Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Ministerija ragina aukštąsias mokyklas užtikrinti pagarba grįstus dėstytojų ir studentų santykius

Ministerija ragina aukštąsias mokyklas užtikrinti pagarba grįstus dėstytojų ir studentų santykius

Švietimo ir mokslo ministerija, reaguodama į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją dėl galimai neetiško dėstytojų ir studentų bendravimo, ragina aukštąsias mokyklas imtis priemonių, kurios užtikrintų akademinės bendruomenės narių tarpusavio pagarbą, pasitikėjimą. Taip pat raginama imtis priemonių ir užtikrinti, kad tiek studentams, tiek dėstytojams būtų suteikiama reikalinga ir lengvai prieinama psichologinė pagalba bei informacija.

Raštą su rekomendacijomis aukštosioms mokykloms trečiadienį pasirašė švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Švietimo ir mokslo ministerija aukštosioms mokykloms rekomenduoja sukurti lengvai prieinamas psichologinės, teisinės ir kitokios pagalbos priemones visiems akademinės bendruomenės nariams, mokyti aukštosios mokyklos bendruomenės narius atpažinti rizikos ženklus bendruomenės narių elgesyje, organizuoti diskusijas aukštosios mokyklos bendruomenės narių saugumo, pasitikėjimo, elgesio kultūros, akademinės etikos klausimais.

„Neigiamą visuomenės ir žiniasklaidos reakciją sukėlusio netinkamo dėstytojų elgesio studentų atžvilgiu, turime kalbėti apie akademinės etikos, bendrai apie atsakomybės, elgesio kultūros, saugumo, pasitikėjimo klausimus. Šios į viešumą iškilusios istorijos skaudžiai atveria akademinių bendruomenių žaizdas. Nepagarba, išnaudojimas – vienareikšmiškai netoleruotini dalykai. Akademinė bendruomenė sunkiai “serga”, jei joje negyvuoja pagarbos dvasia. Studentas neturi bijoti pranešti apie problemą, kalbėtis apie tai su dėstytojais, vadovais ir neturi likti vienišas. Tai suaugę žmonės, atsakingi už savo sprendimus ir veiksmus“, – sako švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė.

Pasak jos, svarbu, kad pačios bendruomenė kelia šiuos klausimus ir skubiai imasi sprendimų.

Aukštosioms mokykloms išsiųstame ministrės pasirašytame rašte jos taip pat raginamos peržiūrėti savo akademinės etikos kodekso ir kitų teisės aktų nuostatas ir, esant reikalui, jas papildyti, aiškiai reglamentuojant atsakomybę už šiuos  pažeidimus.

Aukštosios mokyklos taip pat turi užtikrinti, kad jų vidaus dokumentuose būtų numatytos prevencinės priemonės ir atsakomybė seksualinio priekabiavimo ar kito visuotinės etikos normas ar teisės aktus pažeidžiančio elgesio atvejais.

Ministrės iniciatyva neetiško elgesio akademinėje aplinkoje užkardymo klausimas su šalies universitetų rektoriais bus aptartas artimiausiame Lietuvos universitetų rektorių konferencijos (LURK) posėdyje.

LURK taip pat rengia etikos kodeksą, atsižvelgiant į Europos universitetų asociacijos rekomendacijas. Tai turėtų suvienodinti, harmonizuoti visuose universitetuose veikiančius etikos ir procedūrų kodeksus.

http://www.smm.lt/web/lt/pranesimai_spaudai/ministerija-ragina-aukstasias-mokyklas-uztikrinti-pagarba-gristus-destytoju-ir-studentu-santykius

Kampanija "Tėvystės galima išmokti!" - Išmok būti mama! Išmok būti tėčiu!
Jei Tavo aplinkoje yra tėvų, būsimų tėvų arba žmonių, kurie prisideda prie vaiko auginimo - pasidalink su jais.
Informacijos apie nemokamus ir mokamus tėvystės įgūdžių mokymus ieškokite savo savivaldybėje. Daugiau informacijos: http://svietimogidas.lt/tevyste

Renginiai/mokymai Lietuvoje: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai - http://svietimogidas.lt/events.

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰