Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

20 idėjų vandens ir smėlio žaidimams

20 idėjų vandens ir smėlio žaidimams

– Broli, nebijok, čia sliekai.
– Gejai…
– Nebijok, žiūrėk! Jie čia tik žaidžia.
– O! Gejai…

… ir vaikai tik žaidžia, nors ir išsitepa, susimurzina, sušlampa. Jiems gyvybiškai svarbus žaidimas ir susipurvinimas nuo ausų galiukų iki kojų pirštų.

Apie smėlio naudą, apie vandens malonumus ir purvo žaidimus jau esu rašiusi, o štai vasarą visi šie gėriai supuola į vieną indą – atostogos!

  1. Smėlio baseinas, smėlio dėžė ar kažkas didelis ir pilnas smėlio tiek, kad būtų erdvės apsisukti, atsisėsti ir įsikasti bent iki kauliukų.
  2. Slėpynės – slėpti ir ieškoti bei rasti žaisliukus smėlyje. Pagerintą slėpynių žaidimą apiestebuklingus smėlio rutuliukus aprašiau atskirame įraše.
  3. Piešti ir rašyti ant smėlio su pagaliukais ar patogiais akmenukais. Pažėrus smėlio ant plytelių ar kito lygaus paviršiaus rašyti galima ir pirštukais. Taip pat labai smagu palikti smėlyje pėdsakus. Su vyresniais jau galima ir seklius ar policininkus pažaisti.
  4. Maždaug nuo trejų metų amžiaus prasideda statybų ir projektavimo darbai, tad pirmyn! Namai, pilys, tuneliai, kanalai – viskas tinka, viskas smagu!
  5. Vasara pats tas metas pasigaminti spalvingo smėlio. Tai ne tik smėlis, bet dar ir spalvos! Kaip mes jį gaminom + receptai ankstesniuose įrašuose (spalvotas smėlis irdekoratyvinis smėlis).
    Su vaikais: smėlis smėlis smėlis

  6. Įrankiai, reikalingi žaidžiant su smėliu: kibirėlis, dubenėlis ar puodelis, kastuvėlis ar šaukštas kasimui. Dar vienas įrankis – grėbliukas. Mūsų Mažesniojo bene mėgstamiausias. Grėbia viską: kas grėbiama, ir kas nelabai. Smėlio dėžėje atsiradę akmenukai labai tinkami sugrėbstyti juos į vieną ar kitą pusę. Taip pat akmenukai tinka slėpynėms, dėliojimui iš vieno indelio į kitą ir nešiojimui su kastuvėliu ar grėbliuku. Tiesa, įrankiai reikalingi ne visada, bet visada smagu, kai jie yra.
  7. Atsimenat sekretus (paslaptėles)? Į žemę įkastas gėlių ir pagaliukų paveikslėlis po stiklo šuke man paliko neišdylantį įspūdį. Tai ir slėpynės, ir augalėlių pažinimas, ir kūrybiškumas viename. Žinoma, toks užsiėmimas labiau tinka vyresnėliams, t.y. nuo kokių trejų-ketverių ir taip toliau iki 99+ metų amžiaus.
    Su vaikais: paslaptėlės

  8. Smėlio menas, tai veikla panaši į mano anksčiau aprašytą sūrų meną. Tik vietoj druskos naudojame smėlį, juodžemį, žvyrą ir pan.
  9. Vanduo – tai maudynės, braidžiojimas, sėmimas, nešimas…
  10. Laistymas yra ne tik žaidimas, bet ir naudingas užsiėmimas. Mūsų vyresnėlis pas bobutę visuomet eina dirbti laistymo darbų. Dabar darbuojasi jau ir mažesnysis. Priežiūra reikalinga, kad kokia gėlelė nenuskęstų, bet darbas žmogų puošia, todėl mūsų mažieji žmogučiai grįžta kiek pavargę ir pasipuošę reikšminga šypsena – aš dirbau su bobute!
  11. Vandenį sujungus su smėliu ir/ar žolelėm, išpilsčius viską į puodelius galime žaisti įsivaizduojamą kavinę, kur vaikai atlieka padavėjų, pardavėjų ar klientų vaidmenis. Įsivaizduojama kava nuostabi! Beje, vyresnėlis vaidmenų žaidimus pradėjo žaisti, kaip priklauso, kaip vadovėliuose parašyta (nuėjęs į darželį ir sulaukęs reikiamo amžiaus). O Mažesnysis žiūri ir mokosi ir jau dabar įsivaizduojamos kavos negeria, o apsimeta, kad geria. Kokie vis dėlto vaikai nuostabūs (ir skirtingi)!

    P.S. viename angliškame puslapyje radau įsivaizduojamos kavos receptą su smėliu, vandeniu ir muilu. Čia, matyt, pieno putoms. Mes geriam kavą be pieno, tad muilo nėkart neprireikė.

    Su vaikais: arbatos servizas – visoms amžiaus grupėms


  12. Blynai ar bandelės taip pat gaminamos iš vandens ir smėlio, tik reikia žiūrėti proporcijų. Jei turite pasigaminę spalvoto smėlio, tuomet jūsų kepiniai bus dar nuostabesnio skonio. Papuošimams tinka ir įvairiausios žolelės ir gėlelės, akmenukai ir pagaliukai.
  13. Karštą dieną (o pas mus ir pirtyje) labai mėgstami vandens šautuvai. Beje, mėgsta visi šeimos vyrai… O vyriausiasis dar ir greitai bėgioja  Šautuvus pakeisti kuo puikiausiai gali gėlių purkštukas (pas mus tai mamos ginklas).
  14. Visai nepelnytai užmiršau laivelius! Ši veikla įvairialypė: pradedam nuo popieriaus pasirinkimo, lankstymo, o baigiam linksmybėmis vandenyje. Su mažyliais galima paprasčiausiai plukdyti laivelius, o vyresniems ypatingai smagu kurti istorijas ir gabenti keleivius.
  15. Mokytis spalvų galima ne tik su spalvotu smėliu, bet ir spalvinant vandenį ir maišant jau spalvotą vandenį. Pakanka turėti vandens ir vandeninių dažų.
    Su vaikais: spalvotas smėlis virsta vandens spalvomis

  16. Taiklumui lavinti labai tinka buteliai, pripildyti vandens ir sustatyti reikiamu atstumu. Nusitaikom ir bandom kamuoliuku numušti butelį. Čia galim ir taškus skaičiuoti, ir varžybas surengti, o jei naudosim anksčiau minėtą spalvotą vandenį, dar ir spalvų pasimokinti.
  17. Keliuose tinklaraščiuose sutikau vandens sieną. Tai prie sienos pritvirtinti įvairūs buteliai, indeliai, vamzdeliai ir pan., kurie sudaro vieningą sistemą, ir įpylus vandes iš viršaus, jis teka žemyn įvairiais jam sukurtais keliais. Tikrai turėtų būti įdomi veikla. Beje, manau, su smėliu taip pat galima išbandyti šią sieną. Idėjas išsaugojau pinterest albume, užsukit, kas susidomėjot: vandens siena.
  18. Jei su žaisliukais žaidėme smėlyje, užkasėm juos, iškasėm, po to maitinom bandelėm, blynais ir girdėm kava, greičiausiai šiems personažams reikalinga ir vonia ar bent jau dušas. Taigi dar vienas smagus užsiėmimas – žaisliukų maudynės.
  19. Vanduo turi dar vieną puikią savybę – užšalti. Tad su vaikais pasigaminkite ledukų gėrimui atvėsinti, o taip pat ir smagiems eksperimentams. Visų pirma, nuostabi patirtis supylus vandenį į maišelius ar formeles, po keleto valandų iš šaldiklio ištraukti ledukus. Vėliau juos padėjus ant saulės stebėti, kaip jie tirpsta. Galima laistyti ledukus akvarelėmis, patepti guašu, galima prieš užšaldant vandenį, į jį įdėti žiedų ar pagaliukų. Mūsų bandymai su augaliukais ir su spalvomis.
    Viename tinklaraštyje radau smagų komandinį žaidimą su ledukais. Jis vadinasi – ištirpink leduką: kiekviena komanda gauna po leduką, vienas vaikas leduką laiko rankose tol, kol pasidaro per šalta laikyti, tada atiduoda kitam ir t.t., kol ledukas ištirpsta. Laimi leduką greičiau ištirpinusi komanda.
  20. Kadangi smėlis ir vanduo – labai smagu jau savaime, tai mokymosi procesas čia absoliučiai gali būti nepastebimas, o tuo pačiu labai veiksmingas! Taigi prisiminkite įtraukti į visus šiuos žaidimus ir truputėlį mokymosi.
    Su vaikais: susikaupimas

    Pvz. mažylių galite paprašyti, kad jie mėlynu kastuvėliu pripildytų raudoną kibirėlį smėlio. Kad pripildytų iki pat viršaus. Kad smėlį iš kibirėlio supiltų į tą žalią dubenėlį ir t.t. Čia ir spalvų, ir pilnas-tuščias, ir daiktų pavadinimų mokyklėlė. Kai kalba pasisuka apie vandenį, galima laistytuvėliu laistyti geltonas močiutės gėlytes, žolę po didžiausiu medžiu ir semti vandenį iš to pilno kubilo, kuris kairėje.
    Vyresniems tinka skaičiavimai, koks žodis, daiktas iš kokios raidės prasideda, šiek tiek fizikos ir chemijos žinių maišant spalvas, pilstant smėlį ir pan.
    Žodžiu, apsidairę tikrai atrasite daugybę galimybių mokytis ar pasikartoti, kas jau išmokta.

    Vaikams tai patinka!


https://suvaikais.lt/2015/05/13/20-ideju-vandens-ir-smelio-zaidimams/

Renginiai/mokymai: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai http://svietimogidas.lt/events.
Atsiliepimai apie mokyklas: http://svietimogidas.lt/schools
Atsiliepimai apie vaikų darželius: http://svietimogidas.lt/kindergartens
Atsiliepimai apie mokytojus: http://svietimogidas.lt/teachers

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰