sugrįžti į Lietuvą. 

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis teigia, kad piliečių ir visuomeninių organizacijų įsitraukimas yra labai svarbus. „Mūsų šalies demografinė padėtis yra sudėtinga, sparčiai mažėjantis gyventojų skaičius yra didelis iššūkis visai visuomenei. Ne tik valstybės, bet ir visos visuomenės uždavinys – šią problemą sutelktai spręsti. Todėl labai laukiame žmonių bei organizacijų įsitraukimo, konkrečių siūlymų bei idėjų, kaip padaryti gyvenimą Lietuvoje patrauklesnį tiek jaunam, tiek garbaus amžiaus mūsų visuomenės nariui, taip pat ką turėtume padaryti, kad susigrąžintume išvykusius mūsų tautiečius“, –  sako premjeras.

Demografijos, migracijos ir integracijos strategijos įgyvendinimo plane siūlomos priemonės, turinčios sukurti palankią šeimai aplinką, pavyzdžiui, siūloma apsvarstyti sveiko nemokamo vaikų maitinimo mokyklose sugrąžinimą, teikti papildomą paramą gimus kūdikiui, plėsti vaikų dienos centrų steigimo praktiką, įvesti mokinio „kultūros pasą“, sudaryti sąlygas vaikams nemokamai lankyti muziejus.

Kita priemonių grupe siekiama užtikrinti valstybės poreikius atitinkantį migracijos srautų suvaldymą. Norima sukurti aktyvios pagalbos, visapusiško konsultavimo grįžtantiems mūsų tautiečiams sistemą. Labai svarbu –  užtikrinti valstybės prievolę padėti iš užsienio grįžusioms šeimoms, vaikams adaptuotis mūsų švietimo sistemoje, mūsų tautiečiams adaptuojantis darbo rinkoje, susigrąžinant prieš išvykstant į užsienį turėtą profesinę kvalifikaciją, skatinant steigti verslus Lietuvoje. Bus platinami patrauklūs darbo siūlymai išvykusiems aukštos kvalifikacijos specialistams, siekiant juos susigrąžinti į Lietuvą ir t.t. 

Dar viena priemonių grupe siekiama gerinti vyresnio amžiaus žmonių gyvenimo kokybę. Tam skirtos priemonės: mažesnės „Sodros“ įmokos pensinio amžiaus darbuotojams, didesnė įmoka sveikatos priežiūros įstaigoms už prirašytą vyresnį kaip 65 m. asmenį, vakarietiška praktika paremtų, modernių senjorų namų koncepcija bei kiti siūlymai.

http://lrv.lt/lt/naujienos/vyriausybe-kviecia-teikti-idejas-kaip-spresti-astrias-lietuvos-demografines-problemas

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰