Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Laiškas kiekvienam, kuris nors kartą jautėsi vienišas, našta aplinkiniams, nevertas nei savo, nei aplinkinių meilės

Laiškas kiekvienam, kuris nors kartą jautėsi vienišas, našta aplinkiniams, nevertas nei savo, nei aplinkinių meilės

Labas,

Rašyti Tau bijau, todėl ilgai atidėliojau. Tačiau jaučiau, kad vis tiek turiu Tau parašyti, nes ir Tu tikriausiai stipriai bijai. Tikriausiai jautiesi pavargęs, sutrikęs ir nusivylęs. Gali būti, kad šiuo metu kovoji su didžiuliu emociniu skausmu, kuris tau yra nepakeliamas. Todėl kyla noras save žaloti. Nes tiki, jog tik tokiu būdu sustabdysi tą skausmą, kuris taip stipriai vargina Tave.

Nežinau, kokie išgyvenimai verčia tave jaustis beviltišku. Gal patyčios mokykoje? Gal artimojo netektis? Gal nesibaigiantys konfliktai šeimoje? Gal…?

Galiu tik įsivaizduoti, kokį didžiulį skausmą išgyveni savo viduje, kad net manai, jog viso to, ką patiri – nusipelnai. Manai, kad tie randai, kurie lieka sužalojus save parodo, koks Tu iš tiesų esi. Visas šias mintis Tau sukelia nepakeliamas skausmas, sunkiai suprantama baimė, pyktis, kuris gąsdina ir kaltė, jog vėl pasielgei ne taip, kaip norėjo aplinkiniai.

Dėl to atrodo, kad savęs žalojimas yra vienintelė išeitis įveikti sunkumus. Ir tą akimirką, tikiu, jis padeda išreikšti jausmus, sumažinti emocinį skausmą ir pasijusti gyvu. Tačiau praėjus kelioms minutėms, pripažink, vėl galiesi gėdijiesi, esi nusiminęs ir vėl pyksti ant savęs. Kaltini save už tai, kad esi ne pats geriausias vaikas tėvams, stipriai išsiskiri iš bendraamžių, neturi džiaugsmą keliančios veiklos, kad esi nepakankamai geras… Tęsti galima be galo, bet savęs žalojimas nepadės įveikti šių sunkumų.

Tą nepakeliamą skausmą gali padėti sumažinti suvokimas, iš ko jis kyla:

Gal stipriai pyksti ir bijai tai parodyti aplinkiniams? Pyktį geriausiai išreikšti per įvairią fizinę veiklą, kuri nežaloja nei tavęs nei kitų. Gali mankštintis. Gali plėšyti laikraščius į mažiausius skutelius. Gali mėtyti kojines į sieną. Gali šaukti. Gali verkti. Gali šokti, kiek jėgos leidžia. Gali kumščiuoti į pagalvę. Gali pažaisti smiginį. Gali mėtyti kiaušinius į kriauklę. Gali pradėti lankyti kikboksą.

Gal nekenti savęs ir jautiesi našta aplinkiniams? Našta dažnai jaučiames tuomet, kai darome tai, kas mums nepatinka ir spėliojame ar aplinkiniams tai patiks. Todėl šiuo atveju svarbu kalbėtis su artimaisiais ir draugais ir bandyti suprasti, ko iš tiesų jie tikisi iš mūsų. Be to, nebijoti kalbėti ir apie savo lūkesčius jiems. O kad padidintum meilę sau – gali kurti, piešti, lipdyti iš molio, rašyti dienoraštį, susirašyti ant lapelio savo gerąsias savybes, apkabinti save, parašyti meilės laišką sau,

Gal norisi pabėgti nuo situacijos? Noras atsiriboti yra suprantamas ir pabėgti nuo situacijos kartais pravartu, nes tik atsitraukus nuo sunkumų į juos gali pažvelgti kitu kampu. Todėl gali pabėgti nuo situacijos žiūrėdamas gerą filmą. Išeidamas pasivaikščioti. Važinėdamasis dviračiu. Klausydamasis muzikos. Žiūrėdamas Youtube video filmukus. Dar kartą peržiūrėdamas mėgstamą serialą. Naršydamas internete. Skaitydamas knygą. Vartydamas komiksus. Tapdamas savanoriu ir padėdamas kitiems žmonėms. Išbandydamas naują receptą.

Gal darosi sunku suprasti savo jausmus? Žinai, man ir kartais sunku suprasti savo jausmus. Ir tuomet padeda keli dalykai. Pirmiausiai gilus ir tolygus kvėpavimas pilvu, kai išpūčiu daugiau nei įkvėpiu. O tuomet pradedu sau vardinti visus jausmus, kuriuos žinau: pyktis, baimė, liūdesys, nusivylimas, kaltė, gėda, vienatvė, aptija, pasimetimas, … Kol suprantu, kuris jausmas tuo metu „užvaldė“ mane. Gali ir tu tai pamėginti, nepamiršdamas pirmo žingsnio. Žinok, kad šis pratimas labai svarbus, nes jausmai gali daug ką pasakyti apie mus. Ir kuo lengviau priimame visus savo jausmus, tuo mažiau kančių jie suteikia. Todėl drąsiai verk, liūdėk, pyk, juokis. O norėdamas geriau suprasti savo jausmus, užrašyk juos, nes tai vienas svarbiausių žingsnių link meilės sau.

Gal jauti, kad negali kontroliuoti savo gyvenimo? Geriau suprasti, kas vykta tavo gyvenime gali atviras ir nuoširdus pokalbis. Supratu, baisu kalbėti apie tai, kas tikrai skaudu. Tačiau manau metas išmokti būti ir silpnu. Metas sumažinti gėdos ir kaltės jausmus, kurie tave šiuo metu slegia. O pokalbis – geriausias priešnuodis tam. Tad susitik su patiku draugu ar parašyk jam laišką. Susitark dėl susitikimo su psichologu. Paskambink į emocinės pagalbos telefonu liniją ir pasidalink, kas slegia. Neprivalai iš karto būti visiškai atviras. Bet žingsnis po žingsnio mokykis būti vis atviresnis sau ir aplinkiniams.

Gal noras žalotis tiesiog užvaldo tave? Jei noras save žaloti sunkiai kontroliuojamas, tai geriau paiimk raudoną markerį ir piešk tose vietose, kur paprastai save žaloji. Vėliau gali nueiti į dušą ir nuplauti viską, drauge nuplaudamas ir skausmą, kurį išgyveni. Gali palįsti po kontrastiniu dušu, tokiu būdu sukeldamas sau šoko reakciją. Gali užsiklijuoti medicininius pleistrus tose vietose, kur norisi save žaloti. Gali užsidėti gumytes ant riešų, rankų, čiurnų, kojų vietoj to, kad pjaustytumeisi ar kitaip žalotum save. Gali pamėgintiatidėti savęs žalojimą bent kažkokiam laiko intervalui – pabandyti 15 min. savęs nežaloti, paskui dar 15 min. ir t.t.

Tikriausiai pastebėjai, kad šiame laiške yra daug žodžių „gali“. Nes iš tiesų, kiekienas iš mūsų galime daugiau nei manome, kai užvaldo sunkiai pakeliamas vienišumo, beviltiškumo jausmas. Todėl tikiuosi, kad šis trumpas laiškas tau padės atrasti naujų būdų, kaip įveikti sunkumus ir tą skausmą, kurį jauti. Tikiuosi, kad pasijusi nebe toks vienišas ir nustosi savo skausmingus išgyvenimus laikyti paslaptyje. Tu nusipelnai būti laimingas, išgyventi visus jausmus ir mylėti save.

Su šilčiausiais linkėjimais,

Aurelija

https://augantipsichologija.net/2017/01/11/laiskas-kiekvienam-kuris-nors-karta-jautesi-vienisas-nasta-aplinkiniams-nevertas-nei-savo-nei-aplinkiniu-meiles/

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰