Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Programa “Mano širdis – mano gyvenimas”: kas lemia gerą širdies darbą? Net 50 proc. sveikatos lemia mūsų pačių elgesys

Programa “Mano širdis – mano gyvenimas”: kas lemia gerą širdies darbą? Net 50 proc. sveikatos lemia mūsų pačių elgesys

Greičiausiai esame girdėję, kad net 50 proc. sveikatos lemia mūsų pačių elgesys – t.y. kaip mes maitinamės, ar esame fiziškai aktyvūs, ar mokame susitvarkyti su patiriamu stresu. Nuo 2014-ųjų metų Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biure ir pirminės sveikatos priežiūros įstaigose vykdoma nemokama šviečiamoji Širdies ir kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto rizikos grupių asmenų sveikatos stiprinimo programa “Mano širdis – mano gyvenimas”, jau įpusėjo.

Programa vykdoma penkiose Vilniaus poliklinikose, iš viso suformuotos 9 grupės. Džiugu, kad vilniečiai vis labiau rūpinasi savo sveikata ir stengiasi ją palaikyti kuo ilgesnį laiką. Programos dalyviai siekia įgyti žinių apie tinkamą maitinimąsi kartu su gydytoja dietologe, taip pat visiems suteikiamos dietistės konsultacijos, prieš tai įvertinus maitinimosi ypatumus.

Diskusijos apie mitybos įpročius – svarbus žingsnis siekiant priartinti savo maitinimosi įpročius prie tinkamos mitybos. Mityba – vienas pagrindinių veiksnių, siekiant užkirsti kelią įvairioms lėtinėms ligoms, nuo kurių mirštamumas Lietuvoje siekia apie 80 proc.

Didelis dėmesys programos metu skiriamas fiziniam aktyvumui, kuris yra ypač svarbus. Moksliniais tyrimais jau seniai yra įrodyta, kad reguliarus fizinis aktyvumas užkerta kelią lėtinėms ligoms, ypač tai aktualu kalbant apie kraujotakos sistemos ligų prevenciją. Fizinio aktyvumo nauda dėstoma ne tik paskaitų metu, tačiau kiekvienas programos dalyvis taip pat turi galimybę kartą per savaitę mankštintis kineziterapeutės vedamuose užsiėmimuose.

Motyvacijos keisti gyvenseną įkvepia ir lektorius, vedantis seminarą apie motyvaciją. Taip pat nepakeičiama ir streso valdymo tema, kas yra labai svarbu siekiant užkirsti kelią kraujotakos sistemos ligoms. Dalyviai taip pat turi puikią galimybę pasiklausyti kardiologės vedamos paskaitos apie rizikos veiksnius ir jų valdymą, dažniausias širdies ligas, jų gydymą bei pirmosios pagalbos teikimą.

Taip pat džiugu, kad prie programos prisijungė UAB „Mingeda“ specialistai, kurie atlieka visų dalyvių kūno sudėties analizę, pakomentuoja rezultatus. Šis metodas leidžia identifikuoti stipriąsias ir silpnąsias žmogaus kūno sandaros vietas ir padeda nusimatyti tikslus.

Dalyviai gausiai lanko užsiėmimus ir džiaugiasi šia unikalia galimybe gauti naudingų žinių bei mokytis formuoti sveikos gyvensenos įgūdžius. Tolimesnės informacijos apie programą „Mano širdis – mano gyvenimas“ ieškokite www.vvsb.lt

Informaciją parengė:
Toma Kosteckaitė
Visuomenės sveikatos stiprinimo vyr. specialistė
Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras
El.p. toma.kosteckaite@vvsb.lt

http://www.vvsb.lt/programa-mano-sirdis-mano-gyvenimas-kas-lemia-gera-sirdies-darba/

Renginiai/mokymai: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai http://svietimogidas.lt/events.
Atsiliepimai apie mokyklas: http://svietimogidas.lt/schools
Atsiliepimai apie vaikų darželius: http://svietimogidas.lt/kindergartens
Atsiliepimai apie mokytojus: http://svietimogidas.lt/teachers



Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰