Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Seimas pritarė siūlymui tikslinti motinystės socialinio draudimo išmokų reglamentavimą

Seimas pritarė siūlymui tikslinti motinystės socialinio draudimo išmokų reglamentavimą

Vakar seimas vienbalsiai priėmė Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo 6 straipsnio pataisas (projektas Nr. XIIIP-392(2), dėl motinystės išmokų. Už pataisas balsavo 88 Seimo nariai.

Įstatymas papildytas šia nuostata: kai ankstesnė (pirmesnė) motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmoka už prieš tai gimusį (globojamą ar įvaikintą) vaiką buvo apskaičiuota iš kompensuojamojo uždarbio, apriboto maksimaliu kompensuojamojo uždarbio dydžiu, nauja motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmoka apskaičiuojama pagal faktinį asmens kompensuojamąjį uždarbį, apskaičiuotą teisės į atitinkamą ankstesnę (pirmesnę) motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmoką dieną. Apskaičiuojant tėvystės ar vaiko priežiūros išmoką, taikomas šio straipsnio 5 dalyje nurodytas maksimalus kompensuojamojo uždarbio dydis.

Nustatytas toks priimtų pataisų įgyvendinimas: asmenims, nuo 2016 m. kovo 15 d. iki šio įstatymo įsigaliojimo įgijusiems teisę gauti motinystės pašalpą (motinystės išmoką), ir asmenims, nuo 2017 m. sausio 1 d. iki šio įstatymo įsigaliojimo įgijusiems teisę gauti tėvystės ar vaiko priežiūros išmoką, motinystės pašalpos (motinystės išmokos), tėvystės ar vaiko priežiūros išmokos, kurios buvo apskaičiuotos taikant kompensuojamąjį uždarbį, apribotą maksimaliu kompensuojamojo uždarbio dydžiu, galiojusiu teisės į ankstesnę (pirmesnę) motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmoką atsiradimo dieną, per vieną mėnesį nuo šio įstatymo įsigaliojimo perskaičiuojamos pagal faktinį asmens kompensuojamąjį uždarbį, apskaičiuotą teisės į atitinkamą ankstesnę (pirmesnę) motinystės pašalpą (motinystės išmoką), tėvystės ar vaiko priežiūros išmoką dieną, perskaičiuojant tėvystės ir vaiko priežiūros išmokas taikant Lietuvos Respublikos ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo 6 straipsnio 5 dalyje nurodytą maksimalų kompensuojamojo uždarbio dydį. Susidaręs motinystės pašalpos (motinystės išmokos), tėvystės ar vaiko priežiūros išmokos skirtumas išmokamas tuo pačiu būdu, kuriuo buvo mokama neperskaičiuota motinystės pašalpa (motinystės išmoka), tėvystės ar vaiko priežiūros išmoka, jeigu asmuo, kuriam jis turi būti išmokėtas, iki jo išmokėjimo nepateikia prašymo dėl kito išmokėjimo būdo.

Parengė:
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro vyriausioji specialistė
Saulė Eglė Trembo
Tel. (8 5)  239 6203, el. p. egle.trembo@lrs.lt

Renginiai/mokymai: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai http://svietimogidas.lt/events.
Atsiliepimai apie mokyklas: http://svietimogidas.lt/schools
Atsiliepimai apie vaikų darželius: http://svietimogidas.lt/kindergartens
Atsiliepimai apie mokytojus: http://svietimogidas.lt/teachers

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰