Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Viešųjų konsultacijų dalyviai gyvai svarsto ir mokslo metų ilginimo pliusus, ir minusus

Viešųjų konsultacijų dalyviai gyvai svarsto ir mokslo metų ilginimo pliusus, ir minusus

Lietuvoje vykstančiose viešosiose konsultacijose dėl mokslo metų trukmės dalyvaujantys mokytojai, tėvai, švietimo darbuotojai pasisako ir už tai, kad mokslo metai būtų ilginami, ir įžvelgia trūkumų. Praėjusią savaitę konsultacijos vyko didžiuosiuose miestuose – Vilniuje ir Kaune. Pateikiame keletą nuomonių.

Diskusijas Vilniuje ir Kaune fasilitavęs Rytis Juozapavičius: „Kai Vilniuje paprašiau, kad konsultacijos dalyviai pakeltų ranką, kas yra už mokslo metų pailginimą, kas prieš, buvo maždaug po lygiai ir vienų, ir kitų. Supratau, kad mokytojai tikrai nuoširdžiai nori padėti mokiniams pasiekti daugiau, kita vertus, atrodė, kad jie yra pavargę nuo diskusijų, nuo švietimo politikos kaitaliojimo“.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijos direktorius Arūnas Bučnys: „Mūsų mokiniai, norėdami konkuruoti Europoje ir pasaulyje, turi suprasti, kad per metus, nesimokydami 4 mėnesius: 3 mėnesiai vasaros atostogų ir 1 – per mokslo metus, konkurencinę kovą labai dažnai pralaimi. Mokiniai pavargsta dėl to, kad mokosi per daug intensyviai – mūsų ugdymo programos apimtimi juk beveik neatsilieka nuo kitų Europos šalių, o mokomės trumpiau. Mano manymu, mokiniams būtų naudinga mokytis iki Joninių, o galėtume pradėti rugpjūčio pabaigoje: pasikartotume, o rugsėjį jau normaliai galėtume startuoti su nauja mokslo metų medžiaga“.

Konsultacijoje Kaune dalyvavusi mama Jurgita Stepšienė: „Pasisakau už tokį sprendimą, nes per ilgesnį laiką be didelių krūvių būtų išmokta ugdymo programų medžiaga. Kita priežastis, kodėl palaikau šį sprendimą, – dirbantiems tėvams ganėtinai sudėtinga tinkamai pasirūpinti vaiku visą vasarą. Dauguma darbdavių vasarą atostogauti leidžia tik dvi savaites, todėl vaikai priversti būti vieni namuose, nes daugeliui šeimų vaikus išleisti į stovyklą yra per didelė prabanga“.

Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rasa Kolesnikovienė: „Iš tiesų sunku vienareikšmiai atsakyti, ar būtų daugiau minusų, ar pliusų, jeigu pailgintume mokslo metus. Neabejotinai pliusas tas, kad vaikai ilgai atostogauja vasarą, atsiranda per didelis atotrūkis ir sugrįžę jie sunkiai įsitraukia  į darbą, tad kartojimo procesas užtrunka ilgiau nei turėtų. Žinoma, pailginimas būtų naudingas vaikams iš socialiai jautrių šeimų, jie galėtų prasmingiau leisti laiką, tinkamai ugdytis, nors ir dabar yra galimybė dalyvauti mokyklų vasaros stovyklose. Sakyčiau, kad naudingiausia ir prasmingiausia pailginti ugdymo proceso trukmę pagrindiniame – privalomajame – ugdyme. O gimnazistai, tarkime, mūsų trečiokai, kuriems jau yra 17–18 metų, vasarą dažnai įsidarbina, išvažiuoja į užsienį. Reikėtų galvoti ne tik apie ugdymo proceso ilginimą, bet ir apie bendrųjų programų, vadovėlių, mokytojų profesionalumo klausimo peržiūrą“.   

Utenos rajono savivaldybės Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vyriausioji specialistė Virginija Vaitiekienė: „Natūraliai matau daugiau pliusų, jeigu mokslo metai būtų pailginti. Kuo ilgesnės atostogos, tuo grįžti į mokslus sudėtingiau. Negalime tikėtis geresnių rezultatų, jeigu mokomės trumpiausiai. Savo bendruomenėje daug diskutavome dėl įvairių niuansų, gal, tarkime, būtų geriau pradėti nuo rugpjūčio mėnesio. Jeigu mokomės ilgiau birželį, tai netinka modelis, kai visi vaikai vien tik sėdi klasėse. O kai vienu metu pabyra daug vaikų, tai nebus tiek pritaikytų kitų patalpų, kitokių erdvių, be to, ir mokytojai turi būti tam pasiruošę, turi būti reglamentuotas išvykimas iš klasių. Pailginus mokslo metus, pagerėtų vaikų užimtumas. Šiuolaikiniai tėvai labai užsiėmę, seneliai irgi dar dirba, štai, ir mano kolegė svarsto, ką daryti su pirmoku vasarą, juk nepaliksi vieno. Daug važinėjau po kitas šalis, turiu draugų norvegų, olandų, – jie pradeda mokytis nuo rugpjūčio vidurio“.

Konsultacijų ciklas dėl mokslo metų trukmės ir mokinių pasiekimų jau įpusėjo. Jos įvyko Alytuje, Marijampolėje, Kaune, Vilniuje, Utenoje, balandžio 4 dieną vyks Panevėžyje, o 5 dieną – Šilalėje.

Siūlymas ilginti mokslo metus – tai tik vienas iš planuojamų sprendimų, kurie pagerintų mokymosi kokybę. Taip pat peržiūrimos ir atnaujinamos mokymo programos, ugdymo aplinka, metodai, mokymo priemonės, tobulinama mokytojų kvalifikacija. Bus skiriamas papildomas laikas mokiniams, patiriantiems mokymosi sunkumų.

Viešųjų konsultacijų ciklą 10-yje regionų organizuoja Švietimo ir mokslo ministerija kartu su Lietuvos švietimo centrų darbuotojų asociacija.

nuotraukos autor. Artūras Žukas

Švietimo ir mokslo ministerijos
Komunikacijos skyrius
Tel. (8 5) 219 1197
El. p. info@smm.lt

Renginiai/mokymai: tėvystės įgūdžių, sveikatos stiprinimo, sveikos mitybos, nėščiosioms, santykiai poroje, savęs pažinimas, vaikams, paaugliams, šeimai http://svietimogidas.lt/events.
Atsiliepimai apie mokyklas: http://svietimogidas.lt/schools
Atsiliepimai apie vaikų darželius: http://svietimogidas.lt/kindergartens
Atsiliepimai apie mokytojus: http://svietimogidas.lt/teachers



Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰