Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Keli žingsniai link ypatingų Kalėdų

Keli žingsniai link ypatingų Kalėdų

Šią savaitę tikriausiai kiekvienas kėlė ir kelia sau klausimą: kaip visur suspėti? Kažkaip nuojauta kužda, kad šis klausimas bus keliamas dar ne kartą šiuo šventiniu periodu ir nurimti leis prasidėjus sausiui. Rodos, kad dabar kiekvieno pareiga pasirūpinti dovanomis arba bent jau priminti, kad turi pasirūpinti dėžutėmis, kurias padėsi po eglute.

Skaitant tarp eilučių galit truputį užčiuopti ironijos, nes aš iki šiol svarstau, kuo iš tiesų Kalėdos ypatingos. Ar tikrai dovanos svarbiausia? Ar kas iš tiesų svarbu šiuo metu? Ar tikrai privalome gyventi skubėjime, kai norisi sustoti? Trumpai tariant, ieškau, kuo Kalėdos svarbios man ir jums.

Ir pirmiausiai į galvą šovė mintis: “Juk Kalėdos moko mus dovanoti ir priimti”. Ne vienam iš mūsų tikrai nėra lengva viskuo dalintis ir tuo labiau priimti tai, ką mums dovanoja aplinkiniai. Šiuo atveju nekalbu vien lengvai apčiuopiamas, paliečiamas ar pakeliamas dovanas. Man rodos, kad daug sudėtingiau yra priimti padovanotą laiką, rūpestį ar dėmesį.

Tačiau per šias Kalėdas ir noriu paskatinti mesti iššūkį jums ir sau. Gal pat metas išmokti dovanoti? Gal metas išmokti priimti dovanas? Kai kalbu apie dovanojimą ir priėmimą, omeny turiu, kad tai mes darome atvirai ir nuoširdžiai, su meile ir pasididžiavimu. Dovanojame tuomet, kai iš tiesų norime ir atvira širdimi priimame tai, ką gauname.

Ilgai svarsčiau, ką aš norėčiau padovanoti ir supratau, kad labiausiai norėčiau parodyti rūpestį ir meilę. O tą galime padaryti:

Dovanodami laiko kitiems

Skirti laiko vienas kitam – didžiulis iššūkis. Juk kiekvienas turi savų rūpesčių, įsipareigojimų, svajonių ir siekių. Tačiau būtent laikas mums moko dovanoti ir priimti. Ir šiuo atveju savo laiko galite brangiems žmonėms galite skirti galite pagamindami rankų darbo dovaną. Tai gali būti pačių iškeptas pyragas ar namų gamybos granola. Gali būti jūsų pačių sudarytas Kalėdinių dainų grojaraštis ar knygų, kurias verta perskaityti būtent tam žmogui, sąrašas. Gali būti ir laiko ar paslaugų kuponai, kuriais žmogus galės pasinaudoti, kai to jam labiausiai prireiks. Tiesiog būkite kūrybingi.

Parašydami atvirutę

Nuo pat vaikystės per Kalėdas man labiausiai patikdavo pirkti atvirutes. O paauglystėje Kalėdoms ypač patikdavo gauti dovanų laišką. Todėl šiais metais ypač mėgaujuosi atviručių rinkimų ir tuo ypatingo, tik tam žmogui skirto teksto rašymu. Tuomet prieš akis iškyla drauge patirti nuotykiai, išmoktos pamokos ir jausmai apipintos akimirkos.

Sukurdami naują tradiciją

Kalėdos suburia seniai matytus ir stipriai išsiilgus žmones į vieną krūvą. Juk būtent per šias šventes visi sugrįžta namo. Tad norisi, kad tas grįžimas taptų ypatingas. O ypatingą jausmą sukuria ritualai ir tradicijos. Jos leidžia kiekvienam pasijausti šeimos, gaujos ar „chebros“ dalimi. Tad per šias Kalėdas nebijokite šeimai ar draugams pasiūlyti surengti palinkėjimų valandėlės, slidinėjimo išvykos (aišku, jei yra sniego), aplankyti kalėdinę mugę mieste ar pastatyti sniego senį (galimą jį pasigaminti ir iš kojinės ;)) Nesvarbu kokia veikla, svarbiausiai, kad visiems būtų gera ir smagu.

Skirdami laiko sau

Vesdama užsiėmimus tėvams dažnai pasakau, kad jei nepasirūpinsite savimi, negalėsite rūpintis ir kitais. Todėl ne veltui kalbėdama, kaip įveikti stresą užsimenu, kaip svarbu pasirūpinti savo kūnu, jausmais ir mintimis. Taigi, per visą šį šventinį periodą siūlau atrasti laiko knygai, maloniam pasivaikščiojimui, įdomiam filmui, meditacijai, rašymui, piešimui. Viskam, kas duotų peno jūsų mintims, jausmams ir kūnui. Nes jei mylėsite save, galėsite dalintis ta meile ne tik su artimaisiais, draugais, bet ir su visais, kas jus supa. Gal tuomet atrasite laiko padovanoti nereikalingų rūbų, knygų ar kitų daiktų tam, kam jų tikrai reikia?

Daugumai Kalėdos yra stebuklingas metas. Berašant šį tekstą ir man Kalėdos suspindo naujomis spalvomis. Be to, prisiminiau, kad mes patys kuria stebuklus sau ir aplinkiniams. Svarbiausia mokėti dalintis tuo, ką jau turime, gebėti viską, ką gauname priimti su dėkingumu ir nepamesti savęs tarp dovanų, Kalėdinio šurmulio ir sočių pietų.

O pabaigti viską norisi klausimu: kuo Kalėdos ypatingos Jums? Ir šis klausimas ne retorinis, norisi išgirsti, perskaityti ir sužinoti, kas jums Kalėdas daro stebuklingas.

AURELIJA ANANJEVAITĖ
https://augantipsichologija.wordpress.com/2016/12/21/keli-zingsniai-link-ypatingu-kaledu/

 

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰