Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Šaltas oras – pavojus mūsų sveikatai. Kaip apsisaugoti nuo šalčio?

Šaltas oras – pavojus mūsų sveikatai. Kaip apsisaugoti nuo šalčio?

Nušalimų pavojus padidėja žiemą ne tik dėl didelio šalčio, bet ir dėl žvarbaus, drėgno vėjo. Esant tokiam orui būtina rengtis šiltais, patogiais drabužiais, gerai maitintis. Greičiau nušąla alkani, liesi žmonės dėl mažo poodinio riebalinio sluoksnio, taip pat neblaivūs. Nušalusi oda parausta, patinsta, pasidaro šiurkšti, nejautri. Nušalimo pasekmės lieka ilgam. Nuo šalčio gali nukentėti ne tik oda, galūnės, bet ir akys. Sutrikus sąmonei ir kūno temperatūrai nukritus žemiau kaip 30 °C, žmogus gali mirti.

Šaltis ypač žaloja rankų odą, kadangi plaštakose yra labai mažai riebalinių liaukų, todėl jos daug greičiau yra veikiamos šalčio, šiurkštėja, skeldėja, pasidaro labai sausos. Keletą minučių prieš išeinant į lauką, jas reikia patepti riebesniu kremu rankoms.

    Žiemą būtina saugoti vaikų veiduką. Sniegas, minusinė temperatūra gali ilgesniam laikui pažeisti odos kapiliarus. Prieš išeinant į lauką vaikų skruostukus, nosį ir lūpas patepti paprastu riebesniu vaikišku kremu.



Svarbu dar labiau nesužaloti jau nušalusių kūno vietų ir elgtis apgalvotai!

  •  Nušalusių kūno vietų netrinkite, ypač sniegu.
  •  Jokiu būdu nušalusias vietas nešildykite tiesiogine šiluma (neglauskite prie radiatorių, nemerkite į karštą vandenį, nešildykite plaukų džiovintuvu ar kt. elektrinėmis priemonėmis), kadangi tiesioginė šiluma gali dar labiau pažeisti jau ir taip šalčio pakenktus audinius.
  • Nušalusią kūno dalį atšildykite kambario temperatūros, bet ne karštame vandenyje (nosį, ausis, skruostus – kambario temperatūros aplinkoje).
  • Duokite gerti karštos arbatos, kavos.
  • Jei šildant atsiranda pūslių, toliau nešildykite, nušalusią vietą uždenkite steriliu tvarsčiu. Sutvarstytą kūno dalį apklokite minkštu storu audiniu.
  •  Esant bendram kūno atšalimui nukentėjusįjį reikia perkelti į šiltą patalpą, nurengti drėgnus drabužius, nuauti batus, nuimti kojines, šiltai apkloti, atsigulti šalia arba šildyti termoforais, jų neturint – buteliais su šiltu vandeniu. Svarbu atšildyti palaipsniui!
  •  Jei yra galimybė nukentėjusįjį šildyti vonioje, iš pradžių vandens temperatūra turi būti nuo 20 laipsnių šilumos. Palaipsniui, per 10–30 min., ji keliama iki 37 °C. Jeigu vonios nėra, ant viso kūno galima dėti šiltus kompresus, juos keičiant kas 2–3 min.

     Drėgna ranka prisilietus prie geležinio daikto ir prie jo prišalus geriausia būtų užpilti šilto vandens. Jeigu jo nėra, reikia išsivaduoti staigiu judesiu. Atplyšus odai ir kraujuojant išsigąsti nereikia, nes žaizda gili nebūna.

    Jei nenorime tokių problemų, reikia vengti kontakto su metalu: roges vaikams pirkti tik medines, neleisti lauke žaisti su metaliniais žaislais, neliesti metalinių karstyklių, moterims nesegėti metalinių auskarų, nemūvėti metalinių žiedų, nes jie traukia šaltį.

http://radviliskisvsb.lt/naujienos/saltas-oras-pavojus-musu-sveikatai-4157

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰