Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Proto mankšta su teptuku rankoje - ir vaikams, ir suaugusiems

Proto mankšta su teptuku rankoje - ir vaikams, ir suaugusiems

„Egzistuoja požiūris, kad dailė yra kažkas labai paprasto. Pieši, išlieji emocijas, ir viskas. Bet toli gražu. Dailė yra ta sritis, kuri veikia didžiausią smegenų dalį. Piešiant vystosi įvairūs įgūdžiai – pavyzdžiui, geometrijos, matematikos, erdvės suvokimo, diferencijavimo“, – pasakojimą apie Šiaulių kultūros centro studiją „Svajokliai“ ir čia vykdomas veiklas pradeda jos vadovė Zita Vilutytė.

    Dailininkė, kompozitorė, pedagogė ir neuropsichoedukatorė Z. Vilutytė šią studiją įkūrė būdama studentė. Šiandien čia vyksta dailės, anglų kalbos pamokėlės, ikimokyklinukams ir vyresnio amžiaus vaikams – edukaciniai projektai, kuriuose naudojami įvairūs kūrybos ugdymo metodai.

      „Įprasta apie žmogaus intelektą spręsti matuojant jo kalbinius įgūdžius arba loginį mąstymą. Tačiau psichologija verčiasi aukštyn kojomis: į pirmą planą įsiveržė neuromokslai, kurie viena svarbiausių intelekto savybių šiandien įvardija kūrybiškumą“, – kalba pašnekovė.

        Ugdant vaikų kūrybiškumą, Z. Vilutytės nuomone, svarbu sudaryti sąlygas vaikams jaustis laisvai, veikti patiems. Čia pašnekovė įžvelgia neformaliojo ugdymo pranašumą prieš formalųjį švietimą: „Jei vaikams kaip mokykloje pasakysi, kad visi piešiame ežiuką, ir dar parodysi, į kurią pusę jis žiūri, tai visi vaikai ir nupieš į tą pačią pusę žiūrintį ežiuką. Jeigu vaikams viską paduosi ir padarysi, jie, baigę studiją, išmoks piešti vieną ar kitą dalyką, o kūrybiškumo nebus. Svarbiausias dalykas, kurį siekiu išugdyti, – vaikų savarankiškumas, kad jie išmoktų daryti patys. Ir tai taikytų bet kurioje savo veikloje ateityje.“

          Nuo 1993 m. Kultūros centre veikianti studija „užaugino“ ne vieną vaikų kartą. „Studijos rezultatai rodo, kad nemažai ją lankiusių vaikų vėliau tapo architektais, dizaineriais. Tai, apie ką vaikas svajoja nuo mažens, dažniausiai ir yra jo tikrasis pašaukimas. Jei yra sudaromos galimybės skleistis vaiko talentams, užaugęs jis bus laimingas. Netalentingų žmonių nėra“, – mintimis dalijasi Z. Vilutytė.

            Neformaliojo ugdymo galimybės vaikams

              Studija „Svajokliai“, kaip ir kitos Šiaulių kultūros centre veikiančios vaikų šokio, folkloro, vokalo studijos, rengia ir vykdo vaikų neformaliojo švietimo programas. Įvairaus amžiaus vaikai kviečiami lankyti būrelius, dalyvauti popamokinėje veikloje, grupiniuose arba individualiuose užsiėmimuose.

                „Atsižvelgiant į tai, koks yra poreikis, vaikai gali lankyti grupinius užsiėmimus arba individualias pamokas. Pavyzdžiui, galbūt vaikas patiria sunkumų bendraudamas, yra nedrąsus, todėl jį raginame dirbti grupėje. Stengiuosi, kad atėję į studiją vaikai atsipalaiduotų, jaustų, ko nori, nebijotų to atskleisti,“ – kalba studijos „Svajokliai“ vadovė.

                  Ilgametę darbo patirtį su mažamečiais, taip pat ir su negalią turinčiais, vaikais turinti Z. Vilutytė pripažįsta, kad šiandien vaikai yra visiškai kitokie, nei buvo prieš 10 metų, todėl ir dirbti su jais reikia kitaip: „Kiekvienais metais keičiu programas, nedirbu pagal tuos pačius metodus. Tai būtų neįdomu, neskatintų augimo.“

                    Pastaruoju metu jos rengiamuose užsiėmimuose taikomos neuroplastikos programos. „Paprastai kalbant, neuroplastika yra „smegenų mankšta“. Atliekant bet kokią veiklą žmogaus smegenys tampa plastiškos. Treniruojant jos dar labiau vystosi ir sugeba keistis, mokytis naujų veiklų. Žmogus patiria džiaugsmą, o ne stresą, nes išsiugdo pasitikėjimą, kiekvienas iššūkis tampa kūrybos procesu. Tas pats vyksta ir mūsų užsiėmimuose: su vaikais žaidžiame žaidimus, atliekame įvairius pratimus. Vaikai sprendžia, piešia, ieško išeičių, o smegenys tokiu būdu mokosi, prisitaiko prie naujų situacijų“, – pasakoja Z. Vilutytė.

                      Kviečiami ir suaugusieji

                        Studijoje „Svajokliai“ užsiėmimai vyksta ne tik vaikams. Į studiją „S“ piešti kviečiami ir suaugusieji, jiems organizuojami įvairūs seminarai, kūrybinės dirbtuvės. Z. Vilutytės teigimu, suaugusiųjų užsiėmimai skiriasi nuo tų, kurie organizuojami vaikams. „Suaugusieji į studiją ateina dėl įvairių priežasčių – jie nori gerai praleisti laiką, pabūti smagioje kompanijoje, pabendrauti. Kitiems galbūt reikia ramiai pabūti su savimi, susitelkti. Čia atėję žmonės daro, ką nori, prievarta metodų netaikau. Priešingai, stengiuosi visiems jiems sukurti tokią aplinką, kad nesijaustų diskomforto“, – apie studijoje vykstančius užsiėmimus suaugusiesiems pasakoja jos vadovė.

                          Visus, susidomėjusius „Svajoklių“ veikla, norinčius išbandyti piešimą arba lankyti specialius užsiėmimus, Z. Vilutytė kviečia kreiptis tiesiogiai – užsiėmimų datas, laiką, metodikas studijos vadovė derina su kiekvienu individualiai.

                            Daugiau informacijos galima rasti Šiaulių kultūros centro svetainėje www.siauliukulturoscentras.lt arba telefonu +370 616 98 307.



                            Zitos Vilutytės nuotr.
                            http://siauliukulturoscentras.lt/proto-manksta-su-teptuku-rankoje-ir-vaikams-ir-suaugusiems/


                            Nėra komentarų

                            Paskutinės padėkos

                            Ačiū už nuostabias pamokas :D

                            Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

                            Rima Ulozienė2023-10-12

                            Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

                            Dekinga visaip! Tobula mokytoja

                            Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰