Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Kodėl svarbu vaikus mokyti muzikos?

Kodėl svarbu vaikus mokyti muzikos?

Muzika užima svarbią vietą mūsų gyvenime. Ji formuoja vidinį ir išorinį pasaulį, padeda atsipalaiduoti. Muzika yra labai svarbi ir šiuolaikiniame ugdyme.

Mokiniai mokosi bendrojo lavinimo mokyklose, daugelis iš jų po pamokų keliauja į neformaliojo ugdymo įstaigas – menų mokyklas. Juk svarbu ne tik mokytis tiksliųjų dalykų – matematikos, chemijos, bet ir lavinti mokinių saviraišką, padėti tapti aktyviais visuomenės nariais. Neformalusis švietimas ugdo tautinę ir kultūrinę savimonę, vaikai atitraukiami nuo žalingų įpročių vartojimo, nusikalstamumo.

5-7 klasių mokinių savarankiškumo ugdymą neformaliajame muzikiniame ugdyme tyrė Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) muzikos edukologijos studijų programos magistro studentė Ieva Bakūnaitė.

Ieva vos pradėjusi dirbti pedagoginį darbą pastebėjo, kad mokiniams trūksta savarankiškumo. Todėl ji nusprendė pagilinti savo žinias – pasirinko magistro studijas LEU.

Mokinių savarankiškumas – viena iš praktiškiausių savybių. „Svarbu mokinius mokinti savarankiškumo, nes šią asmeninę savybę gali pritaikyti įvairiose gyvenimiškose situacijose. Mokinys būdamas savarankiškas gali daugiau pasiekti, gebėti pats organizuoti savo laiką, darbus, jausti didesnę atsakomybę, pasitikėjimą savimi“, – teigia pedagogė.

Svarbiausias savarankiškumo rodiklis – kūrybiškumas bei iniciatyvumas. „Kūrybiškumas pasižymi mokėjimu iškelti (atrasti) naujas idėjas, spontaniškumu, individualumu. Iniciatyvumas pasižymi savanorišku sprendimų priėmimu, noru dalyvauti koncertuose. Mokinių savarankiškumas dar apibūdinamas kaip motyvacija, pasitikėjimas savimi, smalsumas“, – teigia Ieva.

Svarbu nuolat skatinti mokinių savarankiškumą. Savarankiškumo skatinimas yra ypač būtinas norint mokytis groti instrumentu. Jaunoji tyrėja nurodo savarankiškumo skatinimo būdus: „Savarankiškumo ugdymui yra būtina gera emocinė atmosfera pamokos metu, mokytojo ir mokinio bendravimas ir bendradarbiavimas, pagyrimai, įvertinimas. Pedagogas skatina mokinį reflektuoti, vertinti save, stebėti savo darbą bei pasiekimus. Tokiu būdu jis didina mokinio suvokimą, gebėjimus bei ugdo jo savarankiškumą“, – sako Ieva.

Kodėl svarbu vaikus mokytis muzikos? „Vaikus svarbu mokyti muzikos, nes taip jie lavinami visapusiškai. Lavinama koordinacija, atmintis, klausa, muzikos mokymasis gerina ir socialinius įgūdžius, nes vaikai lengviau randa bendraminčių. Tai daro įtaką jų asmenybės ir požiūrio formavimuisi“, – pasakoja pedagogė.

http://leu.lt/lt/leu_naujienos/leu_laisvalaikio_naujienos/kodel-svarbu-vaikus-x9uz.html

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰