Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Kviečiame Vilniaus senjorus į nemokamas sveikatos stiprinimo veiklas

Kviečiame Vilniaus senjorus į nemokamas sveikatos stiprinimo veiklas

Vilniaus visuomenės sveikatos biuras, tęsdamas senjorų sveikatos stiprinimo veiklų planą, kviečia dalyvauti užsiėmimuose – mankštose ir paskaitose, skirtose vyresnio amžiaus žmonėms. Senjorų laukiame organizuojamoje nemokamoje „Sveikatos akademijoje“!

Skelbiami paskaitų laikai Sveikatos akademijoje (balandžio mėn.):

Paskaitos vyks VšĮ „Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmuose“ II aukšte (buvę VRM rūmai, Žirmūnų g. 1E, Vilnius).

Balandžio 3 d. 10 val. paskaita Tylioji epidemija – osteoporozė arba kodėl senstant kaulai retėja ir pasidaro trapūs?
Andrejus Černovas – l.e.p. Visuomenės sveikatos biuro stebėsenos skyriaus vedėjas

Osteoporozė, dar vadinama tyliąja epidemija, vystosi nejuntamai – moteris nejaučia skausmo ar kitų ryškių simptomų, o, kad serga osteoporoze, sužino tik tada, kai įvyksta nelauktas kaulo lūžis. Viena iš trijų moterų, sulaukusių 50 metų amžiaus, rizikuoja susirgti osteoporoze ir patirti kaulų lūžį ateityje. Kiekvienas įvykęs kaulų lūžis padidina naujo lūžio tikimybę. Dažniausi osteoporoziniai lūžiai – tai stuburo slankstelių, šlaunikaulio, dilbio (riešo) lūžiai. Dažniausi iš jų – slankstelių lūžiai, dėl kurių mažėja ūgis, deformuojasi stuburas ir ilgainiui yra spaudžiami vidaus organai. Moteris gali jausti nugaros skausmą, bet dažnai nesusimąsto, kad jo priežastis – osteoporozė. Stuburo lūžiai ne tik keičia moters išvaizdą, mažina savivertę ir atima džiaugsmą gyvenimu, bet slanksteliai po lūžių niekada nebeatsinaujina. Įvykus šlaunikaulio lūžiui, moteris gali likti ir neįgali visam gyvenimui. Tai tampa našta tiek pačiai moteriai, tiek jos artimiesiems.

Balandžio 10 d. 9:30 val. paskaita apie Apsinuodijimą vaistais ir netaisyklingą vaistų vartojimą.
Laima Gruzdytė – SAM ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų informacijos biuro vedėja

Paskaitos metu bus aptariama kokie vaistai gali būti pavojingi, kokiose situacijose dažniausiai galima apsinuodyti vaistais. Kodėl gali būti pavojinga savigyda? Paskaitos metu bus pateikiami trumpi patarimai, kaip reikėtų išvengti apsinuodijimų ir kaip elgtis jiems nutikus.

Balandžio 24 d. 10 val. paskaita Fizinis aktyvumas ir griuvimai, kaip galime jų išvengti?
Andrejus Černovas – l.e.p. Visuomenės sveikatos biuro stebėsenos skyriaus vedėjas

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kasmet pasaulyje įvyksta 373 mln., griuvimų. Juos patyrusiems asmenims reikia medikų pagalbos bei priežiūros. Statistika liudija, jog 30 – 45 proc. 65 metų ir vyresnio amžiaus asmenų griūva bent kartą per metus, o pusė jų tai patiria ir pakartotinai. Dar dažniau griūti pasitaiko senesnio amžiaus žmonėms, sergantiems keletu lėtinių ligų, vartojantiems įvairių vaistų, be kita ko, turintiems ir pusiausvyros sutrikimų. Senėjančioje visuomenėje daugėja sergančiųjų lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis. Lietuvoje daugiausia žmonių miršta nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų (56 proc.), piktybinių navikų (19.9 proc.) bei išorinių mirties priežasčių. Specialistai sutaria, jog viena iš pagrindinių sveikatą ardančių priežasčių – fizinio aktyvumo stoka arba pasyvus gyvenimo būdas ir jį lydinčios pasekmės, bloginančios vyresnio amžiaus žmonių gyvenimo kokybę.

Paskaitų trukmė iki 1,5 valandos. Registracija į paskaitas vykdoma vietoje.

MANKŠTOS SENJORAMS

DĖMESIO! Skelbiama papildoma registracija į naujas mankštų grupes, skirtas senjorams! Užsiėmimai vyks nuo balandžio 3-os dienos, vieną kartą per savaitę, pirmadieniais, adresu Polocko g. 12, Užupis (Vilnius). Mankštas ves sveikatos stiprinimo specialistė Rasa Kločkova.

Skelbiame mankštų grupes:

A grupė 8:50 – 9:35

B grupė 10:00 – 10:45

C grupė 11:00 – 11:45 (GRUPĖ SUFORMUOTA)

Užupis 11

Vienoje grupėje gali dalyvauti iki 8 asmenų. Registruokitės tel. 8 603 01833 (Rasa), 8 5 205 3417 arba el. paštu senjorai@vvsb.lt .

2017 m. kovo 1 d. pradėjome mankštas senjorams grupėse:

VšĮ „Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmuose“ (buvę VRM rūmai, Žirmūnų g. 1E, Vilnius) mankštos vyksta kartu su sveikatos stiprinimo specialiste Rasa, „Žemaitės verslo centro“ 3 aukšto salėje Naujamiestyje (Žemaitės g. 21, Vilnius) mankštos vyksta kartu su sveikatos stiprinimo specialiste Dovile. Dėl laisvų vietų grupėse teiraukitės tel. 8 5 205 3417.

Mankštas numatoma vesti iki 2017 m. birželio pradžios.

Paskaitos ir mankštos – nemokamos. Mankštų grupėse ir paskaitų organizatorius – Vilniaus miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras.

http://www.vvsb.lt/kvieciame-senjorus-registruotis-i-sveikatos-akademija-2/

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰