Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Patarimai, kaip išsirinkti tinkamiausias paskaitas tėvams

Patarimai, kaip išsirinkti tinkamiausias paskaitas tėvams

Džiugu, kad tėvystės paskaitų pasirinkimas vis gausėja, nepriklausomai nuo to ar kalbame apie pačius mažiausius, ar apie paauglius. Vis tik platus pasirinkimas kartais susuka galvą, nebežinai iš ko rinktis, o netinkamai pasirinkus nusivylimas nubaido norą bandyti dar kartą. Taigi svarbu pasidomėti kur eini, ar sudominusios paskaitos atitiks norus ir lūkesčius. Kad ši užduotis būtų lengvesnė, pateiksime kriterijus, kuriais vadovaujantis bus lengviau rasti tai, ko ieškote:

  1. Pasirinkite aktualią temą. Pradėti, žinoma, reikia nuo temos. Auginant vaikus iškyla daugybė klausimų, bet visų iš karto spręsti neišeina, todėl pamėginkite atsirinkti svarbiausius ir atitinkamai ieškoti aktualių paskaitų: ar tai būtų konfliktų valdymas, ar ryšio kūrimas, ar brolių-seserų santykiai ir t.t. Žinoma, jos visos tarpusavyje susijusios, bet kiekviena brėžia akcentus truputį kitose vietose.

  2. Įvertinkite paskaitos temos pagrindą. Gausėja paskaitų, skaitomų pagal vieną knygą ar autorių, t.y. lektorius, remdamasis viena ar keliomis knygomis, išdėsto jose perskaitytas idėjas ir remdamasis jomis atsako į klausimus. Galbūt laiko prasme kartais sudalyvauti paskaitoje yra taupiau, nei perskaityti pačią knygą, vis tik paskaitos, kuriose analizuojamos ir pateikiamos bent kelių profesionalų idėjos ir matymai yra platesnės, labiau pritaikomos ir galų gale sudaro kritiškesnį požiūrį į situaciją.

  3. Atkreipkite dėmesį apie kokio amžiaus vaikus bus kalbama. Kai kurios temos savaime nurodo aptariamą amžių – pavyzdžiui akivaizdu, kad paskaitoje Kūdikio raida ir ypatumai bus kalbama apie pačius mažiausius, tačiau kai kurios temos, nepriklausomai nuo pavadinimo gali labai skirtis, atsižvelgiant į tai, apie kokio amžiaus vaikus bus kalbama – pavyzdžiui paskaitos Konfliktų valdymas labai skirsis, jei bus kalbama apie 2-mečių 3-trimečių maištus ir jei bus kalbama apie konfliktus kylančius bendraujant su paaugliais.

  4. Pasidomėkite vertybiniu paskaitų pagrindu. Tai labai svarbu, kadangi paskaitų, kurių vertybiniai pagrindinai visiškai nesutampa su Jūsų, klausymas tik suerzins ir Jūs nerasite atsakymų į ieškomus klausimus. Pavyzdžiui tėvams, kurie siekia auginti vaikus, vadovaudamiesi taip vadinamais prancūziškais metodais, gali būti visiškai nepriimtinos paskaitos, kurios parengtos prieraišios tėvystės pagrindais ir atvirkščiai.

  5. Pasidomėkite paskaitas skaitysiančiu lektoriumi. Kartai lektorius, kuris yra savo srities žinovas, mėgiamas ir labai klausomas kitų tėvų, Jums gali visiškai nepatikti. Žmonės yra labai skirtingi, todėl kartais tie patys žodžiai, sakomi vieno žmogaus mums tampa artimi ir suprantami, ir sakomi kito žmogaus – atstumia. Tai yra labai asmeniški dalykai, kurie visiškai priklauso nuo Jūsų. Jei yra galimybė, paieškokite dominančio lektoriaus video paskaitų/interviu internetinėje erdvėje. Pažiūrėję Jas iškart matysite ar Jums malonu ir įdomu klausytis šio žmogaus.

  6. Įvertinkite vedamos paskaitos laiką ir trukmę. Tam, kad paskaita būtų vertinga, būtina jos atidžiai klausyti, netikrinant telefono kas penkias minutes, ar nemąstant kaip Jūsų atžala aprengta, ar pavalgiusi ir t.t. Kitaip tariant įvertinkite (ypač jei namuose lauke patys mažiausi) ar paskaitos laikas ir trukmė Jums tinkami, ar pasitikite tais žmonėmis, kurie prižiūrės Jūsų vaikučius, kad Jūs ramia sąžine galėtumėte palikti namus ir pamiršti kas juose vyksta paskaitos laikui.

  7. Įvertinkite kitas technines detales. Kitos techninės detalės, tai paskaitų vieta bei kaina. Kadangi paskaitų pasiūla didelė, atitinkamai kartais galite pasirinkti ir Jums patogiausią vietą, ir priimtiniausią kainą. Gerai paieškojus galima rasti puikių paskaitų už visai simbolinę kainą ar net nemokamai. Tokias paskaitas paprastai teikia valstybės remiamos programos ar institucijos (pavyzdžiui Vilniaus visuomenės sveikatos biuras).

Net ir įvertintus visus išvardintus aspektus paskaita neturės jokios naudos, jei jos bus klausoma mechaniškai. Svarbiausias kriterijus kažką išgirsti ar išmokti yra noras klausytis ir drąsa keistis.

Gintarė Drobelienė
https://tevystesinformacijoscentras.wordpress.com/blog/

Renginiai/mokymai: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai http://svietimogidas.lt/events.
Atsiliepimai apie mokyklas: http://svietimogidas.lt/schools
Atsiliepimai apie vaikų darželius: http://svietimogidas.lt/kindergartens
Atsiliepimai apie mokytojus: http://svietimogidas.lt/teachers

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰